Pljukanci su tradicionalna tjestenina koja ima svoj specifičan izgled. Radi se od brašna i vode, te je zaista preukusna.
Zbog svoje jednostavne pripreme i samo dva sastojka održala se kroz povijest kao jedna od omiljenih domaćih tjestenina.
Za njenu pripremu vam ne treba stroj za tjesteninu niti valjak za tijesto. Sve se radi rukama i poprilično je jednostavno.
Ako nemate brašno tip 00, možete kombinirati glatko i oštro brašno.
Umak od kozica i rajčica je moj omiljeni umak. Obožavam ga uz sve vrste tjestenina, palente ili bruschetta. Ovaj ručak je gotov za svega pola sata i definitivno je jedan od mojih omiljenih odabira.
DOMAĆI PLJUKANCI S KOZICAMA I RAJČICOM
SASTOJCI
PLJUKANCI
- 300 g brašna (ja sam koristila Farina Tip 00)
- 7 g soli
- 150-175 ml tople vode
UMAK
- 400 g očišćenih kozica
- 35 g oštrog brašna
- 200 g rajčica
- 3 češnja češnjaka
- nekoliko listića peršina
- 100 ml bijelog vina (pošip)
- grančica timijana
- sol, papar
- 50 ml maslinovog ulja
PRIPREMA
PLJUKANCI
- Od brašna, soli i tople vode zamijesite tijesto. Tijesto će biti malo tvrđe.
- Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena da odmori.
- Nakon što je odmorilo tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu podlogu. Podijelite ga na 4 jednaka dijela.
- Svaki dio oblikujte u valjak debljine oko 1 centimetar pa kidajte na najme komadiće (1 x 1 cm).
- Svaki komadiće protrljajte dlanovima kako bi dobili oblik prukljanca koji je u sredini deblji, a na rubovima uži.
- Oblikovano tijesto stavite na pobrašnjenu dasku ili kuhinjsku krpu. Pobrašnite i po površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo.
- Pljukance protresite od viška brašna pa kuhajte u kipućoj i posoljenoj vodi oko 3 minute.
UMAK
- Rajčice uronite u kipuću vodu na nekoliko minuta pa ih ogulite. Iskidajte ih na kockice pazeći da ste makli sjemenke.
- Kozice uvaljajte u oštro brašno pa ih prepržite na maslinovom ulju.
- Dodajte usitnjen češnjak, timijan, sol, papar i usitnjene rajčice.
- Podlijte s bijelim vinom. Kuhajte 15 -20 minuta na laganoj vatri.
- Na kraju dodajte skuhane pljukance, sve dobro promiješajte i pospite sjeckanim peršinom.
Dobar tek!