Empanade su tradicionalno argentinsko jelo. Radi se o jastučićima tijesta koji se mogu puniti različitim nadjevima. Možete ih raditi slatke ili slane i umak prilagoditi punjenju. Danas vam donosim verziju s mljevenim mesom i začinima.
Empanade su jelo koje možete raditi za razne prigode. Mogu biti snackovi kada vam dođu prijatelji ili glavno jelo na obiteljskom stolu. Poslužite ih uz umak i salatu i ništa vam više neće trebati. Meni ova mesna varijanta najljepše ide sa šalšom ili umakom od vrhnja, iako možete kombinirati sve što volite. Možete ih jesti i bez umaka, naravno. Što se tiče samih začina, paprika je neizostavni dio mesne varijante, a moj „tajni začin“ je dimljena mljevena paprika… potpuno će vam okrenuti cijelu priču i savršeno se sljubiti sa slaninom. Probajte svakako!
EMPANADE
S A S T O J C I
N A D J E V
- 350 g mljevenje junetine
- 1 paprika
- 35 g slanine
- 1 crveni luk
- 200 ml pasate
- sol i papar
- žličica dimljene crvene paprike
- po želji timijan, vrisak ili ostali mediteranski začini
T I J E S T O
- 500 g glatkog brašna
- dva prstohvata soli
- 50 ml maslinovog ulja
- 100 ml tople vode
P R E M A Z
- 1 jaje
U M A K
- 200 g kiselog vrhnja
- 50 g majoneze
- svježe nasjeckan vlasac, oko 2 žlice
P R I P R E M A
N A D J E V
- Na malo maslinovog ulja pržite usitnjen luk, oko 3 minute. Dodajte papriku i slaninu usitnjene na komadiće. Kada slanina postane hrskava, a paprika i luk omekšaju, dodajte mljeveno meso. Za ovo će vam trebati još 3-4 minute.
- Sve zajedno začinite sa soli, paprom, dimljenom paprikom i ostalim začinima po izboru. Ja koristim po žličicu timijana i vriska. Možete dodati malo chilija ako volite pikantnije. Svakako koristite dimljenu papriku, ona daje poseban okus mesu.
- Nakon što se meso pržilo 10-ak minuta, dodajte 200 ml pasate i pustite da se kuha 20 min.
- Ugasite i ostavite da se ohladi.
- Prije izrade tijesta pećnicu stavite grijati na 200 stupnjeva.
T I J E S T O
- U posudu stavite prosijano brašno i sol, dodajte maslinovo ulje i toplu vodu pa zamijesite tijesto. Ukoliko vam je malo vode i tijesto se mrvi dodajte još malo mlake vode ali pazite da ne pretjerate.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga na debljinu 2-3 mm.
I Z R A D A
- Kružnim rezačem za tijesto ili čašom izrežite krugove od tijesta. Promjer mog rezača je 8 cm i idealan je za ovakve oblike.
- Ostatak tijesta ponovno zamijesite i razvaljajte pa izrežite nove krugove i tako sve dok ne potrošite tijesto.
- Uzmite jedan krug tijesta u ruku, rub mu premažite razmučenim jajem pa žličicom stavite nadjev na sredinu. Pazite da ne stavite previše nadjeva kako vam ne bi iscurio.
- Gornju stranu empanade primite prstima te je preklopite tako da spojite gornju i donju stranu. Sada rubove tijesta utisnite vrhom vilice te jastučić odložite na lim za pečenje.
- Kada poslozite sve empanade premažite ih preostalim jajem.
- Pecite ih 20-25 minuta ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju na vrhu.
U M A K
- Sve sastojke pomiješajte. Umak držite na hladnom do posluživanja.
T I P S & T R I C K S
- Nadjev ohladite prije punjenja jer će se u protivnom tijesto dosta smekšati.
- Ukoliko vam se rezač tijesta ili čaša lijepe pobrašnite ih.
- Lim za pečenje ne premazujte masnoćom, empanade se neće zalijepiti.
- Empanade možete i pržiti u dubokoj masnoći ukoliko ste ljubitelj prženih jela.
- Umak možete poslužiti po želji. Empanade se jako lijepo slažu i sa šalšom ili quacamole umakom.
Dobar tek!