Znate li da humus smatraju najzdravijim namazom na svijetu? Osim što je najzdraviji, također je i najpoznatiji namaz Bliskog istoka.
Ovaj libanonski namaz od slanutka ima izrazito nježnu teksturu i blagi okus. Na istoku se poslužuje gotovo uz svako jelo.
Humus je bogat proteinima, idealnog je omjera bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masnoća. Dobar je antioksidans i ima niski glikemijski indeks. Također, ne sadrži gluten.
Humus se sastoji od slanutka, tahinija (paste od sezama), češnjaka, peršina, maslinovog ulja i začina. Postoji mnogo različitih verzija ovog namaza, ja vam donosim meni najdražu.
Tahini možete kupiti ili napraviti sami, ja ga uvijek radim sama, jednostavno je.
Pa, krenimo.
HUMUS – NAMAZ OD SLANUTKA
SASTOJCI
- 250 g slanutka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice limunovog soka
- 2 grančice peršina
- 50 ml maslinovog ulja
- 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
- pola žličice kima
- sol, kajenski papar ( ili crni mljeveni)
SASTOJCI ZA TAHINI
- 100 g sezama
- 50 ml maslinovog ulja
PRIPREMA
TAHINI:
- Na tavi prepržite sezam. Pazite da vam ne zagori jer će tahini biti gorak.
- U mužaru ili blenderu sameljite preprženi sezam zajedno s maslinovim uljem u gustu pastu.
- Količinu maslinovog ulja prilagodite gustoći koju želite. Krenite s malo pa dolijevajte još.
HUMUS:
- Slanutak stavite namakati u vodi 12 sati prije pripreme.
- Nakon namakanja slanutak kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ja ga kuham uvijek između 1-1,5 sat uz prethodno namakanje. Ostavite 200 ml vode u kojoj se kuhao slanutak, 100 ml će vam trebati za namaz, a ostatak ostavite ako odlučite dodatno prorijediti namaz.
- Sve sastojke stavite u blender i smiksajte ih. Ako želite da vam namaz bude rjeđi dodajte mu jos malo maslinovog ulja i vode u kojoj se kuhao slanutak.
- Humus ohladite u frižideru i po želji ukrasite s nekoliko kapi maslinovog ulja.
TIPS & TRICKS
- Ne koristite slanutak iz konzerve jer je njegov okus blaži i namaz neće biti toliko bogatog okusa.
- Slanutak uvijek potopite prije kuhanja.
- Začine kombinirajte po vlastitoj želji, vodite se time da je humus blagog okusa pa ne pretjerujte.
- Poslužite ga uz peciva, na tostu, kao prilog sendvičima, jelima od mesa i sl.
Dobar tek!