Domaći sladoled od vanilije je idealna poslastica za tople ljetne dane. Još ako mu dodamo grillane smokve i predivan preljev od meda i maslaca obogaćen cimetom govorimo o pravoj rapsodiji okusa.
Izrada sladoleda može biti poprilično jednostavna, pogotovo ako ga radite s Dolcela Šlag kremom s okusom vanilije. Sve što trebate je dodati hladno mlijeko, izmiksati te zamrznuti.
Ja obožavam grillane smokve koje pripremam tako da ih prvo umočim u med. Ovakve su mi najukusnije. Preljev možete koristiti za sve i svašta. Od biskvita, sladoleda, krema, kao preljev za palačinke i sl.
DOMAĆI SLADOLED S GRILLANIM SMOKVAMA I PRELJEVOM OD MEDA, MASLACA I CIMETA
SASTOJCI
SLADOLED
- 2 vrećice Dolcela šlag kreme okus vanilija
- 200 ml hladnog mlijeka
- 100 g kondenziranog mlijeka (gusto)
- 1 vrećica Dolcela bourbon vanilije
DODATNO
- 10-ak smokvi
- 50 g maslaca
- 5 žlica meda
- 1 vrećica Dolcela cimet šećera
PRIPREMA
SLADOLED
- Pripremite srednje veliku posudu koja može u zamrzivač.
- U 200 g hladnog mlijeka dodajte sadržaju obje vrećice. Mikserom kratko izradite. Sada dodajte kondenzirano mlijeko te ponovo mikserom samo kratko izradite. Na kraju umiješajte bourbon vaniliju.
- Smjesu stavite u pripremljenu posudu i zamrznite na tri sata ili preko noći.
PRELJEV I GRILLANE SMOKVE
- Smokve operite i posušite. Prepolovite ih po pola te ih stavite po strani.
- U manji lonac s debljim dnom stavite maslac iskidan na komadiće. Kad se maslac otopi dodajte cimet šećer i med, kuhajte samo dok ne zakuha pa maknite s vatre.
- Grill tavu ugrijte.
- Svaku polovicu smokve umočite tako umače prerezani dio. Stavite na grill te grillajte oko 2-3 minute.
- Gotove smokve posložite na pladanj.
- Preljev prebacite u posudicu, stajanjem će se stisnuti.
- Sada pripremite zdjelice. U svaku izvadite po dvije do tri kuglice sladoleda od vanilije, dvije polovice grillanih smokvi te sve prelijte preljevom od meda i maslaca.
TIPS & TRICKS
- Kondenzirano mlijeko možete zamijeniti običnim mlijekom. Kondenzirano mlijeko nema vodu te će sladoled sadržavati minimalno kristalića leda.