Lavanda u slasticama? Veliko DA! Ali dozirana, i u mjeri, prije svega.
Ako mene pitate, lavanda se divno slaže s medom, limunom ili bademima. Slaže se i s mnogim drugim okusima, ali ja je volim uz ove najviše.
U ovom kolaču lavanda se nježno provlači kroz biskvit. Dovoljno da je lagano osjetite na nepcu dok limun i dalje nosi glavnu komponentu.
Kolač od limuna i lavande baš, baš volim. Jednostav je, brz, sočan i osvježavajuć. Glazura od šećera i limuna mu daje posebnu notu slatkoće i vizualno ga podiže s klasičnog biskvita na preslatku torticu.
Ovaj kolač je ono što vam treba u toplim ljetnim danima, uz šalicu omiljenog napitaka.
KOLAČ OD LIMUNA I LAVANDE
SASTOJCI
- 180 g šećera
- 2 jaja L veličine
- 180 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica arome vanilije
- 1/2 žličice sušenih listića lavande
- 200 g grčkog jogurta
- 150 ml ulja
- 30 ml svježe cijeđenog soka od limuna (pola limuna)
GLAZURA
- 150 g šećera u prahu
- 2-3 žlice soka od limuna ili 2 žlice mlijeka i 1 žlica soka od limuna
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 20 cm, dno mu obložite papirom, a rubove namastite.
- Jaja i šećer pjenasto izradite. Neka vam se smjesa udupla i posvijetli.
- Dodajte aromu vanilije, koricu limuna i lavandu. Sada dodajte sve mokre sastojke (grčki jogurt, ulje i sok limuna). Izradite kratko mikserom. Neka vam se smjesa samo poveže.
- u zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo pa suhe sastojke dodajte smjesi.
- Špatulom sve sjedinite, prebacite u pripremljen kalup i pecite 30-35 minuta, odnosno dok vam čačkalica za ideja u sredinu ne izađe suha.
- Gotovi kolač ostavite 10-ak minuta u kalupa pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi.
GLAZURA
- Šećer u prahu pomiješajte sa sokom od limuna ili kombinacijom mlijeka i limuna. Neka vam smjesa bude gusta, ali dovoljno tekuća da je možete preliti.
- Glazuru odmah prelijte preko ohlađenog kolača.
- Kolač pospite listićima lavande i koricom limuna.
Dobar tek!