Znate li da humus smatraju najzdravijim namazom na svijetu? Osim što je najzdraviji, također je i najpoznatiji namaz Bliskog istoka.

Ovaj libanonski namaz od slanutka ima izrazito nježnu teksturu i blagi okus. Na istoku se poslužuje gotovo uz svako jelo.

Humus je bogat proteinima, idealnog je omjera bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masnoća. Dobar je antioksidans i ima niski glikemijski indeks. Također, ne sadrži gluten.

Humus se sastoji od slanutka, tahinija (paste od sezama), češnjaka, peršina, maslinovog ulja i začina. Postoji mnogo različitih verzija ovog namaza, ja vam donosim meni najdražu.

Tahini možete kupiti ili napraviti sami, ja ga uvijek radim sama, jednostavno je.

Pa, krenimo.


 

 

 

HUMUS – NAMAZ OD SLANUTKA

SASTOJCI
  • 250 g slanutka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 grančice peršina
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
  • pola žličice kima
  • sol, kajenski papar ( ili crni mljeveni)

 

SASTOJCI ZA TAHINI

  • 100 g sezama
  • 50 ml maslinovog ulja

 

PRIPREMA

TAHINI:

  1. Na tavi prepržite sezam. Pazite da vam ne zagori jer će tahini biti gorak.
  2. U mužaru ili blenderu sameljite preprženi sezam zajedno s maslinovim uljem u gustu pastu.
  3. Količinu maslinovog ulja prilagodite gustoći koju želite. Krenite s malo pa dolijevajte još.

HUMUS:

  1. Slanutak stavite namakati u vodi 12 sati prije pripreme.
  2. Nakon namakanja slanutak kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ja ga kuham uvijek između 1-1,5 sat uz prethodno namakanje. Ostavite 200 ml vode u kojoj se kuhao slanutak, 100 ml će vam trebati za namaz, a ostatak ostavite ako odlučite dodatno prorijediti namaz.
  3. Sve sastojke stavite u blender i smiksajte ih. Ako želite da vam namaz bude rjeđi dodajte mu jos malo maslinovog ulja i vode u kojoj se kuhao slanutak.
  4. Humus ohladite u frižideru i po želji ukrasite s nekoliko kapi maslinovog ulja.
TIPS & TRICKS
  • Ne koristite slanutak iz konzerve jer je njegov okus blaži i namaz neće biti toliko bogatog okusa.
  • Slanutak uvijek potopite prije kuhanja.
  • Začine kombinirajte po vlastitoj želji, vodite se time da je humus blagog okusa pa ne pretjerujte.
  • Poslužite ga uz peciva, na tostu, kao prilog sendvičima, jelima od mesa i sl.

 

Dobar tek!