Ako ste u potrazi za jednostavnim i brzim kolačem koji ne treba peći, onda će vas keks kolač oduševiti.

Osim što je zaista jednostavan, jako je kremast i ukusan. Za ovaj kolač vam treba svega nekoliko sastojaka, a puding od vanilije je ono što ga čini divno kremastim i ukusnim.

Ja pudingu nadodam maslac kako bi mi krema bila još svilenkastija, a kolač radim i s chantilly kremom, odnosno tučenom vrhnju nadodam malo vanilije i šećera u prahu.

Ovaj kolač je idealan kada vam dolaze gosti, kada se zaželite nečeg slatko na brzinu ili kada vam se jednostavno ne pali pećnica.

Kolač od keksa možete raditi i bez šlaga, a kekse možete namočiti u likeru od naranče umjesto u mlijeku.

 

 

KOLAČ OD KEKSA I PUDINGA (BEZ PEČENJA)

SASTOJCI
  • 500 g petit beurre keksa (odvojite 3-4 keksa za ukrašavanje)
  • nekoliko žlica mlijeka

KREMA OD VANILIJE (PUDING KREMA)

ŠLAG PJENA

  • 2 vrećice Dolcela šlag pjene
  • 200 ml vode
  • 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
  • 5 žlica šećera u prahu (75 g)
PRIPREMA

KREMA OD VANILIJE (PUDING KREMA)

  1. Pomiješajte oba praška za puding sa 6 žlica šećera (120 g). Od 700 ml mlijeka oduzmite 10-ak žlica pa ih dobro pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
  2. Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom pa ga zagrijte do vrenja, odmaknite s vrate, dodajte razmućenu smjesu s praškom za puding te vratite na vatru. Vatru sada smanjite na srednje jaku do laganu. Nastavite miješati oko 2 minute, odnosno dok se krema ne zgusne.
  3. Kremu prebacite u posudu otpornu na toplinu, što vam je veća posuda brže će se ohladiti krema. Kremu prekrijte prozirnom folijom tre ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  4. U ohlađenu kremu smiksajte 250 g maslaca sobne temperature.
  5. Krema je odmah spremna za korištenje

ŠLAG PJENA

  1. U visoku posudu ulijte 200 ml hladne vode. Dodajte sadržaj obje vrećice (šlag pjene), šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte mikserom na najjačoj brzini oko 2 minute. Šlag ne trebate jako stući kako bi vam se lakše mazao.

SLAGANJE

  1. Kekse koje ste odvojili od ukupne količine sameljite ili usitnite te stavite po strani. Pripremite kalup okvirnih dimenzija  25 x 20 cm te ga obložite papirom za pečenje.
  2. U kalup postavite red petit beurre keksa, pokapajte ih mlijekom pa stavite puding kremu. Dovoljno je da premažete tankim slojem (4- 5 žlica). Preko kreme postavite jednak sloj šlaga pa i njega špatulom premažite preko cijelog sloja keksa.
  3. Sada postavite nove kekse, pokapajte sa žlicom mlijeka. Ponovo postavite sloj puding kreme pa preko toga sloj šlaga.
  4. Postavite treći red keksa, pokapajte mlijekom, postavite puding kremu pa šlag.
  5. Na kraju postavite zadnji red keksa, njih nemojte kapati mlijekom te spremite u hladnjak da se kolač malo stisne.
  6. Kolač izvadite iz kalupa pa cijeli premažite šlagom i pospite mljevenim keksima ili ostavite u kalupu pa samo gornji sloj premažite šlagom i pospite mljevenim keksima.
  7. Režite na kocke te kolač spremite u hladnjak.