Jeste li ste čuli za kruh koji ne treba mijesiti? A da ima hrskavu koricu i da je rupičast iznutra? E pa ovo je taj kruh. Vjerujte, jednom kad ga napravite biti će vam na listi omiljenih i spremat ćete ga svako malo.

Za ovaj kruh vam ne treba nikakvo umijeće poznavanja tijesta. Uistinu je prejednostavan za pripremu. Poanta je da ga pečete u poklopljenoj posudi. To je sva mudrost pripreme. Ja ga radim u obliku lepinje, ovakav me podsjeća na starinski domaći kruh, ali jednako tako od ovoliko tijesta možete napraviti i dvije manje štruce.

KRUH KOJI SE NE MIJESI

S A S T O J C I
 • 600 g glatkog brašna
 • 500 g tople vode
 • 8 g soli
 • 7 g suhog kvasca
P R I P R E M A
 1. Prosijanom brašnu dodajte sol i kvasac, promiješajte. Polako dodavajte vodu i istovremeno drvenom kuhačom miješajte tijesto.
 2. Sastojke je potrebno samo sjediniti, ako vam bude rijetko dodajte malo brašna, ali ne bi trebalo.
 3. Tijesto će vam biti ljepljivo, ne brinite, takvo i treba biti.
 4. Tijesto u posudi malo pobrašnite po vrhu pa posudu prekrijte prozirnom folijom. Odložite na toplo mjesto u kuhinji. Dva sata bi trebala biti dovoljna da se tijesto udvostruči.
 5. Sada je vrijeme da pečnicu ugrijete na 250 stupnjeva. Ugrijte i posudu u kojoj će se peći kruh.
 6. Dobro pobrašnite radnu podlogu pa tijesto prebacite na nju. Ne mijesite ga već mu samo rubove podignite i preklopite ga. Tijesto lagano prebacite na papir za pečenje.
 7. Ugrijanu posudu pažljivo izvadite iz pečnice pa u nju stavite kruh zajedno sa papirom za pečenje. Poklopite te pecite 35-40 minuta ili dok kruh ne dobije zlatno smeđu koricu na vrhu.
 8. Kada se kruh ispeče, prebacite ga na pamučnu tkaninu kojom ga omotajte. Za ovo vam može poslužiti kuhinjska krpa. Ostavite ga tako dok se ne ohladi.

Dobar tek!