Ako ste u potrazi za brzim, a ukusnim, morskim jelom onda je grdobina u umaku od limuna i kapara idealan izbor. Čak ne morate biti ljubitelj ribe da bi vam se ovo jelo svidjelo, a ono što je najbolje, gotovo je za svega 15-ak minuta.

 

Znate li zašto je grdobina dobila ovo ime? Smatra se jednom od najružnijih riba, često je prati pridjev ” grda”, odnosno ružna. Moja draga prijateljica uvijek govori da je ljepota u oku promatrača, tako da je najbolje da procijenite sami. Lijepa ili ne, jedno je sigurno, grdobina je jedna od najukusnijih riba.

 

Ako je niste probali pohanu, svakako je probajte i na ovaj način, meni jedan od dražih. Rep grdobine ima dosta mesa, jako je mekano pa ga je dovoljno samo okrenuti na tavi ili grill-u. Čišćenje ribe također nije komplicirano. Za njenu pripremu vam ne treba pretjerano znanje ribljih specijaliteta, što je super. Dapače, možete biti potpuni amater i pripremiti ovo ukusno jelo.

 

Ujedno, često dobijem poruke kako vam se sviđaju slike mojih jela. Hvala vam na tome! Ovaj put sam ostavila svog asistenta u kadru. Sigurna sam da će vam odmah biti jasno zbog čega su slike baš takve kakve jesu.

Spremi za recept?

GRDOBINA U UMAKU OD LIMUNA I KAPARA

SASTOJCI
 • file jedne grdobine
 • 3 žlice maslinovog ulja
 • 50 g maslaca
 • sok jednog limuna i malo korice limuna
 • 100 ml ribljeg temeljca ili vode
 • 200 ml vrhnja za kuhanje
 • 2 žlice kapara
 • 1 žlica soka od kapara (voda u kojoj se nalaze)
 • sol i papar
PRIPREMA

Prvo ćemo očistiti grdobinu.

 1. Otkidajte joj glavu. Od nje možete skuhati juhu.
 2. Rep grdobine očistite od kože. Djeluje komplicirano. Nije ni najmanje. Od šireg dijela repa samo povlačite kožu prema dnu repa. Slobodno je potegnite malo jače, nemojte se bojati.
 3. Otkidajte bočnu kožu kako bi vam ostalo samo meso s repa. Pod bočnom kožom mislim na tanku kožu s lijeve i desne strane na širem dijelu repa. Mene podsjeća na male peraje.
 4. Donji, uski dio repa također otkidajte. To je dio koji je uzak i tvrd, na njemu nema mekanog dijela mesa. Sami procijenite koliko, ovo ovisi o veličini same grdobine. Ja sam otkidala 6 centimetara repa.
 5. Grdobina ima jednu središnju kost. Prvo je napipajte pa zarežite rep s jedne strane kosti i odvojite tu stranu repa, odnosno, sada čistog fileta grdobine. To ponovite i s drugom stranom. Sada imate dva fileta grdobine i odvojenu središnju kost.
 6. Vaša riba je očišćena i sprema za pripremu!

PRIPREMA

 1. Filete grdobine izrežite na fete debljine prsta, neka vam ne budu deblji od 2 centimetra.
 2. Na malo maslinovog ulja ih prepržite. Meso grdobine je nježno, dovoljno je prepržiti kratko s obje strane (oko 1,5 minuta). Neka vam vatra bude srednje jaka.
 3. Preprženu grdobinu izvadite. Masnoći od prženja dodajte maslac. Neka se rastopi. Dodajte sok limuna, riblji temeljac ili vodu i pustite da zakuha. Potom dodajte kapare i njihov sok. Na kraju ulijte vrhnje za kuhanje, posolite i popaprite. Kuhajte nekoliko minuta, dok se svi sastojci ne povežu i tekućina malo ne reducira.
 4. Na tanjur servirajte pržene medaljone grdobine koje ste prelili umakom od limuna i kapara.
 5. Na vrh pospite ribanu koricu limuna (po želji).
 6. Uz ovo jelo servirajte salatu ili kuhano povrće.

 

TIPS & TRICKS

 • Medaljone grdobine možete zamijeniti filetom ribe po izboru ( list, oslić, brancin i sl.).
 • Prije nego iscijedite sok limuna, prvo naribajte malo korice za ukras.

 

Dobar tek!