Ako ste u potrazi za brzim, a ukusnim, morskim jelom onda je grdobina u umaku od limuna i kapara idealan izbor. Čak ne morate biti ljubitelj ribe da bi vam se ovo jelo svidjelo, a ono što je najbolje, gotovo je za svega 15-ak minuta.
Znate li zašto je grdobina dobila ovo ime? Smatra se jednom od najružnijih riba, često je prati pridjev ” grda”, odnosno ružna. Moja draga prijateljica uvijek govori da je ljepota u oku promatrača, tako da je najbolje da procijenite sami. Lijepa ili ne, jedno je sigurno, grdobina je jedna od najukusnijih riba.
Ako je niste probali pohanu, svakako je probajte i na ovaj način, meni jedan od dražih. Rep grdobine ima dosta mesa, jako je mekano pa ga je dovoljno samo okrenuti na tavi ili grill-u. Čišćenje ribe također nije komplicirano. Za njenu pripremu vam ne treba pretjerano znanje ribljih specijaliteta, što je super. Dapače, možete biti potpuni amater i pripremiti ovo ukusno jelo.
Ujedno, često dobijem poruke kako vam se sviđaju slike mojih jela. Hvala vam na tome! Ovaj put sam ostavila svog asistenta u kadru. Sigurna sam da će vam odmah biti jasno zbog čega su slike baš takve kakve jesu.
Spremi za recept?
GRDOBINA U UMAKU OD LIMUNA I KAPARA
SASTOJCI
- file jedne grdobine
- 3 žlice maslinovog ulja
- 50 g maslaca
- sok jednog limuna i malo korice limuna
- 100 ml ribljeg temeljca ili vode
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žlice kapara
- 1 žlica soka od kapara (voda u kojoj se nalaze)
- sol i papar
PRIPREMA
Prvo ćemo očistiti grdobinu.
- Otkidajte joj glavu. Od nje možete skuhati juhu.
- Rep grdobine očistite od kože. Djeluje komplicirano. Nije ni najmanje. Od šireg dijela repa samo povlačite kožu prema dnu repa. Slobodno je potegnite malo jače, nemojte se bojati.
- Otkidajte bočnu kožu kako bi vam ostalo samo meso s repa. Pod bočnom kožom mislim na tanku kožu s lijeve i desne strane na širem dijelu repa. Mene podsjeća na male peraje.
- Donji, uski dio repa također otkidajte. To je dio koji je uzak i tvrd, na njemu nema mekanog dijela mesa. Sami procijenite koliko, ovo ovisi o veličini same grdobine. Ja sam otkidala 6 centimetara repa.
- Grdobina ima jednu središnju kost. Prvo je napipajte pa zarežite rep s jedne strane kosti i odvojite tu stranu repa, odnosno, sada čistog fileta grdobine. To ponovite i s drugom stranom. Sada imate dva fileta grdobine i odvojenu središnju kost.
- Vaša riba je očišćena i sprema za pripremu!
PRIPREMA
- Filete grdobine izrežite na fete debljine prsta, neka vam ne budu deblji od 2 centimetra.
- Na malo maslinovog ulja ih prepržite. Meso grdobine je nježno, dovoljno je prepržiti kratko s obje strane (oko 1,5 minuta). Neka vam vatra bude srednje jaka.
- Preprženu grdobinu izvadite. Masnoći od prženja dodajte maslac. Neka se rastopi. Dodajte sok limuna, riblji temeljac ili vodu i pustite da zakuha. Potom dodajte kapare i njihov sok. Na kraju ulijte vrhnje za kuhanje, posolite i popaprite. Kuhajte nekoliko minuta, dok se svi sastojci ne povežu i tekućina malo ne reducira.
- Na tanjur servirajte pržene medaljone grdobine koje ste prelili umakom od limuna i kapara.
- Na vrh pospite ribanu koricu limuna (po želji).
- Uz ovo jelo servirajte salatu ili kuhano povrće.
TIPS & TRICKS
- Medaljone grdobine možete zamijeniti filetom ribe po izboru ( list, oslić, brancin i sl.).
- Prije nego iscijedite sok limuna, prvo naribajte malo korice za ukras.
Dobar tek!