Pitanja o kruhu su jedna od najčešćih na blogu. Posebice kada se dogode dani poput ovih, gdje smo svi zatvoreni u svojim domovima.

 

Kruh je jedna od najvažnijih namirnica, barem nama. Kada imaš štrucu kruha doma, nećeš biti gladan. Kroz povijest je krh nahranio mnoga usta i ostao na samom vrhu najtraženijih prozvoda i recepata.

 

Ako volite klasične štruce kruha, a htjeli bi da je njihova izrada jednostavna, ovaj recept će vam biti omiljen.

JEDNOSTAVNE ŠTRUCE BIJELOG KRUHA

SASTOCI
 • 600 g glatkog brašna
 • 10 g šećera (1 žlica)
 • 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
 • 14 g soli (dvije žličice)
 • 400 ml mlake vode (35 stupnjeva)
PRIPREMA

IZRADA TIJESTA

 1. Sve sastojke stavite u posudu od električnog miksera ili u običnu posudu. Nastavkom za tijesto ili kuhačom povežite sve sastojke.
 2. Ako koristite električni mikser nastavite izrađivati tijesto nastavkom za tijesto na srednjoj brzini narednih 7 – 10 minuta. Ako ne koristite mikser, povezano tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i rukama ga zamijesite dok ne postane glatko i prestane se ljepiti. Po potrebi dodajte malo brašna.
 3. Tijesto prebacite u naljenu posudu pa je prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči (oko 1-1,5 sat).

OBLIKOVANJE

 1. Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papriom za pečenje. Papir pobrašnite, ja koristim kukuruzno brašno, no vi možete bilo koje.
 2. Tijesto pritisnite dlanom kako bi se višak zraka ispuhao pa ga prebacite na pobrašnjenu podlogu.
 3.  Podlijelite ga na dva jednaka dijela te svaki dio lagano razvaljajte na približne dimenzije 15 x 20 cm.
 4. Sada svaki dio tijesta zarolajte kako bi dobili oblik štruce. Rubove im spojite kako ne bi imali nepravlnosti na kruhu.
 5. Štruce posložite na lim za pečenje. Prekrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite 40 – 50 minuta.
 6. Pećnicu upalite na 190 srupnjeva. Na dno pećnice stavite padelu u koju ćete kasnije uliti kipuću vodu i na taj način stvoriti paru.
 7. Svaku štrucu kruha zarežite skalperom na tri mjesta. Sada kruh stavite u zagrijanu pećnicu. Ulijte 0,5 l vrele vode u padelu koja se također ugrijala na dnu pećnice (pazite da se ne opečete).
 8. Kruh pecite 25 -30 minuta, odnosno dok vam kruh ne poprimi lijepu rumenu koricu, a unutrašnjost mu dosegne 92 stupnja (ako imate termometar možete provjeriti).
 9. Ostavite da se kruh ohladi prije rezanja.

Dobar tek!