Galetta je moja omiljena pita. Volim njen rustikalni izgled i jednostavnost pripreme. Galettu možete raditi s voćem, orašastim plodovima, raznim kremama i sl.
Meni je najdraža u kombinaciji s nekom sezonskom namirnicom i sladoledom. Za njenu pripremu vam treba svega nekoliko sastojaka i malo vremena.
Ako niste probali sladoled od mladog sira, obavezno ga probajte. Kremasta tekstura, prepun okusa, kao hladna krema od slatkog sira. Ja ga obožavam i kombiniram ga s raznim kolačima, naročito onim voćnim. Po želji, ovaj sladoled možete zamijeniti onim od vanilije i njega poslužiti uz galettu.
GALETTA S MARELICAMA I SLADOLEDOM OD MLADOG SIRA
SASTOJCI
GALETTA
- 250 g glatkog brašna
- 30 g bademovog brašna
- 90 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 150 g maslaca, hladan
- 1 jaje L veličine
- 350 g marelica
- 3 žlice šećera
- 1 jaje za premazivanje
SLADOLED OD MLADOG SIRA
- 100 g šećera
- 100 g vode
- 10 g meda
- 215 ml vrhnja za šlag
- 200 g mladog sira po izboru
PRIPREMA
SLADOLED OD MLADOG SIRA, priprema se dan prije
- Šećer, med i vodu zakuhajte dok se šećer ne otopi, odnosno dok ne dobijete sirup. Sirup ohladite.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu savite vrhnje i mladi sir pa ih mikserom sjedinite. Dolijevajte ohlađeni sirup i miksajte dok se sve ne poveže.
- Sladoled prebacite u posudu i stavite u zamrzivač preko noći ili ga ostavite u zamrzivaču do mjesec dana.
- Zamrznuti sladoled izvadite sat vremena prije posluživanja, ostavite ga na sobnoj temperaturi da se malo odmrzne pa ga još jednom izradite mikserom kako bi postigli lijepu teksturu.
GALETTA, priprema se na dan posluživanja
- U posudi pomiješajte brašno, bademovo bračno, sol i šećer u prahu. Dodajte maslac iskidan na fetice. Maslac vam treba biti hladan. Utrljajte maslac dok ne dobijete mrvičastu teksturu nalik pijesku.
- Sada dodajte razmućeno jaje i zamijesite tijesto. Nemojte ga predugo mijesiti. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na pola sata da odmori.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje.
- Nakon što je odmorilo, tijesto razvaljajte na pobrašnjenom papiru za pečenje. Razvaljajte ga u oblik kruga, neka vam rubovi ostanu nepravilni.
- Marelice operite i posušite pa ih iskidajte na fete. Iskidane marelice posložite na tijesto u oblik kruga pazeći da vam rubovi ostanu prazni.
- Rubove sada presavinite (preklopite), premažite razmućenim jajem i pospite šećerom.
- Galettu pecite 30- 35 minuta, odnosno dok vam tijesto lijepo ne porumeni, a unutrašnjost bude mekana.
- Galettu poslužite toplu s kuglicom sladoleda od mladog sira.
Dobar tek!
Može li ista gramaža običnog brašna ako nemam bademovo? Ide li ista gramaža mljevenog badema umjesto bademovog brašna ako bih probala s tim?
Hvala
Draga Sanja, nažalost ne. Ova torta se radi s bademovim brašnom te ga pšenično ne može zamijeniti. Može, ali neće dobiti taj okus.
Mljeveni badem nije isto što i bademovo brašno pa se ne bi ponašalo podjednako, ali svakako bi prije išla na varijantu mljevenog badema umjesto pšeničnog brašna.
Lp,
Nina