Dolaskom jeseni obožavam pripremati slastice s tijestom. Miris iz tople pećnice u hladnijim danima mi je nadraži cozy ugođaj u domu.

 

Prhko tijesto, krema s bademima i voće… ovo je moj it recept ove jeseni. Frangipane krema je idealna podloga za voće, ja sam koristila kruške, ali jabuke ili šljive idu također jako lijepo.

 

Razlika ovog tarta i ostalih je samo u tome što sam pripremu olakšala koristeći svoj novi Kenwood MultiPro go multipraktik u kojem sam odradila tijesto i kremu. Voće sam samo izrezala i postavila na vrh kreme.

 

Tart je još ukusnije ako ga pospete šećerom u prahu i poslužite dok se nije potpuno ohladio. Možete mu dodati kuglicu sladoleda od vanilije.

 

FRANGIPANE TART S KRUŠKAMA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 250 g brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca, hladan
  • prstohvat soli
  • 1 jaje

FRANGIPANE

  • 85 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • ¼ žličice soli
  • 1 jaje, sobne temperature
  • 1 žumanjak, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 95 g bademovog brašna (sitno mljeveni bademi)
  • 30 g glatkog brašna
  • 2 kruške

DODATNO

  • šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA

TIJESTO

  1. U sjeckalicu stavite brašno, šećer u prahu i sol. Dodajte maslac izrezan na tanke fete. Propulsirajte kratko kako bi vam se maslac povezao s brašnom, tijesto će nalikovati na pijesak.
  2. Jaje razmutite pa ga dodajte tijestu. Kratko propulsirajte dok se sve ne poveže. Tijesto stavite u prozirnu foliju te spremite ga u hladnjak na pola sata.
  3. Tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga razvaljajte na papiru za pečenje. Gornji sloj lagano pobrašnite kako vam se ne bi lijepio za valjak. Tijesto razvaljate na debljinu 2 cm.
  4. Razvaljano tijesto prebacite u pripremljen kalup. Ja to radim tako da ga oprezno okrenem s papirom za pečenje. Papir maknem kada je tijesto postavljeno na kalup. Tijesto možete i zarolati preko valjka pa ga tako postaviti na kalup. Ako vam tijesto pukne samo ga “zakrpajte” s komadom koji vam je višak.
  5. Rubove lagano utisnite prstima kako bi se tijesto priljubilo za kalup. Vrhove koji prelaze rub kalupa odrežite nožem.
  6.  Tijesto spremite u zamrzivač na pola sata.
  7. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  8. Nakon pola sata tijesto izvadite iz zamrzivača pa ga ravnomjerno probodite vilicom. Prekrijte ga papirom za pečenje te postavite kuglice za slijepo pečenje, ako ih nemate tada će riža poslužiti. Kuglice ili rižu postavite preko papira tako da popune dno kalupa, ovako ćete spriječiti dizanje tijesta u pečenju.
  9. Pecite 17-20 minuta, odnosno dok rubovi ne lagano ne porumene.
  10. Izvadite, maknite papir za pečenje i kuglice ili rižu te ostavite po strani da se tijesto prohladi.

FRANGIPANE

  1. U sjeckalici prvo izradite maslac sobne temperature, šećer i sol. Dodajte jaje i žumanjak, kratko izradite pa dodajte bademovo i obično brašno te ekstrakt vanilije. Sve izradite.
  2. Kruške operite i posušite, po želji ogulite koru (ja nisam jer koristim domaće).
  3. Kruškama odstranite peteljke te ih prepolovite. Izdubite koštice pa ih narežite na tanje fete.
  4. Na tijesto postavite frangipane kremu pa na nju stavite polovice kruški.
  5. Pecite 40-45 minuta. Krema će se lijepo napuhati te će se kruške skuhati u kremi.
  6. Topli tart pospite šećerom u prahu.