Pljukanci su tradicionalna tjestenina koja ima svoj specifičan izgled. Radi se od brašna i vode, te je zaista preukusna.

 

Zbog svoje jednostavne pripreme i samo dva sastojka održala se kroz povijest kao jedna od omiljenih domaćih tjestenina.

 

Za njenu pripremu vam ne treba stroj za tjesteninu niti valjak za tijesto. Sve se radi rukama i poprilično je jednostavno.

 

Ako nemate brašno tip 00, možete kombinirati glatko i oštro brašno.

 

Umak od kozica i rajčica je moj omiljeni umak. Obožavam ga uz sve vrste tjestenina, palente ili bruschetta. Ovaj ručak je gotov za svega pola sata i definitivno je jedan od mojih omiljenih odabira.


 

DOMAĆI PLJUKANCI S KOZICAMA I RAJČICOM

SASTOJCI

PLJUKANCI

  • 300 g brašna (ja sam koristila Farina Tip 00)
  • 7 g soli
  • 150-175 ml tople vode

UMAK

  • 400 g očišćenih kozica
  • 35 g oštrog brašna
  • 200 g rajčica
  • 3 češnja češnjaka
  • nekoliko listića peršina
  • 100 ml bijelog vina (pošip)
  • grančica timijana
  • sol, papar
  • 50 ml maslinovog ulja
PRIPREMA

PLJUKANCI

  1. Od brašna, soli i tople vode zamijesite tijesto. Tijesto će biti malo tvrđe.
  2. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena da odmori.
  3. Nakon što je odmorilo tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu podlogu. Podijelite ga na 4 jednaka dijela.
  4. Svaki dio oblikujte u valjak debljine oko 1 centimetar pa kidajte na najme komadiće (1 x 1 cm).
  5. Svaki komadiće protrljajte dlanovima kako bi dobili oblik prukljanca koji je u sredini deblji, a na rubovima uži.
  6. Oblikovano tijesto stavite na pobrašnjenu dasku ili kuhinjsku krpu. Pobrašnite i po površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo.
  7. Pljukance protresite od viška brašna pa kuhajte u kipućoj i posoljenoj vodi oko 3 minute.

UMAK

  1. Rajčice uronite u kipuću vodu na nekoliko minuta pa ih ogulite. Iskidajte ih na kockice pazeći da ste makli sjemenke.
  2. Kozice uvaljajte u oštro brašno pa ih prepržite na maslinovom ulju.
  3. Dodajte usitnjen češnjak, timijan, sol, papar i usitnjene rajčice.
  4. Podlijte s bijelim vinom. Kuhajte 15 -20 minuta na laganoj vatri.
  5. Na kraju dodajte skuhane pljukance, sve dobro promiješajte i pospite sjeckanim peršinom.

 

Dobar tek!