Što su blagdani bez lampica, ukrašenog doma, hrane i obitelji na okupu? Kojem jelu se najviše veselite?

 

Ove godine je cijela obitelj kod mene na Božičnom ručku. Jedva im čekam servirati svoju francusku salatu. Radim je za Božić i za Novu godinu. Nekako mi blagdanski stol nije potpun bez nje. Ovo poznato jelo se tradicionalno servira u svim svečanijim prigodama kao glavni prilog uz razne mesne nareske.

 

A, znate li kako je nastala francuska salata?

 

Francuska salata nema nikakve veze s Francuskom, iako vas njeno ime može lako zavarati. Nije ju napravio ni francuski kuhar. Nastala je u Rusiji. Nosi naziv i Oliverova salata po svom tvorcu, ruskom kuharu Lucienu Oliveru. On ju je pripremio davne 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage.

 

Recept za prvu verzije salate je i dalje nepoznat, iako su brojne inačice nastale od nje. Ova ruska salata u sebi sadrži komade mesa, izvorno je to bio teleći jezik, a danas se popularno koristi piletina ili šunka. Kako je postala poznata diljem svijeta, tako je mijenjala i svoj izvorni oblik i prilagođavala se podneblju i namirnicama. Danas razlikujemo rusku i francusku salatu baš po mesu, sastojku koji se koristi u ruskoj salati.

 

Glavni sastojak francuske salate je majoneza. Koja je vaša omiljena? Moja je ona domaća, pripremljena bez suvišnih dodataka. Okus francuske salate je neusporediv s domaćom majonezom, vjerujte mi. Recept za domaću majonezu također možete pronaći na blogu, klikni ovdje.

Omjer za francusku salatu je za jednu veću zdjelu i 10-ak osoba.

 

FRANCUSKA SALATA

SASTOJCI
 • 4 jaja
 • 3 veće mrkve
 • 1 veći krumpir
 • 350 g kiselih krastavaca
 • 400 g graška
 • 350 g domaće majoneze
 • 1 zličica senfa
 • 1/2 soka cijeđenog limuna
 • dva prstohvata soli
 • papar po želji (ja stavim 1/4 žličice)

 

PRIPREMA
 1. U lonac stavite kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori.
 2. Kada su kuhani, ocjedite ih i stavite po strani da se ohlade.
 3. Krumpiru maknite koru, pa ga iskidajte na sitne kockice. To napravite i s jajima i mrkvom.
 4. Kisele krastavce također iskidajte na sitne kockice.
 5. Dodajte ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine.
 6. Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu za posluživanje.
 7. Majonezu spremite u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana.

 

Moja baka, a kasnije i mama bi ribale sastojke na široj strani ribeža umjesto da ih kidaju na kockice. Ovako pripremljena, ribana francuska salata je i dalje najomiljenija u mojoj obitelji. Za blog sam radila klasičnu, na kockice varijantu.