Salata od hobotnice je jelo koje sam zavoljela uz Željka. Jedno ljeto smo boravili na Žirju i nakon cjelodnevnog lutanja i kupanja moja svekrva nam je servirala salatu od hobotnice za večeru. Ne mogu vam opisati koliko je ukusna ta salata od hobotnice bila. Ljeto, more, otok i mirisi svježe ribe i plodova mora, ako nešto i ne volite, na otoku zavolite.

 

Neizmjerno sam zahvalna što živim u Dalmaciji i što su mi ovakve namirnice dostupne uvijek i što ih nabavljam svježe. Također, zahvalna sam i na tome što naše obitelji generacijama njeguju zaista kvalitetne namirnice i rade recepte s njima. Nitko ne sprema buzaru ili crni rižot kao moj svekar.

 

No, da se mi vratimo na hobotnicu. Moj muž je najviše voli samu, bez dodataka, s malo maslinovog ulja i soli. Mom ocu je pak, salata od hobotnice jedno od najdražih jela na svijetu. On je voli s crvenim lukom i skuhanim krumpirom. Za njega je ovo isključivo salata i samo takvu prizna. Ja je takvu ne volim, smeta mi luk.

 

Meni je najdraža ovakva, s rajčicama i maslinama, uz matovilac. Vi je možete raditi s dodatkom po želji, možete staviti kuhani krumpir, razne salate, možete dodati crne masline i sl.

Koristite dobro maslinovo ulje (ekstra djevičansko), ono će vam svako jelo dodatno upotpuniti. Na ovome nikada nemojte štedjeiti – ni na kvaliteti ni na količini 😉

JEDNOSTAVNA SALATA OD HOBOTNICE

SASTOJCI

ZA 4 OSOBE
 • 2 kg hobotnice ili po želji
 • 300 g cherry rajčice
 • 150 g zelenih masline, otkoštene
 • 100 g matovilca
 • maslinovo ulje
 • sol (Maldon pahuljice soli ili po želji)

 

 1. U većem loncu stavite kuhati hobotnicu. Dužina kuhanja ovisi o njenoj veličini, ja sam svoju kuhala 1,5 h. Kada vam meso hobotnice bude mekano kada ga probodete vilicom, hobotnica je gotova.
 2. Kuhanu hobotnicu ocijedite od viška vode te je ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi.
 3. Hobotnicu očistiti tako da prvo odvojite krakove od glave. Sada rukom ili nožem lagano odignite kožu (koliko ide). Glavu očistite također, sve iznutra bacite i properite vodom. Između glave i krakova se nalazi kljun, njega bacite. Kada ste očistili glavu i makli kožu ostalo vam je bijelo meso koje nožem narežite na manje komade.
 4. U zdjelu stavite hobotnicu, a rajčice i matovilac operite i posušite. Rajčice prepolovite. Masline ocijedite i izrežite na komade.
 5. Hobotnici dodajte pripremljene rajčice i masline. Dodajte matovilac pa sve dobro zalijte maslinovim uljem i posolite.
 6. Poslužite uz komad kruha od kiselog tijesta ili po želji.

 

Dobar tek!