Džemovi su mi sastavni dio svake zimnice. Omiljeno slatko voće sačuvano u staklenci. Ne znam kako vi, ali ja džemove koristim u svemu. Od namaza na kruhu, punjenja za palačinke, kolače, u tortama, krafnama i sl.

 

 

Kada radite svoju zimnicu, onda je to poseban osjećaj. Osim što znate što se nalazi u vašoj staklenci, jedete svojih ruku djelo. Mene taj dio najviše razveseli.

 

 

Ako niste radili džemove dosada, možete pomisliti kako je ovo neuredan, dugotrajan i zahtjevan posao. Sve ovo je bio moj sinonim za riječ – domaća zimnica. Onda sam se uvjerila u suprotno. I cijeli proces me potpuno oborio s nogu. Sada uživam pripremati domaće džemove, marmelade i pekmeze. Doslovno uživam!

 

 

Šljive tradicionalno spremam u pećnici, po starinskom receptu koji imam. Toliko je jednostavan da je šteta ne napaviti ga dok još ima šljiva. Jer, džem od šljiva je jedan od najomiljenijih džemova ikada! Ovo je čak potvrdilo jedno istraživanje. Mislim da je moj otac bio u njemu (on je najveći fan džema od šljiva na svijetu, vjerujte mi!). Zezam se, nije sudjelovao u istraživanju, ali istraživanje je napravljeno. I naravno, ocu je išla najveća teglica – još topla.

 DŽEM OD ŠLJIVA IZ PEĆNICE

SASTOJCI
 • 1,5 kg šljiva
 • 250 g šećera
 • 1 vrećica vanilij šećera
 • 2 žlice jabučnog octa
PRIPREMA
 1. Pećnicu upalite na 200 stupnjeva.
 2. Šljive operite, prepolovite ih i izvadite im koštice. Iskidajte ih na četvrtine. Šljive posušite.
 3. Na lim za pečenje rasporedite šljive. Dodajte im jabučni ocat. Pomiješajte šećer i vanilin šećer pa ih ravnomjerno pospite po šljivama.
 4. Stavite u pećnicu. Nakon pola sata promiješajte. Pri kraju pečenja ćete trebati češće miješati.
 5. Džem je gotov kada sva tekućina ishlapi i kada šljive poprime karakterističnu tamnu boju.
 6. Trebat će vam otprilike 1,5 – 2 sata.
 7. Gotovi džem uspite u sterilizirane staklenke i pohranite na tamno i suho mjesto.
 8. Ovako pripremljen džem vam može trajati cijelu zimu.
 9. Kada otvorite staklenku, spremite je u hladnjak i potrošite je unatar nekoliko dana.

 

TIPS & TRICKS

KAKO STERILIZIRATI STAKLENKE?

 • Džem od šljiva je potrebno spremiti u sterilizirane, tople staklenke. Staklenke sterilizirajte tako da pećnicu ugrijete na 110-115 stupnjeva pa je ugasite. Oprane staklenke stavite u ugrijanu i ugašenu pećnicu na 15 minuta. Odmah sipajte vrući džem u još tople staklenke.
 • Staklenke zatvorite te ih okrenite naopako na par minuta, okrenite ih potom na pravu stranu i ostavite u toploj pećnici dok se potpuno ne ohlade. Ovako će se džem postepeno hladiti te će se stvoriti potreban vakum.

 

Dobar tek!