Imate li recept za keksiće koji vam služi kao osnovni recept? Onaj s kojim se možete igrati u nedogled? Upravo vam donosim jedan takav.
Ovi keksići su rađeni od prhkog tijesta i odlična su varijanta čajnih keksića. Ispečeni vam mogu stajati i do dva tjedna u posudi za kekse, što je super ako ih pripremate za nekakve prigode. Ja ih uvijek volim imati ispečene.
Super se slažu sa ness-om i knjigom dok djeca spavaju.
U osnovno tijesto možete dodati mljeveni cimet, koricu limuna, đumbir, mješavinu za medenjake i sl.
Možete ih ukrašavati svim vrstama glazura, od royal icinga, čokolade, bombona, jestivih perlica i oblikovati različitim kalupima.
Ovaj recept, ako niste imali dosada, svakako spremite u svoju bilježnicu.
JEDNOSTAVNI KEKSIĆI
SASTOJCI
- 450 g glatkog brašna
- 180 g šećera
- 2 cijela jaja
- 250 g maslaca
- prstohvat soli
PRIPREMA
- Prosijanom brašnu dodajte šećer i sol. Maslac narežite na listiće. Neka vam maslac bude hladan, nemojte ga vaditi iz frižidera prije same upotrebe. Maslac utrljajte u brašno. Dobit ćete mrvičastu smjesu kojoj dodajte jaja i nastavite mijesiti. Mijesite tako da maslac prstima utrljavate u brašno. Čim ste dobili kompaktnu smjesu, oblikujte je rukama u kuglu te je obložite prozirnom folijom i odložite u frižder na sat vremena.
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Tijesto izvadite iz frižidera te ga prebacite na radnu podlogu. Razvaljajte ga na debljinu 2-3 milimetra.
- Prhko tijesto je masno i zna se razdvajati prilikom valjanja. Kako bi to izbjegli i kako bi što jednostavnije razvaljali tijesto stavite ispod njega komad papira za pečenje. Tijesto stavite na sredinu i prekrijte ga drugim papirom za pečenje. Sada možete valjati bez problema.
- Razvaljano tijesto oblikujte kalupima po želji. Ako želite jednostavne okrugle oblike, poput mene, okrenite čašu te njenim vrhom radite krugove.
- Keksiće prebacite na lim za pećenje pa ih pecite 12 minuta ili dok ne vidite da rubovi počinju tamniti.
- Keksići trebaju biti bijeli pa pazite da ih ne prepečete jer će biti suhi.
Dobar tek!