Pečete li sami kruh? Ako ne, trebali bi. Dimenzija kruha će vam se zauvijek promjeniti. Ovu namirnicu, bez lažnog sjaja možemo postaviti na sami tron gastronomije.

 

Sigurno ste čuli barem za jednu od poznatih izreka: Trbuhom za kruhom, Kruh sa sedam kora, Kruha i igara, Dobar kao kruh itd. Nijedna namirnica se ne spominje toliko koliko kruh i nijedna nije nahranila više usta od nje. I to od pamtivjka.

 

Pekarstvo je grana gastronomije koja me jako privlači i sigurna sam da ću joj se u budućnosti posvetiti intenzivnije.

 

U početku mojih “kulinarskih vratolomija” domaći pečeni kruh je bio samo onaj koji bi ispekla moja baka. Djelovalo mi je teško i komlicirano. No, kada sam se jednom uhvatila u koštac s njim, više nije bilo povratka. Domaći kruh je najbolja stvar koju možete pripremiti, vjerujte mi!

 

Prvi kruh sam pekla dok još uvijek nisam  dobro baratala s tijestima, radila sam onaj koji se ne treba mijesiti. Ovaj recept mi je i dalje omiljen i jedan od prvih recepata na mom blogu. Ako vas zanima recept, kliknite ovdje.

 

Ako volite tamnija brašna, punijeg okusa i orašaste plodove, ovaj recept će vam biti idealan. Kruh sam radila od heljdinog i tamnog pšeničnog brašna. Orasi se savršeno nadovezuju i kruh je toliko bogat okusima da je dovoljan sam po sebi. Meni je predivan. Nadam se da će se i vama svidjeti.

 

KRUH OD HELJDINOG I CRNOG BRAŠNA S ORASIMA

SASTOJCI
 • 400 g heljdinog brašna
 • 200 g crnog pšeničnog brašna
 • 7 g instant kvasca (jedna vrečica)
 • žličica soli
 • 350 ml mlake vode
 • 100 ml mlijeka
 • 75 g oraha
PRIPREMA
 1. U posudi pomiješajte obje vrste brašna (heljdino i crno pšenično), dodajte im sol i instant suhi kvasac. Promiješajte drvenom kuhinjskom žlicom.
 2. Ugijte vodu da bude mlaka, ne vrela i dodajte joj mlijeko. Smjesu vode i mlijeka polako dolijevajte brašnu. Cijelo vrijeme miješajte drvenom kuhačom.
 3. Kada ste dodali svu tekučinu, dodajte orase i nastavite raditi tijesto drvenom kuhačom.
 4. Tijesto će biti ljepljivo, što je u redu zbog heljdinog brašna. Malo ga pobrašnitr ali nemojte pretjerivati.
 5. Ja ga volim pred kraj umijesiti rukom (dovoljno je minutu, dvije).
 6. Tijesto oblikujte u kuglu i prebacite u pobrašnjenu čistu posudu. Pokrijte ga i ostavite na toplom dok se ne udvostruči, najmanje 1 sat.
 7. Pećnicu upalite na 220 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje. Na dno pećnice postavite padelu (srednje veličine ako imate) – u nju ćete uliti vrelu vodu kada kruh stavite peći. na ovaj način ćete stvoriti paru koja pogoduje pečenju kruha i postizanju hrskave korice. Dovoljno vam je oko  l vrele vode.
 8. Nakon sat vremena tijesto kratko premijesite na lagano pobrašnjenoj podlozi pa ga oblikujte u željeni oblik. Ja ga oblikujem u pogaču.
 9. Kruh prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 35-40 minuta, odnosno dok ne vidite da je kruh dobio lijepu rumenu koricu na vrhu.
 10. Ispečeni kruh omotajte u kuhinjsku krpu dok se ne ohladi.
 11. Kruh spremite u prozirnu foliju, a ljeti ga držite u hladnjaku. Ovako spremljen vam može izdrđati i do 7 dana.

 

TIPS & TRICKS
 • Crno pšenično brašno možete zamijeniti bijelim, polubljelim ili brašnom od pira u jednakim omjerima kao u receptu.
 • Orase možete izostaviti iz recepta.
 • Ako vam se čini pregusta smjesa, dodajte joj malo tekućine. A, ako vam se čini rijetka, dodajte malo pšeničnog brašna.

 

Dobar tek!