Što su blagdani bez lampica, ukrašenog doma, hrane i obitelji na okupu? Kojem jelu se najviše veselite?
Ove godine je cijela obitelj kod mene na Božičnom ručku. Jedva im čekam servirati svoju francusku salatu. Radim je za Božić i za Novu godinu. Nekako mi blagdanski stol nije potpun bez nje. Ovo poznato jelo se tradicionalno servira u svim svečanijim prigodama kao glavni prilog uz razne mesne nareske.
A, znate li kako je nastala francuska salata?
Francuska salata nema nikakve veze s Francuskom, iako vas njeno ime može lako zavarati. Nije ju napravio ni francuski kuhar. Nastala je u Rusiji. Nosi naziv i Oliverova salata po svom tvorcu, ruskom kuharu Lucienu Oliveru. On ju je pripremio davne 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage.
Recept za prvu verzije salate je i dalje nepoznat, iako su brojne inačice nastale od nje. Ova ruska salata u sebi sadrži komade mesa, izvorno je to bio teleći jezik, a danas se popularno koristi piletina ili šunka. Kako je postala poznata diljem svijeta, tako je mijenjala i svoj izvorni oblik i prilagođavala se podneblju i namirnicama. Danas razlikujemo rusku i francusku salatu baš po mesu, sastojku koji se koristi u ruskoj salati.
Glavni sastojak francuske salate je majoneza. Koja je vaša omiljena? Moja je ona domaća, pripremljena bez suvišnih dodataka. Okus francuske salate je neusporediv s domaćom majonezom, vjerujte mi. Recept za domaću majonezu također možete pronaći na blogu, klikni ovdje.
Omjer za francusku salatu je za jednu veću zdjelu i 10-ak osoba.
FRANCUSKA SALATA
SASTOJCI
- 4 jaja
- 3 veće mrkve
- 1 veći krumpir
- 350 g kiselih krastavaca
- 400 g graška
- 350 g domaće majoneze
- 1 zličica senfa
- 1/2 soka cijeđenog limuna
- dva prstohvata soli
- papar po želji (ja stavim 1/4 žličice)
PRIPREMA
- U lonac stavite kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori.
- Kada su kuhani, ocjedite ih i stavite po strani da se ohlade.
- Krumpiru maknite koru, pa ga iskidajte na sitne kockice. To napravite i s jajima i mrkvom.
- Kisele krastavce također iskidajte na sitne kockice.
- Dodajte ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine.
- Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu za posluživanje.
- Majonezu spremite u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana.
Moja baka, a kasnije i mama bi ribale sastojke na široj strani ribeža umjesto da ih kidaju na kockice. Ovako pripremljena, ribana francuska salata je i dalje najomiljenija u mojoj obitelji. Za blog sam radila klasičnu, na kockice varijantu.
Nina, pozdrav, čitam, da “majonezu spremimo u hladnjak i potrošimo je unutar nekoliko dana”. Znači ne ide svih 350 grama u salatu? Hvala, Milan
Dragi Milane,
To je napisano ukoliko se radi sama majnoneza kao namaz, kada radite francusku onda nema viska. Isprike ako sam vas zbunila.
Lp,
Nina