Adventski vijenac mi je jedan od najljepših simbola Božića. Bez njega blagdani jednostavno ne bi bili potpuni. Divan mi je na ulaznim vratima, na prozoru, na zidu ili na stolu od blagovaonice. Gdje god ga postavili, adventski vijenac će se predivno uklopiti.

 

Pa, zašto onda ne napraviti jestivi vijenac od medenjaka? Jednako kako je adventski vijenac simbol Božića, toliko su i gingerbread keksići. Kad se to dvoje spoji rezultat je zaista predivan.

 

Izrada ovog vijenca je idealna zabava s djecom. Od valjanja tijesta do ukrašavanja samih keksića i na kraju slaganja i lijepljenja zvjezdica.

 

Koliko god možete djelovati zahtjevno, zaista nije. Potrebno je samo slijediti korake i prepustiti se izradi. Adventski vijenac je najljepši poklon djedovima i bakama, ali i bližnjima. Možete ga objesiti na zid, držati u vitrini i sl. Keksići će trajati do 14 dana tako da stignete uživati u njemu za vrijeme blagdana.

 

 

 

 

 

 

JESTIVI ADVENTSKI VIJENAC OD MEDENJAKA

SASTOJCI
 • 150 g maslaca sobne temperature
 • 150 g smeđeg šećera
 • 1 jaje L veličine
 • 115 g meda
 • 1 žličica arome vanilije
 • 400 g glatkog brašna
 • 1 žličica sode bikarbone
 • 1 žličica začina za medenjake

DODATNO

 • 150 g šećera u prahu
 • 2 -3 žlice mlijeka
 • jestive perlice za ukrašavanje, po želji
 • traka za adventski vijenac
PRIPREMA

TIJESTO

 1. Maslac i šećer izradite mikserom, dodaje im jaje pa povežite smjesu. Sada dodajte med i aromu vanilije.
 2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake pa sve uspite u smjesu s maslacem. Izradite tijesto koje će biti ljepljivo, ali nemojte dodavati više brašna.
 3. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na dva sata da se stisne.
 4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva, pripremite dva lima za pečenje koje ste obložili papirom za pečenje.
 5. Na pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje razvaljate polovinu tijesta na debljinu od 3 – 4 milimetra.
 6. Izradite krug od tijesta koristeći se okruglim rezačem za tijesto ili bilo kojim predmetom poput tanjura i sl. Manjim rezačem ili manjim tanjurom izrežite unutarnji krug. Dimenzije možete prilagoditi po želji, moj vijenac ima vanjski promjer od 24 cm, a unutarnji od 18 cm.
 7. Obruč od tijesta prebacite na pripremljen lim za pečenje pa pecite 9 – 11 minuta, odnosno dok vam rub keksića ne krene tamniti.
 8. Preostalo tijesto razvaljajte na jednaku debljinu kao i obruč te utisnite zvjezdice različitih oblika. Zvjezdice pecite 9 – 11 minuta, odnosno dok vam rubovi ne krenu tamniti. Obruč i zvjezdice ohladite na rešetki za hlađenje.

GLAZURA I SLAGANJE

 1. Šećer u prahu i mlijeko pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu glazuru. Ako vam je rijetka dodajte malo šećera u prahu i obrnuto.
 2. Glazuru prebacite u dresir vrećicu s nastavkom za pisanje (broj 2) ili u vrećicu bez nastavka kojoj ste napravili malenu rupicu na vrhu.
 3. Zvjezdice ukrasite po želji. Ja sam koristila i jestive perlice te nisam ukrasila sve zvjezdice. Ukrašene zvjezdice ostavite pola sata kako bi se glazura na njima osušila.
 4. Obruč postavite na radnu podlogu. Na dno zvjezdice nanesite glazuru (na onaj dio koji će biti na obruču, ne na sve), potom zalijepite zvjezdicu za obruč. Krenite slagati krug od zvjezdica, pazeći da glazuru nanosite na onaj dio na kojem će zvjezdica “sjesti” na obruč ili drugu zvjezdicu. Koristite različite oblike i stavljajte jednu zvjezdicu na drugu kako bi postigli trodimenzionalni izgled, no pazite da ne pretjerate kako vam vijenac ne bi postao težak i kako ne bi puknuo.
 5. Vrh ostavite slobodan za traku. Kada ste gotovi s postavljanjem zvjezdica, adventski vijenac ostavite pola sata kako bi se glazura osušila.
 6. Na kraju provucite traku i vijenac postavite na željeno mjesto. Vijenac će ostati svjež do 14 dana.

 

TIPS & TRICKS
 • Možete raditi više manjih adventskih vijenaca umjesto jednog velikog.
 • Vaši oblici ne moraju biti zvjezdice, možete koristiti bilo koji blagdanski motiv ili više njih zajedno.
 • Ako volite šarene vijence tada glazuru možete podijeliti na nekoliko dijelova i svakom nadodati malo jestive boje. Ovako možete ispuniti keksiće različitim bojama.
 • Ako se bojite da vam vijenac ne pukne, a htjeli bi da je velik i raskošan, tada od kartona izrežite obruč istih dimenzija kao i obruč od medenjaka. Kartonski obruč omotajte prozirnom folijom, na njega postavite obruč od medenjaka pa sve povežite kuhinjskim koncem. Na ovaj način ćete ojačati vijenac te će on i dalje biti jestiv.