Sretan Dan Europe!

Ovaj tjedan u suradnji s Europe Direct-om Šibensko-kninske županije posvetili smo europskim okusima povodom obilježavanja Dana Europe. Svaki dan donosimo jedan novi okus iz druge EU zemlje. Prvi dan Europskog tjedna započinjemo Irskim soda kruhom.

 

Irski soda kruh će vas osvojiti na prvu. Osim što je gotov za manje od sat vremena i ne sadrži kvasac, ovaj kruh je prepun okusa.

 

Sastoji se pšeničnog i integralnog brašna. Možete koristiti raženo, pšenično integralno, pirovo isl. Ja uglavnom koristim neka od ova tri, ovisno koje imam doma. Ako želite puniji okus tada koristite raženo.

 

Osim brašna tu su još soda i mlaćenica te malo soli. Mlaćenicu ili stepku možete nabaviti u većini trgovina, to je zapravo tekućina koja nastane nakon mlaćenja (izrade) maslaca. Mlaćenica ima kiselkast okus te je važna u kombinaciji sa sodom. Sodi naime treba kiselina za aktivaciju.

Ako nemate mlaćenicu tada koristite mlijeko kojem ste dodali tri žlice svježe cijeđenog soka limuna.

 

Irski soda kruh je došao iz Irske kako mu i samo ime govori, ali je postao poznat diljem svijeta zbog svoje brze pripreme i divnog okusa.

Jeste li znali da je Irska jedina zemlja na svijetu koja ima glazbeni instrument za svoj nacionalni simbol. Riječ je o harfi koja je poznati simbol Irske još od 13. stoljeća a nalazi se i na današnjim euro kovanicama?

 

IRSKI SODA KRUH

SASTOJCI
  • 250 g glatkog brašno
  • 250 g integralnog brašna po izboru (ja sam koristila pirovo integralno)
  • pola žličice soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 400 ml mlaćenice (stepke)
PRIPREMA
  1. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje. Pobrašnite ga malo integralnim brašnom.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite glatko i integralno brašno, sol i sodu bikarbonu. Sada dodajte mlaćenicu te nastavkom za tijesto ili kuhačom povežite sastojke. Po potrebi dodajte malo brašna.
  3. Na dobro pobrašnjenoj podlozi prebacite tijesto. Formirajte kuglu tako da rubove tijesta stavite na sredinu. Okrenite tijesto tako da spojeni rubovi budu na donjoj strani kruha. Dlanovima lagano formirajte kuglu. Nožem napravite znak x na tijestu.
  4. Tijesto prebacite na pripremljeni lim. Pecite 40-45 minuta.
  5. Ohladite te poslužite uz namaze ili razna jela.

 

 

Recept je nastao u suradnji s Europe Direct Šibensko-kninske županije