Zobeni keksi, predivna krema od kokosa, tučeno vrhnje i tostiran kokosov čips. Ovaj tart jednostavno ne treba dodatno opisivati. Ovo je čisti užitak.
Tart se ne peče, jedino što trebate je tostirati čips. Ja ga stavim u pećnicu na nekoliko minuta, no možete ovo napraviti i u tavi. Ovako tostiran čips dobije još intenzivniji, dublji okus i tartu da taj posebni okus kokosa.
Krema se radi kao i klasična slastičarska krema, samo se dio mlijeka zamijeni onim od kokosa. Ovaj tart znam raditi s običnim mlijekom i dodatkom kokosovog mlijeka u prahu ili s kokosovim mlijekom u konzervi. Vama sam napisala recept s mlijekom u konzervi jer vam je ono dostupno u svim trgovinama, no ako želite raditi s mlijekom u prahu, tada dodajte 100 g praha i koristite obično mlijeko.
Površina tarta je prekrivena chantilly kremom, odnosno tučenim vrhnjem uz dodatak šećera u prahu i arome vanilije te je tart posut s tostiranim kokosovim čipsom. Ovo je užitak, vjerujte mi!
KREMASTI TART OD KOKOSA
SASTOJCI
PODLOGA
- 300 g digestive zobenih keksa
- 90 g maslaca, rastopljen
KREMA OD KOKOSA
- 4 žumanjka
- 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 125 g šećera
- 50 g škrobnog brašna (gustin, gusnnel)
- 1 žličica arome vanilije
CHANTILLY KREMA
- 250 g vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
DODATNO
- 100 g čipsa od kokosa
PRIPREMA
PODLOGA
- Pripremite kalup za tart promjera 28 cm.
Maslac rastopite i ostavite po strani. Digestive zobene kekse usitnite u sjeckalici. Dodajte im rastopljeni maslac i propulsirajte smjesu dok vam se maslac ne poveze s keksima. - Mljevene kekse prebacite na kalup, rasporedite ih tako da obuhvatite i rubove kalupa te dlanom lagano utisnite smjesu kako bi vam bila kompaktna i čvrsta.
- Pripremljenu podlogu spremite u hladnjak dok radite kremu.
KREMA
- U lonac s debljim dnom stavite obje vrste mlijeka pa ih ugrijte na srednje jakoj vatri do vrenja. Maknite s vatre.
- u zasebnoj posudi pomiješajte žumanjke, šećer, škrobno brašno i aromu vanilije. Dovoljno je pomiješati pjenjačom dok se smjesa ne poveže.
- Sada u tankom mlazu dodajte mlijeko miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Pazite da prva polovica mlijeka bude dodana u zaista jako tankom mlazu kako bi se žumanjci temperirali, preostalo mlijeko možete dodati brže.
- Nakon što se dodali mlijeko, smjesu prebacite nazad u lonac u kojem ste zagrijali mlijeko.
- Na laganoj vatri kuhajte kremu uz stalno miješanje pjenjačom. Kada primijetite da se krema kreće stiskati, lonac maknite s vatre i nastavite miješati još pola minute.
- Gotovu kremu prelijte preko podloge pazeći da ne pređete rub. Kremu poravnajte špatulom pa cijeli tart prekrijte prozirnom folijom kako bi izbjegli stvaranje korice na površini kreme.
- Tart prvo ohladite na sobnoj temperaturi pa ga potom stavite u hladnjak na dva sata ili preko noći.
CHANTILLY KREMA I TOSTIRANI ČIPS OD KOKOSA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
- Čips od kokosa stavite na lim pa pecite u pećnici 2-4 minute, odnosno dok vam čips ne porumeni.
- Vrhnje za šlag, šećer u prahu i aru vanilije stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa stucite u čvrstu kremu.
- Na ohlađeni tart postavite chantilly kremu i pospite s tostiranim čipsom od kokosa.
Dobar tek!