Tjestenina je moje omiljeno jelo i razlog zašto sam zavoljela kuhanje. Kao malena bi se popela na prstiće kako bi mogla vidjeti svu čaroliju koja se odvijala na kuhinjskom stolu moje bake.

 

Malo brašna i koje jaje i tjestenina je spremna. Fascinantno kako od najjednostavnijih namirnica dobivamo najukusnije stvari. No, tjestenina ne treba biti uvijek klasična. Možete je raditi u bojama te bojati pireom ili sušenim namirnicama. Ja sam ružičastu obojila s prahom cikle.

 

Kako bi moji rezanci bili još zanimljiviji, ružičasti dio sam ubacila u klasično tijesto te ispisala KENWOOD, jer bez svog kMixa i nastavaka za tijesto (ja sam koristila za lasagne i špagete debljine 2 mm) ova tjestenina ne bi bila toliko tanko i jednolično razvučena i kasnije izrezana.

 

Umak možete raditi po želji, a ja vam donosim recept koji je gotov za tren i pravo je osvježenje.

 

DVOBOJNA DOMAĆA TJESTENINA U UMAKU OD MASLACA I LIMUNA

SASTOJCI

ZA TJESTENINU

  • 400 g brašna TIP 00 ili glatko tip 550 (podijelite na 300 g i 100 g)
  • 4 jaja L veličine (podijelite na 3 jaja i 1 jaje)
  • 3 žlice maslinovog ulja (podijeljeno na 2 i 1 žlicu)
  • pola žličice soli
  • 3 žličice praha cikle

UMAK

  • 40 g maslaca
  • 3 češnja češnjaka
  • sol pola limuna + korica
  • 80 g tvrdog ribanog sira (Grana Padano ili Ribanac)
  • sol, papar
PRIPREMA

KLASIČNO TIJESTO

  1. Od 300 g brašna i 3 jaja zamijesite klasično tijesto. Brašno stavite na radnu podlogu ili u dublju zdjelu, napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte sol i ulje.
  2. Vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
  3. Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure.
  4. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama.
  5. U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i “kupite” višak brašna na radnoj podlozi.
  6. Kada ste “pokupili” sve brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.
  7. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

RUŽIČASTO TIJESTO

  1. Sada napravite ružičasto tijesto tako da 100 g brašna pomiješate s prahom cikle pa stavite na radnu podlogu ili u dublju zdjelu. Ponovo napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaje. Dodajte prstohvat soli i žlicu ulja.
  2. Vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
  3. Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaje ne iscuri.
  4. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama.
  5. U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i “kupite” višak brašna na radnoj podlozi.
  6. Kada ste “pokupili” sve brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.
  7. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

OBLIKOVANJE

  1. Nakon pola sata izvadite oba tijesta iz hladnjaka.
  2. Klasično tijesto podijelite na 2 dijela te svaki dio pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komad koji ne koristite.
  3. Komad tijesta pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak za tijesto namješten na broj 0 (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo provucite kroz najširi dio. Ponovo pobrašnite, preklopite te još jednom provucite kroz najširi dio.
  4. Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj 2. Provucite jednom. Sada sve ponovite i provucite kroz nastavak namješten na broj 3. Ovo ponavljate sve dok ne dobijete dovoljno tanko tijesto.
  5. List tijesta stavite na pobrašnjenu radnu podlogu.
  6. Sada isto ponovite s ružičastim tijestom. Kada ste dobili dovoljno tanko tijesto prebacite ga na pobrašnjenu podlogu pa u njega utisnite slova ili oblike. Ja sam utisnula KENWOOD.
  7. Slova/ oblike prebacite na komad klasične tjestenine.
  8. Preko slova/oblika prođite kistom namočenim u vodu kako bi se slova zalijepila za podlogu.
  9. Sada kroz nastavak za tijesto provucite i drugi dio klasičnog tijesta te njime preklopite prvi list tijesta na kojem ste postavili slova/oblike.
  10. Sada dobiveno tijesto prođite kroz nastavak dok ga ne stanjite dovoljno.

REZANCI

  1. Promijenite nastavak te stavite onaj za rezance, provucite tijesto kroz njega, dobivene rezance pobrašnite te ostavite na radnoj podlozi.
  2. U loncu s debljim dnom stavite vodu, kad je zakuhala posolite te dodajte tjesteninu, kuhajte 2-3 minute. Nemojte bacati vodu od kuhanja tjestenine.
  3. Za to vrijeme pripremite umak.

ZA UMAK

  1. U dubljoj tavi na maslinovom ulju kratko prepržite usitnjen češnjak. Dodajte maslac te koricu i sok limuna.
  2. Kad se maslac otopio dodajte procijeđenu tjesteninu. Po potrebi podlijte s malo vode od kuhanja.
  3. Začinite te dodajte naribani tvrdi sir.
  4. Poslužite odmah.