Lemon curd je predivan, nježno kremasti namaz od limuna. Potječe iz Engleske gdje se krajem 19. i početkom 20. stoljeća tradicionalno služio uz popodnevni čaj. Riječ curd nema prijevod u hrvatskom jeziku. Nije marmelada, nije ni puding, nego je svilenkasta krema citrusnog okusa. Meni jedna od dražih krema ikada!

Lemon curd možete namazati na kruh (obični ili bilo koju vrstu slatkog), puniti muffine, kroasane, pite, palačinke itd.

Osnova curda su jaja, šećer, limun i maslac. Limun možete zamijeniti bilo kojim citrusom i dobit ćete jednako ukusnu kremu. Ja ga uvijek radim s limunima i narančama jer njih nabavljam domaće. Kada radim curd s narančama, smanjim količinu šećera u kremi jer su slađa vrsta citrusa od limuna.

Za izradu curda bi vam toplo preporučila korištenje domaćih, provjerenih citrusa. Naribana korica je važan dio recepta i daje posebnu aromu kremi. Ako nemate domaće citruse, tada vam savjetujem da koricu zamijenite limun šećerom.

Ovo je, sigurna sam, najbolji recept za curd koji ćete ikada dobiti. Ja ga obožavam i služi mi jako dobro, već jako dugo vremena. Veseli me što je sada i vaš!

LEMON CURD (KREMA OD LIMUNA)

SASTOJCI
 • 4 jaja L veličine
 • 200 g šećera
 • 120 ml svježeg soka od limuna (jedan do dva limuna)
 • korica jednog cijelog limuna
 • 90 g maslaca na kockice
PRIPREMA
 1. Jaja i šećer stavite u srednje veliki lonac. Pjanjačom ih kratko izradite.
 2. Dodajte sok i koricu limuna te kockice masalca.
 3. Na srednje jakoj vatri kuhajte curd dok ne postignete željenu gustoću. To ćete najbolje provjeriti ako malo curdqa stavite na žlicu. po sredini pređite prstom, ako se curd ne poveže, već je crta i dalje vidljiva, dovoljno je gust.
 4. Curd prebacite u sterilizirane staklenke i ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi kako bi se ohladio.
 5. Ohlađeni curd držite u hladnjaku i potrošite unutar 14 dana.
TIPS & TRICKS
 • Ako vam jaja koaguliraju, odnosno stvore se grudice u smjesi, tada je dovoljno da kremu procijedite kroz sito.
 • Količinu soka i korice limuna možete prilagoditi po želji. Ako želite laganiju varijantu curda, krenite s jednim limunom.
 • Kada ribate koricu limuna, pazite da ne ribate i bijeli dio ispod same korice jer je gorak pa bi krema mogla poprimiti neželjeni okus.
 • Staklenke možete sterilizirati uranjanjem u vrelu vodu na 15 minuta ili stavljanjem u pećnicu ugrijanu na 115 stupnjeva također 15 minuta. Pećnicu ugasite kada staklenke stavite u nju. Staklenke je prije sterilizacije potrebno temeljito oprati.

Dobar tek!