Jednostavan kolač u kojem glavnu ulogu imaju domaća skuta i breskve je neizostavan dio svakog ljetnog stola.

 

Baza kolača je biskvit s jajima i brašnom koji je obogaćen koricom agruma, dok glavnu ulogu ima kravlja skuta. Kolač možete raditi i s riccotom.

Ulje možete zamijeniti otopljenim maslacem, a jogurt kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom.

 

Breskve u kombinaciji sa sirom su jednostavno divne i savršeno se nadopunjuju na preostale okuse, ali vi možete koristiti i drugo voće poput borovnica, jabuka, kruški i sl.

 

Listići badema osim vizualnog, kolaču daju dodatnu punoću okusa te vam savjetujem da ih svakako ne izostavite.

 

 

KOLAČ OD BRESKVI I SKUTE

SASTOJCI

  • 4 jaja L veličine
  • 220 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • korica pola limuna
  • 60 ml ulja
  • 80 g jogurta
  • 250 g skute
  • 260 g glatkog brašna
  • 5 g praška za pecivo (1 žličica)
  • prstohvat soli
  • 400 g breskvi (4 komada)

DODATNO

  • 70 g listića badema
  • šećer u prahu

PRIPREMA

  1. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 20 – 22 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, rubove namastite.
  2. Breskve operite i posušite. Po želji im odstranite koru. Ja koristim domaće pa je ostavljam. Breskve iskidajte na manje kockice.
  3. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite jaja i šećer pa ih pjenasto izradite, oko 5 minuta. Smjesa vam treba posvijetliti i uduplati se.
  4. Smjesi dodajte ekstrakt vanilije, koricu limuna, ulje i jogurt. Kratko sve povežite mikserom. Sada dodajte skutu koju ste prethodno razmrvili na sitne komade.
  5. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve dodajte tekućim sastojcima.
  6. Kratko sve povežite, nemojte premiksati. Na kraju umiješajte iskidane breskve.
  7. Smjesu prebacite u kalup te pospite listićima badema.
  8. Pecite  55 – 60 minuta, odnosno dok vam površina ne porumeni.

 

Dobar tek!