Tjestenina je moje omiljeno jelo i razlog zašto sam zavoljela kuhanje. Kao malena bi se popela na prstiće kako bi mogla vidjeti svu čaroliju koja se odvijala na kuhinjskom stolu moje bake.
Malo brašna i koje jaje i tjestenina je spremna. Fascinantno kako od najjednostavnijih namirnica dobivamo najukusnije stvari. No, tjestenina ne treba biti uvijek klasična. Možete je raditi u bojama te bojati pireom ili sušenim namirnicama. Ja sam ružičastu obojila s prahom cikle.
Kako bi moji rezanci bili još zanimljiviji, ružičasti dio sam ubacila u klasično tijesto te ispisala KENWOOD, jer bez svog kMixa i nastavaka za tijesto (ja sam koristila za lasagne i špagete debljine 2 mm) ova tjestenina ne bi bila toliko tanko i jednolično razvučena i kasnije izrezana.
Umak možete raditi po želji, a ja vam donosim recept koji je gotov za tren i pravo je osvježenje.
DVOBOJNA DOMAĆA TJESTENINA U UMAKU OD MASLACA I LIMUNA
SASTOJCI
ZA TJESTENINU
- 400 g brašna TIP 00 ili glatko tip 550 (podijelite na 300 g i 100 g)
- 4 jaja L veličine (podijelite na 3 jaja i 1 jaje)
- 3 žlice maslinovog ulja (podijeljeno na 2 i 1 žlicu)
- pola žličice soli
- 3 žličice praha cikle
UMAK
- 40 g maslaca
- 3 češnja češnjaka
- sol pola limuna + korica
- 80 g tvrdog ribanog sira (Grana Padano ili Ribanac)
- sol, papar
PRIPREMA
KLASIČNO TIJESTO
- Od 300 g brašna i 3 jaja zamijesite klasično tijesto. Brašno stavite na radnu podlogu ili u dublju zdjelu, napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte sol i ulje.
- Vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
- Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure.
- Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama.
- U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i “kupite” višak brašna na radnoj podlozi.
- Kada ste “pokupili” sve brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.
- Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
RUŽIČASTO TIJESTO
- Sada napravite ružičasto tijesto tako da 100 g brašna pomiješate s prahom cikle pa stavite na radnu podlogu ili u dublju zdjelu. Ponovo napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaje. Dodajte prstohvat soli i žlicu ulja.
- Vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
- Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaje ne iscuri.
- Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama.
- U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i “kupite” višak brašna na radnoj podlozi.
- Kada ste “pokupili” sve brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.
- Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
OBLIKOVANJE
- Nakon pola sata izvadite oba tijesta iz hladnjaka.
- Klasično tijesto podijelite na 2 dijela te svaki dio pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komad koji ne koristite.
- Komad tijesta pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak za tijesto namješten na broj 0 (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo provucite kroz najširi dio. Ponovo pobrašnite, preklopite te još jednom provucite kroz najširi dio.
- Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj 2. Provucite jednom. Sada sve ponovite i provucite kroz nastavak namješten na broj 3. Ovo ponavljate sve dok ne dobijete dovoljno tanko tijesto.
- List tijesta stavite na pobrašnjenu radnu podlogu.
- Sada isto ponovite s ružičastim tijestom. Kada ste dobili dovoljno tanko tijesto prebacite ga na pobrašnjenu podlogu pa u njega utisnite slova ili oblike. Ja sam utisnula KENWOOD.
- Slova/ oblike prebacite na komad klasične tjestenine.
- Preko slova/oblika prođite kistom namočenim u vodu kako bi se slova zalijepila za podlogu.
- Sada kroz nastavak za tijesto provucite i drugi dio klasičnog tijesta te njime preklopite prvi list tijesta na kojem ste postavili slova/oblike.
- Sada dobiveno tijesto prođite kroz nastavak dok ga ne stanjite dovoljno.
REZANCI
- Promijenite nastavak te stavite onaj za rezance, provucite tijesto kroz njega, dobivene rezance pobrašnite te ostavite na radnoj podlozi.
- U loncu s debljim dnom stavite vodu, kad je zakuhala posolite te dodajte tjesteninu, kuhajte 2-3 minute. Nemojte bacati vodu od kuhanja tjestenine.
- Za to vrijeme pripremite umak.
ZA UMAK
- U dubljoj tavi na maslinovom ulju kratko prepržite usitnjen češnjak. Dodajte maslac te koricu i sok limuna.
- Kad se maslac otopio dodajte procijeđenu tjesteninu. Po potrebi podlijte s malo vode od kuhanja.
- Začinite te dodajte naribani tvrdi sir.
- Poslužite odmah.