Ova jednostavna juha od polubiža se jako dugo sprema u mojoj obitelji. Kuhale su je moja baka i mama i svima nam je bila jedna od dražih juha.

 

 

Ovo je ujedno i jedno od mojih prvih jela koje sam naučila spremati. Vjerujte mi, jako je jednostavno! Ono što mi je super je to što se svi sastojci stave u hladnu vodu i nakon približno sat vremena vaša je juha gotova. Nema dinstanja luka ni zaprške pa sam je davala i djeci čim su krenuli s dohranom. Tada bi samo smanjila začine (sol i papar) i kasnije bi dosolila.

 

 

Osim polubiža, odnosno suhog graška, za juhu će vam trebati krumpir, mrkva i dva češnja češnjaka, malo začina i maslinovo ulje. Pazite da se na zabunite da pa da ne uzmete zelenu leću umjesto graška (slično izgledaju).

 

 

Važno je samo pripaziti na pjenicu koja će nastati kada voda zakuha, nju je potrebo maknuti. To je, u principu jedini posao koji će vas čekati kod kuhanja juhe.

 

 

Često mi kažete kako želite što više osnovnih i jednostavnih, svakodnevnih jela na blogu. Nadam se da će vam se ovo svidjeti jer ga svakako uvrštavam u tu kategoriju.

 

 

Ujedno, ako želite gušću juhu stavite malo više polubiža, ako želite rijeđu smanjite malo količinu. Ja je volim gušću i takvu uvijek radim, a da bi došla do idealnih mjera vagala sam sastojke nekoliko puta. Doze su za srednje gustu juhu, vi ih slobodno prilagodite vašem ukusu.

 

JEDNOSTAVNA JUHA OD POLUBIŽA

SASTOJCI
 • 1,5 l vode
 • 130-150 g suhog graška (polubiža)
 • 2 srednje mrkve
 • 2 srednja krumpira
 • 2 češnja češnjaka
 • sol, papar
 • 70 ml maslinovog ulja
PRIPREMA
 1. Ogulite krumpir i nasjeckajte ga na manje kockice. Isto učinite i s mrkvom.
 2. U lonac ulijte 1,5 litru hladne vode i dodajte polubiže. Stavite na srednje jaku vatru dok voda ne zakuha, zatim odstranite pjenicu koja će se stvoriti.
 3. Sada dodajte krumpir i mrkvu nasjeckane na komadiće, dva češnja češnjaka i začine (sol i papar). Poklopite lonac i smanjite vatru kako vam voda ne bi iskuhala.
 4. Nakon pola sata kuhanja dodajte maslinovo ulje. Nastavite kuhati još 40-ak minuta, odnosno dok polubiži ne budu skuhani. U kuhanju će se raspasti pa će juha biti kremasta, ne trebate je miksati.
 5. Po potrebi dodatno začinite.
 6. Gotovu juhu po želji pospite tostiranim sezamom, crouton-ima i/ili maslinovim uljem.

 

Dobar tek!