Ovi tanki čips keksi od kokosa i jagode su u najmanju ruku toliko ukusni i zanimljivi da ćete ih morati ponoviti jako brzo, vjerujte mi!
Keksići su jedna posebna kategorija, u mojoj kuhinji i na blogu. Uvijek ih imam pripremljene u vitrini, barem dvije vrste. Djeca ih jako vole, traju 14 dana (uglavnom svi), često ih nosim u goste, a i s njima zaista volim pustiti kreativnost i maštu.
Uz domaće keksiće je nekako sve ljepše. Spoj kokosa i jagode je tako skladan i nadopunjuje se tako da mi je ova kombinacija bila idealna.
Jagode možete lako dehidrirati i time im produžiti sezonu, ali ih i sačuvati za razne recepte.
Jednako tako, keksiće možete raditi samo s kokosom ili kombinirati neke orašaste plodove umjesto jagoda. Budite kreativni, zaista se isplati.
KEKSI OD KOKOSA I DEHIDRIRANE JAGODE
SASTOJCI
- 200 g maslaca sobne temeprature
- 150 g šećera
- 70 g smeđeg šećera
- 1 jaje L veličine
- 1 žličica arome vanilije
- 180 g glatkog brašna
- 120 g kokosovog brašna
- prstohvat soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 15 g dehidriranih jagoda
- 15 g kokosovog čipsa, po želji
PRIPREMA
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite maslac i obje vrste šećera.
- Dodajte aromu vanilije i jaje pa ponovo mikserom sve dobro izradite.
- U posebnoj posudi pomiješajte brašno, kokosovo brašno, sol i sodu bikarbonu.
- Smjesu s brašnom dodajte smjesi s maslacem te sve povežite mikserom ili špatulom.
- Sada špatulom umiješajte dehidrirane jagode i tostirani čips od kokosa.
- Tijesto ohladite pola sat do sat vremena u hladnjaku.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i svaki obložite papirom za pečenje.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka, odvojite komadiće tijesta, moji su teški po 30 grama.
- Od tijesta napravite kuglice pa ih dlanovima pritisnite kako bi dobili oblik diska.
- Oblikovane keksiće posložite na lim. Pecite ih 7- 10 minuta, odnosno dok vam rub keksića ne poprimi rumenu boju.
- Keksiće oprezno prebacite na rešetku za hlađenje i pustite da se ohlade.
- Keksiće prebacite u kutiju za kekse. Ovako spremljeni vam mogu stajati 14 dana.
KAKO DEHIDRIRATI JAGODE
- Jagode operite i posušite. Skinite im peteljku pa iz izrežite na fete debljine 2 mm. Jagode posložite u dehidrator ili na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Sušite ih u dehidratoru na 60 stupnjeva ili u pećnici na 80 – 100 stupnjeva. Jagode sušite sve dok pod rukom ne osjetite da nema više mekanih djelova.
- U dehidratoru ih je potrebno sušiti oko 6 h, u pećnici malo manje.
Dobar tek!