Imate li recept za keksiće koji vam služi kao osnovni recept? Onaj s kojim se možete igrati u nedogled? Upravo vam donosim jedan takav.

 

Ovi keksići su rađeni od prhkog tijesta i odlična su varijanta čajnih keksića. Ispečeni vam mogu stajati i do dva tjedna u posudi za kekse, što je super ako ih pripremate za nekakve prigode. Ja ih uvijek volim imati ispečene.

 

Super se slažu sa ness-om i knjigom dok djeca spavaju.

 

U osnovno tijesto možete dodati mljeveni cimet, koricu limuna, đumbir, mješavinu za medenjake i sl.

Možete ih ukrašavati svim vrstama glazura, od royal icinga, čokolade, bombona, jestivih perlica i oblikovati različitim kalupima.

Ovaj recept, ako niste imali dosada, svakako spremite u svoju bilježnicu.

JEDNOSTAVNI KEKSIĆI

SASTOJCI
  • 450 g glatkog brašna
  • 180 g šećera
  • 2 cijela jaja
  • 250 g maslaca
  • prstohvat soli
PRIPREMA
  1. Prosijanom brašnu dodajte šećer i sol. Maslac narežite na listiće. Neka vam maslac bude hladan, nemojte ga vaditi iz frižidera prije same upotrebe. Maslac utrljajte u brašno. Dobit ćete mrvičastu smjesu kojoj dodajte jaja i nastavite mijesiti. Mijesite tako da maslac prstima utrljavate u brašno. Čim ste dobili kompaktnu smjesu, oblikujte je rukama u kuglu te je obložite prozirnom folijom i odložite u frižder na sat vremena.
  2. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  3. Tijesto izvadite iz frižidera te ga prebacite na radnu podlogu. Razvaljajte ga na debljinu 2-3 milimetra.
  4. Prhko tijesto je masno i zna se razdvajati prilikom valjanja. Kako bi to izbjegli i kako bi što jednostavnije razvaljali tijesto stavite ispod njega komad papira za pečenje. Tijesto stavite na sredinu i prekrijte ga drugim papirom za pečenje. Sada možete valjati bez problema.
  5. Razvaljano tijesto oblikujte kalupima po želji. Ako želite jednostavne okrugle oblike, poput mene, okrenite čašu te njenim vrhom radite krugove.
  6. Keksiće prebacite na lim za pećenje pa ih pecite 12 minuta ili dok ne vidite da rubovi počinju tamniti.
  7. Keksići trebaju biti bijeli pa pazite da ih ne prepečete jer će biti suhi.

Dobar tek!