Empanade su tradicionalno argentinsko jelo. Radi se o jastučićima tijesta koji se mogu puniti različitim nadjevima. Možete ih raditi slatke ili slane i umak prilagoditi punjenju. Danas vam donosim verziju s mljevenim mesom i začinima.

Empanade su jelo koje možete raditi za razne prigode. Mogu biti snackovi kada vam dođu prijatelji ili glavno jelo na obiteljskom stolu. Poslužite ih uz umak i salatu i ništa vam više neće trebati. Meni ova mesna varijanta najljepše ide sa šalšom ili umakom od vrhnja, iako možete kombinirati sve što volite. Možete ih jesti i bez umaka, naravno. Što se tiče samih začina, paprika je neizostavni dio mesne varijante, a moj „tajni začin“ je dimljena mljevena paprika… potpuno će vam okrenuti cijelu priču i savršeno se sljubiti sa slaninom. Probajte svakako!

EMPANADE

S A S T O J C I

N A D J E V

  • 350 g mljevenje junetine
  • 1 paprika
  • 35 g slanine
  • 1 crveni luk
  • 200 ml pasate
  • sol i papar
  • žličica dimljene crvene paprike
  • po želji timijan, vrisak ili ostali mediteranski začini

T I J E S T O

  • 500 g glatkog brašna
  • dva prstohvata soli
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 ml tople vode

P R E M A Z

  • 1 jaje

U M A K

  • 200 g kiselog vrhnja
  • 50 g majoneze
  • svježe nasjeckan vlasac, oko 2 žlice

 

P R I P R E M A

N A D J E V

  1. Na malo maslinovog ulja pržite usitnjen luk, oko 3 minute. Dodajte papriku i slaninu usitnjene na komadiće. Kada slanina postane hrskava, a paprika i luk omekšaju, dodajte mljeveno meso. Za ovo će vam trebati još 3-4 minute.
  2. Sve zajedno začinite sa soli, paprom, dimljenom paprikom i ostalim začinima po izboru. Ja koristim po žličicu timijana i vriska. Možete dodati malo chilija ako volite pikantnije. Svakako koristite dimljenu papriku, ona daje poseban okus mesu.
  3. Nakon što se meso pržilo 10-ak minuta, dodajte 200 ml pasate i pustite da se kuha 20 min.
  4. Ugasite i ostavite da se ohladi.
  5. Prije izrade tijesta pećnicu stavite grijati na 200 stupnjeva.

T I J E S T O

  1. U posudu stavite prosijano brašno i sol, dodajte maslinovo ulje i toplu vodu pa zamijesite tijesto. Ukoliko vam je malo vode i tijesto se mrvi dodajte još malo mlake vode ali pazite da ne pretjerate.
  2. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga na debljinu 2-3 mm.

 

I Z R A D A
  1. Kružnim rezačem za tijesto ili čašom izrežite krugove od tijesta. Promjer mog rezača je 8 cm i idealan je za ovakve oblike.
  2. Ostatak tijesta ponovno zamijesite i razvaljajte pa izrežite nove krugove i tako sve dok ne potrošite tijesto.
  3. Uzmite jedan krug tijesta u ruku, rub mu premažite razmučenim jajem pa žličicom stavite nadjev na sredinu. Pazite da ne stavite previše nadjeva kako vam ne bi iscurio.
  4. Gornju stranu empanade primite prstima te je preklopite tako da spojite gornju i donju stranu. Sada rubove tijesta utisnite vrhom vilice te jastučić odložite na lim za pečenje.
  5. Kada poslozite sve empanade premažite ih preostalim jajem.
  6. Pecite ih 20-25 minuta ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju na vrhu.
U M A K
  1. Sve sastojke pomiješajte. Umak držite na hladnom do posluživanja.
T I P S  &  T R I C K S
  • Nadjev ohladite prije punjenja jer će se u protivnom tijesto dosta smekšati.
  • Ukoliko vam se rezač tijesta ili čaša lijepe pobrašnite ih.
  • Lim za pečenje ne premazujte masnoćom, empanade se neće zalijepiti.
  • Empanade možete i pržiti u dubokoj masnoći ukoliko ste ljubitelj prženih jela.
  • Umak možete poslužiti po želji. Empanade se jako lijepo slažu i sa šalšom ili quacamole umakom.

Dobar tek!