Ako volite američke donut krafne sigurno ste ih barem jednom poželjeli i sami napraviti. Njihova glazura u bojama i šarene mrvice ih čine tako neodoljivima, a o pahuljastoj teksturi da i ne govorim. Djeluje pomalo zahtjevno, zar ne? Iznenadit ćete se kad vidite koliko su jednostavne za izradu.

 

Krafne sam oduvijek voljela, a čini mi se da sam tu ljubav prenijela i na djecu. Nije mi preostao drugo nego da ih i sama napravim.

 

Za ove krafne vam treba svega nekoliko minuta da izradite smjesu i 15 minuta da se ispeku. I to je to! Sve radite u jednoj posudi i pomoću miksera.

 

Za ovaj recept će vam trebati kalup za donuts krafne, ja sam svoj naručila preko interneta, imam silikonski. Ako se odlučiti nabaviti jedan, uistinu ih ima na raznim mjestima. Ja sam svoj platila 30-ak kn preko Amazona.

 

Ako bi radije probali klasičniju varijantu krafni koje se prže, recept potražite ovdje. Od njih također možete izraditi donut krafne tako da nakon što izrežete krug, napravite samo rupu u sredini (ako nemate kalup poslužite se čašom za vanjski oblik i čepom od boce za unutarnji krug). Ostatak izrade i prženje je identičan.

 

Glazuru u bojama za donuts krafne je jako jednostavno napraviti. Trebat ce vam šećer u prahu, malo mlijeka i jestiva boja (možete koristiti u prahu, gelu ili tekuću). Sve vrste mrvica su dobrodošle također.

 

Glazura može biti napravljena od čokolade (mliječna, bijela) ili kapljica u boji s okusom bijele čokolade namjenjenih za glazure. Ja sam dio donuts-a ukrasila rozim i zelenim Candy Melts kapljicama brenda Birkmann (kupujem ih u Muller-u). Dovoljno je da čokoladu ili kapljice rastopite na pari ili u mikrovalnoj i vaša glazura je spremna za ukrašavanje. Po potrebi možete dodati i nekoliko kapi ulja kako vam glazura ne bi bila pregusta.

DONUTS ILI AMERIČKE KRAFNE IZ PEĆNICE

SASTOJCI ZA 12 DONUTS-a

DONUTS

  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 140 ml mlijeka
  • 2 žlice grčkog jogurta
  • 2 jaja L veličine
  • 1 žličica vanilije

GLAZURA OD ŠEĆERA

  • 125 g šećera u prahu
  • 2 ravne žlice mlijeka
  • 1/4 žličice arome vanilije
  • nekoliko kapi jestive boje po želji
  • jestive mrvice za dekoraciju

GLAZURA OD ČOKOLADE ILI KAPLJICA

  • 80 g čokolade ili kapljica po želji
  • jestive mrvice za dekoraciju

 

POSIP OD ŠEĆERA I CIMETA

  • 100 g šećera
  • 2 žlice mljevenog cimeta
  • 1 vrečica vanilin šećera

 

PRIPREMA

DONUTS

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Kalupe za donutse namastite.
  2. Jaja i šećer mikserom pjenasto izradite. Dodajte im aromu vanilije. Maslac rastopite na vatri pa ga dodajte smjesi jaja. Sjedinite mikserom.
  3. Brašno, prasak za pecivo i sol pomiješajte. Pola količine dodajte smjesi jaja pa ih mikserom na najmanjoj brzini samo povežite.
  4. Dodajte jogurt i mlijeko. Ponovo mikserom sve pomiješaje dok se ne sjedini.
  5. Dodajte preostalo brašno i sjedinite.
  6. Smjesu za donutse izlijte u vrečicu za ukrašavanje ili kuhinjsku vrečicu za zamrzavanje kojoj ste odrezali jedan vrh.
  7. Pomoću vrečice napunite kalupe tako da napunite 3/4 svakog kalupa.
  8. Donutse pecite 15 minuta ili dok vam čačkalica zabodena u jedan donuts ne izađe suha.
  9. Gotove donutse ostavite u kalupu nekoliko minuta pa ih prebacite na rešetku da se ohlade do kraja. Ako ćete ih posuti šećerom tada to napravite još dok su topli.
  10. Glazuru radite kada su se donutsi ohladili.

GLAZURA OD ŠEĆERA

  1. U zdjelu stavite šećer u prahu, mlijeko i aromu vanilije. Miješajte dok vam smjesa ne postane kompaktna i sav se šećer na umiješa. Po potrebi dodajte još malo mlijeka, ali nemojte pretjerivati kako vam smjesa ne bi bila prerijetka. Na kraju dodajte nekoliko kapi jestive boje po želji i promiješajte. Glazuraje spremna za upotrebu. Najbolje da je odmah iskoristite.

GLAZURA OD ČOKOLADE ILI KAPLJICA

  1. Postavite manji lonac napunjen do pola na vatru. Pustite da voda zavrije pa smanjite vatru.
  2. U staklenu zdjelu stavite čokoladu iskidanu na kockice ili kapljice. Pazite da vam zdjela uđe samo dijelom u lonac i da njeno dno ne dodiruje vodu. Bitno je da se čokolada otopi na pari. Špatulom promiješajte čokoladu/ kapljice sve dok se cijela ne rastopi. Potom je maknite s pare.

POSIP OD ŠEĆERA I CIMETA

  1. U kuhinjsku vrećicu stavite šećer, cimet i vanilin šećer. Toplu donut krafnu stavite u vrečicu i lagano je protresite. Izvadite donut i vratite ga na rešetku da se ohladi do kraja. Ponovite s preostalim donut krafnama.

UKRAŠAVANJE

  1. Donut primite rukom, jednu stranu uronite u glazuru, polako podignite donut, okrenite i vratite na rešetku. Odmah pospite ukrasnim mrvica i pustite 10-ak minuta da se glazura ohladi i stisne.

 

Dobar tek!