Jesam li vam rekla da obožavam pite? Sve pite. Slatke, slane, voćne, od orašastih plodova, s povrćem.

 

Nakon dva i pol mjeseca blog života i raznih recepata došlo je vrijeme da zamijesim tijesto i ispećem jednu od ovih predivnih slastica, galettu s malinama. Galetta je moja omiljena pita. Neurednih hrskavih rubova, posuta šećerom, s punjenjem koje viri iz nje i svim onim divnim mirisima. Za nju vam ne treba kalup niti se trebate brinuti oko formiranja krajeva. Jednostavna je i baš zbog toga toliko lijepa.

 

Ne znam kako vi, ali ja u jesen jako volim miris pečenog voća, cimeta, prhkih kolačića i tijesta.

 

Nakon ljeta i užurbanog ritma, večernjih šetnji i kupanja, kreće jedna nova epoha. Druženje u toplini doma, kuhanje, moj stol prepun boja i okusa, voštane svijeće. Svoj na svome! Jesen, pite i ja.

 

 

Ova galetta mi je prekrasna. Tijesto je obogaćeno Letifico brašnom badema koje je ovu pitu upotpunilo na najbolji mogući način. Dalo mu je jednu čvrstoću i orašasti, puni okus. U kombinaciji s malinama je idealno. Radila sam je već dvaput dosada, jako nam se svidjela.


 

 

 

GALETTA OD BADEMOVOG BRAŠNA S MALINAMA

SASTOJCI

ZA TIJESTO

  • 150 g glatkog pšeničnog brašna
  • 150 g  Letifico brašno badema
  • 200 g  maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 jaje

ZA NADJEV

  • 250 g malina
  • 50 g šećera
  • 2 žličice škrobnog brašna

DODATNO

  • 1 jaje
  • 25 g badema u listićima
  • 30 g šećera
PRIPREMA
  1. Prvo ćemo napraviti tijesto.
  2. U posudi pomiješajte pšenično i bademovo brašno. Dodajte prstohvat soli i šećer u prahu.
  3. Maslac vam treba biti hladan. Iskidajte ga na listiće i dodajte brašnu.
  4. Umijestite brašno tako da maslac utrljavate prstima. Smjesa će postati grudičasta.
  5. U zasebnoj posudi vilicom izradite jaje pa ga dodajte tijestu i umijesite ga.
  6. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu pa ga brzim pokretima formirajte u kuglu.
  7. Obložite ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak na pola sata.
  8. Tijesto razvaljajte u krug debljine 3-4 milimetra. Savjetujem da ga valjate na papiru za pečenje.
  9. Sada ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite nadjev.
  10. U posudi pomiješajte maline, šećer i škrobno brašno.
  11. Nadjev rasporedite na sredinu tijesta, a krajeve ostavite prazne.
  12. Sada krajeve prebacite prema gore i tako “zatvorite” galettu. Ukoliko vam tijesto negdje pukne, slobodno ga “zakrpajte” drugim komadićem tijesta.
  13. Krajeve premažite razmućenim jajem i pospite listićima badema.
  14. Cijelu galetu pospite šećerom kako biste postigli hrskavi okus.
  15. Galettu pecite 30-35 minuta, odnosno dok kora ne porumeni.
  16. Poslužite je uz kuglicu omiljenog sladoleda ili samu.

 

Dobar tek!