Iako prve verzije ovog slavnog jela vuču korijene iz Njemačke, hot dog svoju popularnost duguje Amerikancima. Sigurna sam da ste pogledali barem jedan film u kojem glumci izlaze iz ureda i na jednom od mnogobrojnih hot dog kolica – štandova zastaju kako bi kupili hot dog. Hot dog je postao dio kulture te jedno od najdražih fast food jela diljem svijeta.
Kod nas nema štandova s prodajom hot doga na svakom drugom koraku, izuzev Fast food-ova, ali zato za vrijeme adventa sve vrvi s kuhanim kobasicama u mekanim pecivima. I ne znam za vas, ali ja uvijek zastanem na nekom od njih i kupim upravo hot dog.
Domaća verzija hot doga je ipak neusporedivo najukusnija. Mekano svježe pecivo, kobasice po izboru i nadjevi.
Od ovog tijesta možete raditi i peciva za hamburgere. Postupak je isti, samo ih nemojte oblikovati u dugualjasta peciva već ih ostavite okrugla. Peciva za hamburgere pospite sezamom ili po želji.
DOMAĆI HOT DOG
SASTOJCI ZA 10 HOT DOG PECIVA
HOT DOG PECIVA
- 125 g mlijeka, toplo (37 – 40 °C)
- 125 g vode, topla (37 – 40 °C)
- 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
- 500 g glatkog brašna tip 550 ili manitoba
- 7 g soli
- 25 g šećera
- 1 jaje L veličine
- 35 g maslaca, sobne temperature
- 1 jaje + 1 žlica vode za premazivanje
DODATNO
- 10 hrenovki ili kobasica po želji (debrecinke, grill kobasice i sl.)
- salata po izboru
- kiseli krastavci
- majoneza, senf, po želji
PRIPREMA
HOT DOG PECIVA
- Mlijeko i vodu ugrijte da budu topli (mlaki). Prelijte u posudu i dodajte suhi ili umrvite svježi kvasac, šećer i malo brašna (dovoljno je dvije žlice). Promiješajte, pokrijte te ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite preostalo brašno i sol. Dodajte kvas te nastavkom za tijesto (kuka) krenite mijesiti srednje jakom brzinom. Dodajte razmućeno jaje i mijesite dok se sve ne poveže. Sada dodajte maslac i mijesite sve dok ne dobijete sjajno i mekano tijesto, oko 5-7 minuta.
- Tijesto prebacite na radnu plohu pa ga nastavite mijesiti rukama još par minuta.
- Tijesto oblikujte u kuglu pa prebacite u nauljenu posudu te prekrijte prozirnom folijom.
- Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, oko 1 do 1,5 sat.
- Nakon što se udvostručilo tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu, kratko premijesite te podijelite na 10 jednakih komada.
- Svaki komad oblikujte u kuglu pa prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite 10-ak minuta.
- Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Svaku kuglu tijesta rukama izdužite u oblik peciva za hot dog, okvirnih dimenzija 5 x 14 m. Možete prste malo navlažiti vodom kako bi se tijesto lakše oblikovalo.
- Pecivo posložite na pripremljen lim radeći manji razmak između svakoga, oko 2 cm. Peciva će se spojiti u pečenju, ali to i želimo.
- Lim preklopite drugim limom ili peciva lagano prekrijte prozirnom folijom kako bi nesmetano rasla. Ostavite ih na toplom oko 45 minuta.
- Peciva premažite razmućenim jajem koje ste pomiješali sa žlicom vode.
- Na dno pećnice postavite praznu padelu pa pećnicu upalite na 190 stupnjeva. Dok se pećnica s praznom padelom grije, ugrijte vodu do vrenja (oko 1 litra vode je dovoljna). Lim s hot dog pecivima postavite na rešetku pa odmah potom ulijte zagrijanu vodu u praznu padelu koja je na dnu (oprezno jer je vrela) i zatvorite pećnicu. Ovako ćete postići efekt pare zbog koje će vaša peciva imati divnu koricu i mekaniju unutrašnjost. Hot dog peciva pecite 20- 25 minuta, odnosno dok ne porumene.
- Gotova peciva prebacite na rešetku za hlađenje dok se ne ohlade.
SERVIRANJE
- Hrenovke skuhajte, ako koristite druge kobasice tada ih ili skuhajte ili ispecite na tavi ili grillu.
- Ohlađena peciva prerežite uzdužno po vrhu ili sa strane, umetnite hrenovku ili kobasicu, dodatke po želji kao i umak.
Dobar tek!