Jeste li probali irski soda kruh? Ako tražite kruh punog okusa koji će biti gotov za manje od sat vremena onda je ovaj kruh idealan za vas.

 

Irski soda kruh ne sadrži kvasac, samo sodu- kako ste vjerujem, i sami zaključili iz naziva. Divno je mekan i prepun je okusa. Ovaj kruh je poznat po grožđicama, ako ih volite onda slobodno povećajte dozu na 120 grama ili smanjite na 60 ako niste ljubitelj. Također, grožđice možete i izbaciti iz sastava.

 

Ovaj kruh je, osim po grožđicama poznat i po punom ukusu koji može zahvaliti cjelovitom brašnu. Ja sam koristila raženo, iako ga ponekad radim i s integralnim pšeničnim. Možete koristiti brašno po izboru.

 

Uz fetu dobrog sira i maslina, ili uz maslac, džem ili namaz od lješnjaka…. Ovaj kruh je jedna posebna dimenzija užitka, vjerujte mi!

 

 

 

IRSKI SODA KRUH

SASTOJCI
  • 200 g raženog brašna ili po želji
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 80 g grožđica
  • 60 g maslaca (hladni)
  • 300 g mlijeka
  •  sok pola limuna
  • 1 jaje L veličine
PRIPREMA
  1. Pećnicu upalite na 190 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste obložili papir za pečenje. Papir lagano pobrašnite.
  2. Pomiješajte mlijeko i sok od limuna. Ostavite po strani nekoliko minuta.
  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte obje vrste brašna, sodu bikarbonu, sol i grožđice.
  4.  Brašnu dodajte hladni maslac iskidan na komadiće pa nastavkom za tijesto ili prstima izradite sastojke sve dok se maslac ne umrvi s brašnom.
  5. Razmutite jaje i pomiješajte ga s mlijekom pa smjesu dodajte brašnu i ostalim sastojcima. Tijesto povežite nastavkom za tijesto ili kuhačom. Bit će ljepljivo. Bitno je da sve sastojke povežete i da nema grudica.
  6.  Na dobro pobrašnjenoj podlozi prebacite tijesto. Formirajte kuglu tako da rubove tijesta stavite na sredinu. Okrenite tijesto tako da spojeni rubovi budu na donjoj strani kruha. Dlanovima lagano formirajte kuglu. Nožem napravite znak x na tijestu.
  7. Tijesto prebacite na pripremljeni lim. Pecite 40-45 minuta.

 

Dobar tek!