Ako ste u potrazi za brzim, a hranjivim doručkom onda je granola idealan izbor. Zadnjih par godina je postala jako popularna i sigurno ste čuli za nju. Ako niste, ništa zato. Granola je domaća, zdravija verzija muslija. Radi se od kombinacije žitarica (zobene, pirove…), orašastih plodova (lješnjaci, bademi…), sjemenki (bučine, lanene, chia…) masnoće (kokosovo ulje) i zaslađivača (med, agavin sirup, javorov sirup…). Možete joj dodati suho voće, ja je obožavam sa brusnicama. Druga omiljena kombinacija mi je granola sa grubo sjeckanom čokoladom. Ja koristim onu sa većim udjelom kakaa.

Granola se zapeče u pećnici kako bi ulje i med povezali sve sastojke i kako bi se postigao onaj crunchy efekt. Ako ne želite slijepljene komade potrebno ju je samo promješati za vrijeme i nakon pečenja. Nakon što se ispeće dodate komadiće suhog voća ili čokolade i to je sve!

Granolu poslužite sa jogurtom, mlijekom, uz smoothie i svježe voće ili u kombinaciji koju volite.

GRANOLA

S A S T O J C I
  • 200 g zobenih pahuljica
  • 70 g grubo rezanih badema
  • 50 g grubo rezanih lješnjaka
  • 50 g suncokretovih sjemenki
  • prstohvat soli
  • 6 žlica javorovog sirupa ili meda
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica vanilin ekstrakta
P R I P R E M A
  1. Pećnicu zagrijte na 150°C.
  2. Sve suhe sastojke pomješajte u jednoj posudi (zobene pahuljice, bademe, lješnjake, suncokretove sjemenke i sol).
  3. Ukoliko vam kokosovo ulje nije u tekućem stanju otopite ga na umjerenoj vatri.
  4. Pomiješajte sve suhe sastojke sa kokosovim uljem i medom ili sirupom (javorov, agavin). Ja koristim med.
  5. Pleh prekrijte papirom za pečenje i rasporedite granolu u ravnomjernom sloju.
  6. Pecite 20-ak minuta, odnosno dok vam granola ne dobije zlatnu boju.
  7. Granolu ohladite i prebacite u staklenu posudu.
T I P S & T R I C K S
  • Ako ne želite crunchy komade promješajte lagano granolu za vrijeme pečenja i dok se hladi. Dovoljno je promješati jednom nakon 10 minuta pečenja i jednom za vrijeme hlađenja.

Dobar tek!