Ako ste u potrazi za jednostavnim i brzim kolačem koji ne treba peći, onda će vas keks kolač oduševiti.
Osim što je zaista jednostavan, jako je kremast i ukusan. Za ovaj kolač vam treba svega nekoliko sastojaka, a puding od vanilije je ono što ga čini divno kremastim i ukusnim.
Ja pudingu nadodam maslac kako bi mi krema bila još svilenkastija, a kolač radim i s chantilly kremom, odnosno tučenom vrhnju nadodam malo vanilije i šećera u prahu.
Ovaj kolač je idealan kada vam dolaze gosti, kada se zaželite nečeg slatko na brzinu ili kada vam se jednostavno ne pali pećnica.
Kolač od keksa možete raditi i bez šlaga, a kekse možete namočiti u likeru od naranče umjesto u mlijeku.
KOLAČ OD KEKSA I PUDINGA (BEZ PEČENJA)
SASTOJCI
- 500 g petit beurre keksa (odvojite 3-4 keksa za ukrašavanje)
- nekoliko žlica mlijeka
KREMA OD VANILIJE (PUDING KREMA)
- 700 ml mlijeka
- 2 Dolcela pudinga okus vanilija
- 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
- 6 žlica šećera (120 g)
- 250 g maslaca, sobne temperature
ŠLAG PJENA
- 2 vrećice Dolcela šlag pjene
- 200 ml vode
- 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
- 5 žlica šećera u prahu (75 g)
PRIPREMA
KREMA OD VANILIJE (PUDING KREMA)
- Pomiješajte oba praška za puding sa 6 žlica šećera (120 g). Od 700 ml mlijeka oduzmite 10-ak žlica pa ih dobro pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
- Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom pa ga zagrijte do vrenja, odmaknite s vrate, dodajte razmućenu smjesu s praškom za puding te vratite na vatru. Vatru sada smanjite na srednje jaku do laganu. Nastavite miješati oko 2 minute, odnosno dok se krema ne zgusne.
- Kremu prebacite u posudu otpornu na toplinu, što vam je veća posuda brže će se ohladiti krema. Kremu prekrijte prozirnom folijom tre ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
- U ohlađenu kremu smiksajte 250 g maslaca sobne temperature.
- Krema je odmah spremna za korištenje
ŠLAG PJENA
- U visoku posudu ulijte 200 ml hladne vode. Dodajte sadržaj obje vrećice (šlag pjene), šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte mikserom na najjačoj brzini oko 2 minute. Šlag ne trebate jako stući kako bi vam se lakše mazao.
SLAGANJE
- Kekse koje ste odvojili od ukupne količine sameljite ili usitnite te stavite po strani. Pripremite kalup okvirnih dimenzija 25 x 20 cm te ga obložite papirom za pečenje.
- U kalup postavite red petit beurre keksa, pokapajte ih mlijekom pa stavite puding kremu. Dovoljno je da premažete tankim slojem (4- 5 žlica). Preko kreme postavite jednak sloj šlaga pa i njega špatulom premažite preko cijelog sloja keksa.
- Sada postavite nove kekse, pokapajte sa žlicom mlijeka. Ponovo postavite sloj puding kreme pa preko toga sloj šlaga.
- Postavite treći red keksa, pokapajte mlijekom, postavite puding kremu pa šlag.
- Na kraju postavite zadnji red keksa, njih nemojte kapati mlijekom te spremite u hladnjak da se kolač malo stisne.
- Kolač izvadite iz kalupa pa cijeli premažite šlagom i pospite mljevenim keksima ili ostavite u kalupu pa samo gornji sloj premažite šlagom i pospite mljevenim keksima.
- Režite na kocke te kolač spremite u hladnjak.