Zobeni keksi, predivna krema od kokosa, tučeno vrhnje i tostiran kokosov čips. Ovaj tart jednostavno ne treba dodatno opisivati. Ovo je čisti užitak.

 

 

Tart se ne peče, jedino što trebate je tostirati čips. Ja ga stavim u pećnicu na nekoliko minuta, no možete ovo napraviti i u tavi. Ovako tostiran čips dobije još intenzivniji, dublji okus i tartu da taj posebni okus kokosa.

 

 

Krema se radi kao i klasična slastičarska krema, samo se dio mlijeka zamijeni onim od kokosa. Ovaj tart znam raditi s običnim mlijekom i dodatkom kokosovog mlijeka u prahu ili s kokosovim mlijekom u konzervi. Vama sam napisala recept s mlijekom u konzervi jer vam je ono dostupno u svim trgovinama, no ako želite raditi s mlijekom u prahu, tada dodajte 100 g praha i koristite obično mlijeko.

 

Površina tarta je prekrivena chantilly kremom, odnosno tučenim vrhnjem uz dodatak šećera u prahu i arome vanilije te je tart posut s tostiranim kokosovim čipsom. Ovo je užitak, vjerujte mi!

 

KREMASTI TART OD KOKOSA

SASTOJCI

PODLOGA

  • 300 g digestive zobenih keksa
  • 90 g maslaca, rastopljen

KREMA OD KOKOSA

  • 4 žumanjka
  • 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • 125 g šećera
  • 50 g škrobnog brašna (gustin, gusnnel)
  • 1 žličica arome vanilije

CHANTILLY KREMA

  • 250 g vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije

DODATNO

  • 100 g čipsa od kokosa
PRIPREMA

PODLOGA

  1. Pripremite kalup za tart promjera 28 cm.
    Maslac rastopite i ostavite po strani. Digestive zobene kekse usitnite u sjeckalici. Dodajte im rastopljeni maslac i propulsirajte smjesu dok vam se maslac ne poveze s keksima.
  2. Mljevene kekse prebacite na kalup, rasporedite ih tako da obuhvatite i rubove kalupa te dlanom lagano utisnite smjesu kako bi vam bila kompaktna i čvrsta.
  3. Pripremljenu podlogu spremite u hladnjak dok radite kremu.

KREMA

  1. U lonac s debljim dnom stavite obje vrste mlijeka pa ih ugrijte na srednje jakoj vatri do vrenja. Maknite s vatre.
  2. u zasebnoj posudi pomiješajte žumanjke, šećer, škrobno brašno i aromu vanilije. Dovoljno je pomiješati pjenjačom dok se smjesa ne poveže.
  3. Sada u tankom mlazu dodajte mlijeko miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Pazite da prva polovica mlijeka bude dodana u zaista jako tankom mlazu kako bi se žumanjci temperirali, preostalo mlijeko možete dodati brže.
  4. Nakon što se dodali mlijeko, smjesu prebacite nazad u lonac u kojem ste zagrijali mlijeko.
  5. Na laganoj vatri kuhajte kremu uz stalno miješanje pjenjačom. Kada primijetite da se krema kreće stiskati, lonac maknite s vatre i nastavite miješati još pola minute.
  6. Gotovu kremu prelijte preko podloge pazeći da ne pređete rub. Kremu poravnajte špatulom pa cijeli tart prekrijte prozirnom folijom kako bi izbjegli stvaranje korice na površini kreme.
  7. Tart prvo ohladite na sobnoj temperaturi pa ga potom stavite u hladnjak na dva sata ili preko noći.

 

CHANTILLY KREMA I TOSTIRANI ČIPS OD KOKOSA

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
  2. Čips od kokosa stavite na lim pa pecite u pećnici 2-4 minute, odnosno dok vam čips ne porumeni.
  3. Vrhnje za šlag, šećer u prahu i aru vanilije stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa stucite u čvrstu kremu.
  4. Na ohlađeni tart postavite chantilly kremu i pospite s tostiranim čipsom od kokosa.

Dobar tek!