Ovaj kolač spada u one bezvremenske kolače koje radim često. Biskvit vam može poslužiti za torte, možete ga raditi pravokutnog ili u kalupu za kruh.
Kolač od vanilije je mekan i nježan te je idealan za sve voćne kombinacije. Možete nadodati i komadiće čokolade ili dio brašna zamijeniti s kakaom u prahu. Ja sam koristila glazuru od šećera i jogurta te sam dodala malo maline u prahu kako bi dobila tu nježno rozu boju te aromu.
Malinu u prahu nabavljam u Harissa trgovini (klikni ovdje), no vi možete ovaj dio izostaviti ili nadodati sok limuna, naranče ili maline.
Jednostavan kolač od vanilije možete poslužiti za doručak, uz kavu ili druženje u ljetnim večerima. Divno se slaže i s kuglicom sladoleda.
KOLAČ OD VANILIJE S GLAZUROM OD ŠEĆERA, JOGURTA I MALINE
SASTOJCI
BISKVIT
- 220 g maslaca sobne temperature
- 240 g glatkog brašna
- 4 jaja L veličine
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 5 g praška za pecivo (1 žličica)
- 1,5 g soli (1/4 žličice)
- 185 g šećera
- 140 ml mlijeka
GLAZURA
- 250 g šećera u prahu
- 2 žlice jogurta
- 2 žličice praha maline
DODATNO
- trešnje za dekoraciju
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu upalite n 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 12 x 28 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje a rubove namastite.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer.
- Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Sada dodajte ekstrakt vanilije.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- Polovicu brašna dodajte smjesi s maslacem te sve povežite mikserom.
- Sada dodajte mlijeko pa mikserom povežite sve sastojke.
- Na kraju umiješajte preostalo brašno.
- Pripremljenu smjesu istresite u kalup te špatulom poravnajte površinu.
- Pecite 35- 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi.
GLAZURA
- U zdjelicu stavite šećer u prahu, malinu u prahu i jogurt. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Glazuru odmah prelijte preko ohlađenog kolača.
- Ukrasite trešnjama ili po želji.
Dobar tek!