Ako ste odrasli u Dalmaciji kao ja, tada ste stablo smokve viđali u skoro pa svakom dvorištu. Smokve, bile svježe ili suhe, često se nalaze na našim stolovima.
Osim što su ukusne, smokve su izrazito fotogenično voće. I iako sam planirala, ovo ljeto mi je prošlo u tren i nisam pripremila nijedan recept sa smokvama za blog.
Zato sam iskoristila zadnje komade i napravila ovaj predivan kolač. Biskvit s muscovadom, krema od ricotte i meda i smokve na vrhu… Ovaj kolač je toliko skladan, jednostavan i lijep da sam sigurna da ćete ga jako zavoljeti.
KOLAČ S MUSCOVADO ŠEĆEROM, KREMOM OD RICOTTE I MEDA I SMOKVAMA
SASTOJCI
BISKVIT
- 3 jaja L veličine
- 90 g muscovado šećera
- 90 g šećera
- 200 g maslaca
- 1 žličica arome vanilije
- 315 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žličica cimeta
- 180 ml mlijeka
KREMA OD RICOTTE I MEDA
- 250 g ricotta sira
- 350 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica arome vanilije
- 3-4 žlice meda
DODATNO
- smokve, 4-5 komada
- med
PRIPREMA
BISKVIT
- Pripremite kalup za pečenje promjera 35 x 25 cm. Dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- Maslac rastopite i stavite po strani. Obe vrste šećera i jaja pjenasto izradite, dodajte im rastopljeni maslac i aromu vanilije.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i cimet pa sve dodajte smjesi s jajima i šećerom.
- Dodajte mlijeko i sve povežite mikserom.
- Biskvit pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvit ohladite.
KREMA
- Ricottu procijedite uz pomoć gaze ili kuhinjskog papira.
- Procijeđenu ricottu, vrhnje za šlag, aromu vanilije i med stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu te mikserom izradite u kompaktnu i glatku kremu. Trebat će vam nekoliko minuta (3-5 min). Pazite da ne pretučete vrhnje kako bi vam krema ostala sjajna i maziva.
SLAGANJE
- Kremu rasporedite po ohlađenom biskvitu te posložite prethodno oprane i iskidane smokve.
- Po želji sve pokapajte medom.
Dobar tek!