Foccacia je tradicionalna talijanska pogača. Predstavlja pravi primjer mediteranske kuhinje. U svom sastavu sadrži maslinovo ulje, ružmarin i krupnu morsku sol. Puna je okusa i mirisa i ja je najradije jedem samu. Ako ste je probali, znate o čemu govorim.

Ovo je originalni recept za foccaciu. Ovako su je naraštajima spremale talijanske žene. Foccacia je postala popularna diljem svijeta i danas se radi s različitim namirnicama. Jedne od mojih najražih kombinacija su foccacia sa sušenim cherry rajčicama, sa karameliziranim lukom ili ona sa češnjakom i mediteranskim začinima.

Ipak, odlučila sam se prvo za pravi, autohtoni recept. Sve ostalo možete sami kombinirati, ovisno o željama.

Prilikom izrade ove talijanske pogače obratite pažnju na premazivanje maslinovim uljem. To je jedan od važnijih koraka. Ujedno, ružmarin koristite svježi ako možete. Ja ga imam posađenog u teglici na balkonu, predivno izgleda kao ukras, a koristim ga i u jelima. Pa, krenimo na recept!

FOCACCIA

SASTOJCI

TIJESTO

 • 500 g  glatkog brašna
 • 7 g suhog kvasca (jedna kesica)
 • 14 g soli (dvije žličice)
 • 7 g šećera
 • 300 ml mlake vode
 • 50 ml maslinovog ulja

PREMAZ

 • 100 ml maslinovog ulja
 • dva prstohvata krupne morske soli
 • dvije grančice ružmarina
IZRADA
 1. U posudu stavite brašno. Dodajte kvasac, sol i šećer. Drvenom kuhačom promiješajte sastojke.
 2. Vodu ugrijte da bude mlaka, pazite da ne bude vruća pa u nju ulijte maslinovo ulje.
 3. Vodu s maslinovim uljem uspite u posudu s brašnom i drvenom kuhačom izradite tijesto.
 4. Kada su vam se svi sastojci povezali, tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu i zamjesite ga. Ako niste sigurni kako zamijesiti tijesto, pod Tips & Tricks vam donosim kratki opis.
 5. Posudu u kojoj će vam se dizati tijesto premažite maslinovim uljem. Tijesto formirajte u kuglu pa ga prebacite u posudu. Premažite i njega maslinovim uljem i posudu prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom mjestu da se udvostruči. Trebat će vam oko sat vremena.
 6. Lim za pečenje (onaj koji dobijete s pećnicom) premažite s maslinovim uljem. Trebat će vam otprilike 50 ml ulja. Tijesto prebacite na lim, rukama ga razvucite tako da prekrije cijeli lim.
 7. Prstima po tijestu radite udubine. Ne trebaju biti idealno raspoređene, bitno je da tijesto ravnomjerno ubodete. Premažite ga sa 50 ml maslinovog ulja i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite ga po strani sat vremena.
 8. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Tijesto pospite krupnom soli. U svaku rupicu ubodite nekoliko listića ružmarina.
 9. Pecite 25-30 minuta, odnosno dok korica focaccie ne porumeni.
TIPS & TRICKS
 • Kako zamijesiti tijesto? Kada se svi sastojci povežu u posudi, tada tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu.Tijesto mijesite tako da dlanom pritisnete sredinu tijesta, razvučete rukom tijesto lagano prema jednom kraju, vratite (preklopite) ga nazad i to ponavljate uzastopno 5 minuta. Neka vam pokreti budu brzi. Slobodno upotrijebite dvije ruke. Kada primjetite da je tijesto upilo svo brašno, odnosno da je ljepljivo, dodajte mu malo brašna i nastavite mijesiti. Brašno dodajite i nekoliko puta (po malo), sve dok pod rukom ne osjetite da je tijesto podatno i da se ne lijepi više.

Dobar tek!