Guinness torta s tamnim, aromatičnim biskvitom i nježnom kremom od mascarponea je jedna od najsočnijih i najmekanijih torti koje sam probala.

Zahvaljujući tamnoj pivi biskvit je pjenast i sočan, pravi čokoladni, bogati biskvit. Piva se ne osjeti u biskvitu, a možete koristiti bilo koju tamnu pivu po želji.

Ja sam pekla dva biskvita koja sam prerezala po pola i dobila 4 kore. Krema od mascarponea je obogaćena Dolcela limun šećerom koji joj daje dodatni osvježavajući okus te je idealna kombinacija uz tamni i duboki okusom biskvit.

 

Torta je prelivena čokoladnim ganacheom, a možete je poslužiti za razne prigode.

GUINNESS TORTA

SASTOJCI

BISKVIT

KREMA

GANACHE

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 18 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje i rubove namastite.
  2. U lonac s debljim dnom stavite tamnu pivu te maslac iskidan na komadiće. Lonac stavite na srednje jaku vatru dok se maslac potpuno ne otopi. Sada dodajte šećer, Dolcela bourbon vanilija šećer i kakao te pjenjačom dobro pomiješajte kako bi dobili povezanu smjesu. Maknite s vatre.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte jaja i kiselo vrhnje pa ih dodajte smjesi s pivom uz stalno miješanje.
  4. Sada dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte.
  5. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe te pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Biskvite ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ih potom prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
  7. Po potrebi poravnajte površinu biskvita koristeću nazubljeni nož. Svaki biskvit prepolovite tako da dobijete dva jednaka biskvita. Sada ćete imati 4 biskvita.

KREMA

  1. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature i šećer. Mikserom s nastavkom za kreme ih izradite. Sada dodajte limun šećer i mascarpone pa sve dodatno izradite dok ne postignete povezanu i kompaktnu kremu,
  2. Kremu možete nanositi špatulom i žlicom ili je staviti u slastičarsku vrećicu i istisnuti. Ja koristim slastičarsku vrećicu, ovako mi je urednije. Otvor na mojoj vrećici je 1 cm.

SLAGANJE

  1. Na stalak za tortu ili podložak stavite prvi biskvit te istisnite kreme radeći krugove tako da počnete od vanjskog ruba pa sve dok ne dođete do sredine biskvita. Po potrebi poravnajte površinu kreme špatulom.
  2. Sada postavite drugi biskvit, na njega kremu, treći biskvit, ponovo kremu te na kraju četvrti biskvit.
  3. Cijelu tortu obložite preostalom kremom.
  4. Spremite u hladnjak na dva sata ili preko noći.

GANACHE

  1. Čokoladu iskidajte na manje komadiće i stavite u posudu otpornu na toplinu. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja pa prelijte preko komadića čokolade. Miješajte dok ne dobijete gustu, kompaktnu i sjajnu kremu (nekoliko minuta).
  2. Ostavite malo po strani da se ganache prohladi pa ga prelijte preko torte, špatulom poravnajte. Kako budete ravnali tako će dio ganachea iscuriti na rubove te ćete dobiti padajući efekt.
  3. Spremite u hladnjak na pola sata pa poslužite ohlađenu.