Džem od borovnica je neizostavni dio svakog ljeta i sezone borovnica. Jednostavno ga je pripremiti, iznimno je ukusan i može se koristiti na bezbroj načina. Ovaj domaći džem ima samo tri sastojka i gotov je za 45 minuta. Savršen je nadjev palačinkama, brioche pecivima i kroasanima. Koristite ga u raznim kolačima ili ga jednostavno namažite na kruh.

Ne znam za vas, ali kod mene su džemove uvijek radile bake. Meni je cijeli taj proces, od svježeg voća do vakumirane staklenke izgledao prekompliciran i dug. Moram priznati da sam bila u krivu, potpuno. Staklenke napunjene domaćim džemom su mi uvijek bile obavezan dio zimnice. Kada sam prvi put napravila ovaj džem, nosila sam ga mami na probu. Tražila sam od nje da ga proba još toplog. Jako me veselila pomisao da sam preuzela dio tradicije mojih baka. Ovu turu, drugu ovog ljeta sam već podijelila. Ostala mi je jedna staklenka i tisuće ideja što napraviti s njom. Mogli bi u sljedeći recept ubaciti ovaj džem i napraviti prekrasne brioche?

Borovnice, šećer i limun su sve što vam treba da bi dobili savršen džem. Možete ga raditi sa 1 kg borovnica kao u receptu ili možete uduplati dozu. Ja ga radim sa 2 kg, to mi je idealna doza ( uz nekoliko tura ponavljanja jer uživam u izradi, samo zato).

DŽEM OD BOROVNICA

SASTOJCI
 • 1 kg borovnica
 • 500 g šećera
 • 1 limun
PRIPREMA
 1. Borovnice operite i stavite u posudu, dodajte šećer i dobro promješajte.
 2. Limun iskidajte na kriške pa ga dodajte borovnicama i šećeru.
 3. Lonac stavite na jaku vatru i uspite borovnice, šećer i limun. Cijelo vrijeme miješajte kuhačom. Kada vam smjesa s borovnicama krene kuhati, smanjite vatru na lagano. Pripazite na špricanje džema, to je uobičajeno prilikom njegova kuhanja.
 4. Kuhajte otprilike 45 minuta uz često miješanje. Ako želite testirati je li džem gotov, prazni tanjur stavite na par minuta u frižider. Izvadite ga te na njega stavite malo džema. Prođite po sredini žlicom, ako vam se džem ne vraća već je crta i dalje vidljiva, znači da je skuhan.
 5. Pred kraj kuhanja sterilizirajte staklenke u koje ćete spremiti džem. Upalite pećnicu na 115 stupnjeva te je zagrijte. Zagrijanu pećnicu ugasite. Staklenke operite i stavite ih u zagrijanu, ugašenu pećnicu. Ostavite ih 10-15 minuta.
 6. Oprezno ih izvadite iz pećnice. Tek skuhan džem sipajte u tople staklenke. Ostavite 4 centimetra (dva prsta) praznog prostora između džema i vrha staklenke kako bi se mogla bolje vakumirati.
 7. Staklenke zatvorite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
 8. Spremite ih na suho i tamno mjesto. Uživajte u njihovom okusu.
TIPS & TRICKS
 • Ako niste sigurni u porijeklo limuna, umjesto kriški iscijedite sok i dodajte borovnicama i šećeru.

Dobar tek!