Jednostavna, a preukusna ledena torta bez pečenja je recept koji ćete obožavati. Možete ga raditi u okruglom kalupu kao tortu ili pak u pravokutnom i rezati kocke.
Podloga od lješnjaka i keksa te krema s Dolcela premium pudingom nugat su spoj kremastog i čokoladnog užitka. A da bi krema bila još punija dodajte maslac.
Ledena torta se drži u zamrzivaču te se izvadi prije posluživanja kako bi se dijelom vratila na sobnu temperaturu, ali i dalje zadržala svoju hladnoću, poput sladoleda.
Ako ste ljubitelj lješnjaka onda je ovo kolač baš za vas.
LEDENA TORTA OD ČOKOLADE I LJEŠNJAKA (BEZ PEČENJA)
SASTOJCI
PODLOGA
- 170 g mljevenih lješnjaka, prethodno tostirani (150 g za podlogu i 20 g za dekoraciju)
- 150 g keksa s maslacem (digestive)
- 80 g šećera u prahu
- 100 g maslaca, otopljen
- 100 ml mlijeka
KREMA
- 700 ml mlijeka
- 2 pakiranja Dolcela premium puding nougat
- 120 g šećera
- 80 g tamne čokolade
- 250 g maslaca, sobne temperature
DODATNO
- 100 g tamne čokolade za dekoraciju
- krupno sjeckani lješnjaci za dekoraciju
PRIPREMA
- Pripremite kalup okvirnih dimenzija 20 x 30 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje.
- Lješnjake po želji tostirajte na tavi te im dok su topli ogulite koru koristeći kuhinjsku krpu (tople lješnjake stavite u čistu kuhinjsku krpu, krpu preklopite te trljajte dlanovima).
- Dio lješnjaka (20 g) odvojite za dekoraciju te ih krupnije usitnite, ostale lješnjake sameljite.
- Lješnjacima dodajte prethodno rastopljen maslac, šećer u prahu i mlijeko. Sve povežite kuhačom i stavite u pripremljen kalup. Utisnite pa spremite u zamrzivač.
- Za kremu stavite grijati 600 ml mlijeka, a 100 ml pomiješajte s vrećicama Dolcela nugat premium pudinga.
- Kad se mlijeko ugrijalo smanjite vatru te dodajte mješavinu pudinga i mlijeka te čokoladu izrezanu na kockice. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i dok se puding ne zgusne.
- Na kraju umiješajte maslac.
- Iz zamrzivača izvadite kalup te kremu prelijte preko podloge. Zamrznite na 3 sata ili preko noći.
- Na pari otopite čokoladu. Zamrznuti kolač izvadite iz kalupa pa ga dekorirajte koristeći žlicu (čokoladu pomoću žlice pokapajte preko kolača).
- Pospite sa sjeckanim lješnjacima, izrežite na kocke željene veličine i odmah poslužite.