Kandirano voće mi je super grickalica, ali i kao dekoracija na tortama i kolačima. Dugo sam se susretala sa zapakiranim komadima kandiranog voća po trgovačkim centrima. Nikad se nisam vodila željom da ga sama napravim. Proces mi je djelovao dug i kompliciran.
Listajući fotografije slastica često bi naišla na prekrasne dekoracije koje su uključivale kandirane naranče ili limune. Uvijek bi zastala na tim fotografijama, baš su me privlačile.
Jednom smo imali goste i odlučila sam napraviti čokoladnu tortu s narančom. Idealno vrijeme da se uhvatim u koštac s kandiranjem voća. I znate što? Nije mi jasno zašto sam čekla svo to vrijeme? Stvarno!
Kandirane fete citrusnog voća (po vašem izboru) oduzimaju samo malo truda i vašeg vremena. Jako su jednostavne za pripremu a kombinacija s njima imate na pretek.
Osim kao dekoracija na tortama ili kolačima, divan su poklon, posebno za vrijeme blagdana. Fete (kriške) naranče jednim dijelom umočite u čokoladu i pustite da se ohladi. Spremite ih u celofansku vrećicu koju zavežete konopčićem uz prigodnu poruku. Ili ih poslužite kao grickalice uz kavu ili čaj.
Ja sam kandirala naranču, crveni grejp, limetu i limun. Svako voće sam kandirala u posebnoj posudi čiji sam sirup koristila za dvije ture. Omjere vam pišem za jednu vrstu voća. Vi je prilagodite vašim željama. Pod tips & tricks dijelom sam vam dodatno opisala korištenje sirupa.
KANDIRANO VOĆE
SASTOJCI
- 2 naranče ili bilo koji drugi citrus
- 200 g šećera
- 250 ml vode
PRIPREMA
- U širi lonac stavite vodu i šećer. Kada se šećer otopi smanjite vatru (neka bude srednje jaka).
- Naranče iskidajte oštrim nožem na što tanje fete (kriške), 1-2 milimetra debljine.
- Fete naranče stavite u sirup od vode i šećera u jednom sloju. Neka vam fete ne prelaze i ne pokrivaju druge fete. Ostavite dovoljno mjesta u loncu.
- Kuhajte ih točno 20 minuta.
- Pećnicu ugrijte na 115 stupnjeva.
- Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
- Fete pažljivo izvadite na papir za pečenje.
- Pecite (sušite) ih u pećnici 40 minuta.
- Izvadite ih iz pečnice i ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.
TIPS & TRICKS
- Sirup (voda i šećer) koristite za najviše dvije ture kandiranja. Nakon toga je potrebno promijeniti vodu i dodati joj novi šećer. Pazite da vam voda previše ne ispari i da se šećer ne zapali. Ja uvijek radim po dvije ture od 20 minuta s ovim omjerima. Na trećoj turi bi se šećer previše karamelizirao i počeo goriti.
- Umjesto pećnice možete koristiti dehidrator hrane.
- Po želji fete naranče umočite u rastopljenu čokoladu ( samo jedan dio) i pustite da se ohlade prije korištenja.