Volite li kruške? One su moje omiljeno voće. I divno se slažu s čokoladom, pogotovo u ovakvoj varijanti kada se poširaju pa umetnu u divan pjenasti biskvit. I to u komadu. Ovo mi je ujedno i jedan od ljepših kolača. Baš mi je po mjeri, pomalo rustikalan i iznimno fotogeničan.
Već ga neko vrijeme pokušavam staviti na blog. Prvi put nisam bila zadovoljna njegovim izgledom što je u principu odlično jer sam shvatila na koji korak moram paziti kod izrade kolača, kasnije u tekstu vam objasnim. Drugi put sam ga odlučila napraviti navečer kako bi ga mogla slikati rano ujutro dok sam u miru, ali su mi navratili roditelji i kolač nije dočekao to jutro.
Znate kako kažu: “Treća sreća največa! ” E, pa evo nas.
Za kolač će vam trebati tri ili četiri kruške, ovisno u kojem kalupu ga radite.
Ako ćete koristiti manje kalupe poput mene, one za tortu promjera 10 cm tada će vam biti dovoljne 3 kruške, ako ćete koristiti kalup za kruh (uski i dugi) ili klup za torte promjera 22-24 centimetara trebat će vam 4 kruške.
Što se tiče sorte kruške savjetujem vam da uzmete bilo koju srednje krupnu krušku (Précoce de Trevoux -Trevuška, Beurré Hardy-Hardijeva maslovka- Clapps favorite- Klapov ljubimac itd.) kako bi vam kolač što ljepše izgledao. Jednom sam radila s visokom kruškom (sorta Abbot) i jako su stršale van biskvita.
Kod izbora kruški je također važno da ne izaberete one koje su pretvrde kako bi se lakše poširale i kasnije bile lijepo mekane. Ujedno, dio s poširanjem možete i preskočiti, tada samo pripazite da vam kruške doista budu mekanije.
Meni su najdraže poširane u sirupu od Earl Gray čaja s dodatkom anisa. Uz okus čokoladnog biskvita mi se idealno nadopunjuju. Ovo naravno ovisi o vašem ukusu, slobodno ga prilagodite pa nadodajte začin po želji. Nakon poširanja je bitno dobro posušiti višak vode iz kruški kako ne bi dodatno navlažile biskvit te time narušile izgled i okus cijelog kolača (ovo sam prvi put zezla i stvarno nije bilo lijepo).
Kolač možete dodatno preliti čokoladnom glazurom, ukrasiti tučenim vrhnjem ili samo posuti šećerom u prahu.
Kada ga budete kidali, dobit ćete savršen kontrast boja i tekstura, jedno pravo malo umjetničko djelo na tanjuru.
KOLAČ OD ČOKOLADE I POŠIRANIH KRUŠKI U SIRUPU OD EARL GRAY ČAJA
SASTOJCI
ZA POŠIRANJE
- 3 ili 4 kruške – srednja sorta, količina kruški ovisi o kalupu
- 200 g šećera
- 2 l vode
- 3 vrečice Earl Gray čaja
- 3 komada zvjezdastog anisa
ZA BISKVIT
- 220 g maslaca sobne temperature
- 150 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 4 jaja L veličine
- 50 g čokolade za kuhanje
- 250 g glatkog pšeničnog brašna
- 1 puna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 30 kakaa u prahu
- 120 ml mlijeka
- dvije žlice grčkog jogurta (ili kiselog vrhnja)
PRIPREMA
POŠIRANJE
- U lonac srednje veličine stavite 2 litre vode i 200 g šećera. Kada voda zakuha dodajte vrečice čaja i anis. Promiješajte kako bi se sav šećer otopio.
- Kruške ogulite od kore, ostavite im peteljke. Smanjite vatru pa ih stavite u lonac s kipućom vodom. Poširajte ih 15-20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Pripazite da su vam cijele uronjene u vodu.
- Poširane kruške izvadite na papirnate ubruse i pustite da se posuše.
BISKVIT
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup po izboru. Tri kalupa od 10 centimetara ili dva od 18 centimetatra ili jedan od 24 centimetra ili kalup za kruh (uski- dugi). Kalup namastite, na dno postavite papir za pečenje.
- Čokoladu otopite na pari.
- Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im aromu vanilije i jaje po jaje mikasajući između svakog dodavanja.
- Dodajte rastopljenu čokoladu.
- U zasebnoj posudi pomješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sol i kakao).
- Mlijeko i jogurt pomiješajte.
- Smjesi maslaca, šećera i jaja dodajte polovicu suhih sastojaka (brašno, kakao), lagano promiješajte pa dodajte mlijeko i jogurt.
- Dodajte preostalo brašno i lagano sjedinite smjesu (nemojte previše ni prejako miksati).
- Smjesu ulijte u kalup/ kalupe pa umetnite poširane kruške pazeći da ste ih postavili na sredinu i da su uspravne.
- Pecite 25 minuta ako koristite više manjih kalupa, odnosno 35-40 minuta ako koristite jedan kalup. Vodite se time da je biskvit pečen kada čačkalica koju ste zaboli u biskvit izađe suha.
- Pečeni kolač ostavite u kalupu 10 minuta pa ga premjestite na rešetku dok se potpuno ne ohladi.
Dobar tek!