Jaja Benedict su dobila ime po gospodinu i gospođi Benedict. Živjeli su u New Yorku, pripadali su aristokraciji i vikendom bi doručkovali u restoranu. Jednom je kuhar, samo za njih pripremio potpuno novi, poseban doručak. Pripremio je jaja Benedict.

Ovaj doručak je postao poznat diljem svijeta i spada u must have ponudu velikog broja restorana.

Nazivaju ga kraljevskim doručkom iako je jednostavan i možete ga napraviti za 15-ak minuta.

Sastoji se od preprženog kruha/tosta, pržene šunke, poširanog jaja i hollandaise umaka.

Prženu šunku možete zamijeniti drugim namirnicama poput pršuta, dimljenog lososa i sl.

Znate li što je poširano jaje?

Poširano jaje je jaje kuhano u vodi (bez ljuske). Postoje dva načina pripreme. Stariji način podrazumjeva uranjanje jaja u vodu kojoj se dodaje ocat. Pomoću dvije žlice ili vrtloga od vode, bjelanjak se priljubljuje uz jaje i tako se kuha.

Noviji način je puno jednostavniji. Ovako pripremljena jaja će vam uvijek uspjeti. Bitno je da vam jaja budu što svježija za poširanje. Ja nastojim koristiti ona iz provjerenog uzgoja za koja znam da su stara svega dan,dva.

Poširano jaje treba imati skuhani bjelanjak i tekući žumanjak. Idealno je kada bjelanjak napravi obruč oko žumanjka. Nožem malo zarežite poširano jaje i uživaje u prizoru i okusu.

U receptu sam vam točno opisala svaki korak poširanja. Ne brinite, ispast će vam savršeno, svaki put!

JAJA BENEDICT

SASTOJCI

JAJA BENEDICT

 • kriška kruha ili tosta
 • 20 g dimljene šunke
 • jaje
 • vlasac, grubo nasjeckan
 • hollandaise umak

HOLLANDAISE UMAK

 • 2 žumanjka
 • 2 žlice svježeg soka od limuna
 • 125 g maslaca
 • sol, kajenski papar
PRIPREMA
 • Prvo ćemo pripremiti hollandaise umak pa potom jaja Benedict.

HOLLANDAISE UMAK

 1. Maslac otopite u loncu na vatri te ga ostavite po strani.
 2. U lonac sa duplim dnom ulijte vodu i pustite da zakuha pa smanjite vatru. U staklenu posudu otpornu na toplinu stavite dva žumanjka. Posudu postavite na lonac i pazite da ne uranja u vodu. Pjenjačom izradite žumanjke, dodaje im dvije žlice svježeg soka od limuna i nastavite miješati. Jaja će postati pjenasta te će se smjesa udvostručiti.
 3. Jako polako počnite lijevati otopljeni maslac u smjesu s jajima. Maslac treba dodavati u tankom mlazu kako jaja ne bi koagulirala i kako se smjesa ne bi razdvojila. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom.
 4. Naposlijetku dodajte sol i kajenski papar.
 5. Hollandaise umak se treba poslužiti topao. Uzmite u obzir da ga treba napraviti netom prije same upotrebe. Također, nemojte ga koristiti vrelog i nikako ga nemojte naknadno zagrijavati. Naknadnim zagrijavanjem, odnosno tretiranjem toplinom ćete razdvojiti sastojke te će vam umak propasti.
 6. Pod Tips & Tricks vam donosim ideju kako ga napraviti par sati ranije, a da ostane topao za posluživanje.
 7. Ako želite malo rijeđi umak povećajte količinu maslaca.

JAJA BENEDICT

 1. Tostirajte kruh ili tost pa ga postavite na tanjur.
 2. Na malo ulja prepržite dimljenu šunku s obje strane pa je postavite na kruh.
 3. Malenu zdjelicu prekrijte prozirnom folijom (neka vam krajevi folije prelaze zdjelicu, lakše ćete umotati jaje) pa foliju premažite maslinovim uljem.
 4. U zdjelicu stavite jaje i umotajte ga folijom, pazite da vam ne ostane previše zraka u „ balončiću od jaja“. Vrh zavežite čvorićem.
 5. Neka vam voda u loncu zakuha, odmah smanjite vatru. Za poširana jaja voda ne smije ključati.
 6. „Balončić od jaja“ uronite u vodu, kuhajte točno 4 minute. Neka vam vrh od prozirne folije viri van vode.
 7. Kuhinjskim nožem ili škarama prerežite čvor kojim ste zavezali „balončić od jaja“ i jaje postavite na kruh i prženu šunku.
 8. Dodajte hollandaise umak po vrhu jaja i pospite sjeckanim vlascem.
TIPS & TRICKS
 • Hollandaise umak možete spremiti i do dva sata prije posluživanja, a da vam ostane idealne temperature za posluživanje. U termos bocu ulijte ugrijanu vodu i pustite 5-10 minuta. Kada je umak gotov, vodu izlijte iz termos boce pa u nju uspite pripremljeni hollandaise.
 • Ako želite više jaja na kruhu, možete poširati svako jaje zasebno, a možete dva istovremno staviti u zdjelicu i pripremiti samo jedan „balončić“. Dva spojena jaja kuhajte 30 sekundi duže, odnosno točno 4,5 minute.

Dobar tek!