Lemon curd je predivan, nježno kremasti namaz od limuna. Potječe iz Engleske gdje se krajem 19. i početkom 20. stoljeća tradicionalno služio uz popodnevni čaj. Riječ curd nema prijevod u hrvatskom jeziku. Nije marmelada, nije ni puding, nego je svilenkasta krema citrusnog okusa. Meni jedna od dražih krema ikada!

Lemon curd možete namazati na kruh (obični ili bilo koju vrstu slatkog), puniti muffine, kroasane, pite, palačinke itd.

Osnova curda su jaja, šećer, limun i maslac. Limun možete zamijeniti bilo kojim citrusom i dobit ćete jednako ukusnu kremu. Ja ga uvijek radim s limunima i narančama jer njih nabavljam domaće. Kada radim curd s narančama, smanjim količinu šećera u kremi jer su slađa vrsta citrusa od limuna.

Za izradu curda bi vam toplo preporučila korištenje domaćih, provjerenih citrusa. Naribana korica je važan dio recepta i daje posebnu aromu kremi. Ako nemate domaće citruse, tada vam savjetujem da koricu zamijenite limun šećerom.

Ovo je, sigurna sam, najbolji recept za curd koji ćete ikada dobiti. Ja ga obožavam i služi mi jako dobro, već jako dugo vremena. Veseli me što je sada i vaš!

LEMON CURD (KREMA OD LIMUNA)

SASTOJCI
 • 2 žumanjka
 • 2 cijela jaja
 • 175 g šećera
 • 120 ml svježeg soka od limuna (dva do tri limuna)
 • korica jednog limuna
 • prstohvat soli
 • 120 g maslaca
PRIPREMA
 1. Lonac s vodom postavite na vatru i pustite da voda zakuha. Smanjite vatru kako vam voda ne bi previše kuhala i stvarala mjehuriće. Na lonac postavite staklenu posudu otpornu na toplinu. Pripazite da staklena posuda ne dodiruje vodu. Kod kuhanja na pari je iznimno važno da voda ne dodiruje posudu u kojoj se priprema curd.
 2. Dva cijela jaja, dva žumanjka i šećer uspite u staklenu posudu. Posudu stavite na lonac sa zakuhanom vodom i pjenjačom izradite jaja i šećer. Smjesa treba biti pjenasta, primjetit ćete da se uduplala. Za ovo vam je dovoljno dvije do tri minute, odnosno da se smjesa ugrije ali i ne prekuha.
 3. Smjesi dodajte prstohvat soli, sok i koricu limuna te cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako bi se smjesa povezala.
 4. Maslac iskidajte na manje komade, postepeno ga dodavajte izrađenoj smjesi. Jako je važno miješanje pjenjačom kroz cijeli postupak dodavanja maslaca kao i izrade curda. Na taj način spriječavate koagulaciju jaja koja može dovesti do grudica u smjesi.
 5. Kada se maslac povezao s ostatkom smjese, curd bi trebao biti gotov. Ovo možete jednostavno provjeriti kuhačom. Dio kreme stavite na kuhaču te prstom prođite po sredini. Ako se krema ne vraća, već je razmak vidljiv, curd je gotov!
 6. Curd prebacite u sterilizirane staklenke i pohranite u frižider. Ovako pohranjen vam može trajati i do 15 dana.
TIPS & TRICKS
 • Ako vam jaja koaguliraju, odnosno stvore se grudice u smjesi, tada je dovoljno da kremu procijedite kroz sito.
 • Količinu soka i korice limuna možete prilagoditi po želji. Ako želite laganiju varijantu curda, krenite s jednim limunom.
 • Kada ribate koricu limuna, pazite da ne ribate i bijeli dio ispod same korice jer je gorak pa bi krema mogla poprimiti neželjeni okus.
 • Staklenke možete sterilizirati uranjanjem u vrelu vodu na 15 minuta ili stavljanjem u pećnicu ugrijanu na 115 stupnjeva također 15 minuta. Pećnicu ugasite kada staklenke stavite u nju. Staklenke je prije sterilizacije potrebno temeljito oprati.

Dobar tek!