Kandirano voće mi je super grickalica, ali i kao dekoracija na tortama i kolačima. Dugo sam se susretala sa zapakiranim komadima kandiranog voća po trgovačkim centrima. Nikad se nisam vodila željom da ga sama napravim. Proces mi je djelovao dug i kompliciran.

 

Listajući fotografije slastica često bi naišla na prekrasne dekoracije koje su uključivale kandirane naranče ili limune. Uvijek bi zastala na tim fotografijama, baš su me privlačile.

 

Jednom smo imali goste i odlučila sam napraviti čokoladnu tortu s narančom. Idealno vrijeme da se uhvatim u koštac s kandiranjem voća. I znate što? Nije mi jasno zašto sam čekla svo to vrijeme? Stvarno!

 

Kandirane fete citrusnog voća (po vašem izboru) oduzimaju samo malo truda i vašeg vremena. Jako su jednostavne za pripremu a kombinacija s njima imate na pretek.

 

Osim kao dekoracija na tortama ili kolačima, divan su poklon, posebno za vrijeme blagdana. Fete (kriške) naranče jednim dijelom umočite u čokoladu i pustite da se ohladi. Spremite ih u celofansku vrećicu koju zavežete konopčićem uz prigodnu poruku. Ili ih poslužite kao grickalice uz kavu ili čaj.

 

Ja sam kandirala naranču, crveni grejp, limetu i limun. Svako voće sam kandirala u posebnoj posudi čiji sam sirup koristila za dvije ture. Omjere vam pišem za jednu vrstu voća. Vi je prilagodite vašim željama. Pod tips & tricks dijelom sam vam dodatno opisala korištenje sirupa.


 

KANDIRANO VOĆE

SASTOJCI
 • 2 naranče ili bilo koji drugi citrus
 • 200 g šećera
 • 250 ml vode
PRIPREMA
 1. U širi lonac stavite vodu i šećer. Kada se šećer otopi smanjite vatru (neka bude srednje jaka).
 2. Naranče iskidajte oštrim nožem na što tanje fete (kriške), 1-2 milimetra debljine.
 3. Fete naranče stavite u sirup od vode i šećera u jednom sloju. Neka vam fete ne prelaze i ne pokrivaju druge fete. Ostavite dovoljno mjesta u loncu.
 4. Kuhajte ih točno 20 minuta.
 5. Pećnicu ugrijte na 115 stupnjeva.
 6. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
 7. Fete pažljivo izvadite na papir za pečenje.
 8. Pecite (sušite) ih u pećnici 40 minuta.
 9. Izvadite ih iz pečnice i ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.

 

TIPS & TRICKS

 • Sirup (voda i šećer) koristite za najviše dvije ture kandiranja. Nakon toga je potrebno promijeniti vodu i dodati joj novi šećer. Pazite da vam voda previše ne ispari i da se šećer ne zapali. Ja uvijek radim po dvije ture od 20 minuta s ovim omjerima. Na trećoj turi bi se šećer previše karamelizirao i počeo goriti.
 • Umjesto pećnice možete koristiti dehidrator hrane.
 • Po želji fete naranče umočite u rastopljenu čokoladu ( samo jedan dio) i pustite da se ohlade prije korištenja.