Kako napraviti domaću majonezu i zašto ne uspijeva uvijek?

Ne brinite, problem majoneze ćemo riješiti odmah! Otkrit ću vam trik kako ćete je napraviti, a da vam uvijek uspije. No, prije toga idemo razjasniti što to majonezu čini ovako divno kremastom. Majoneza se sastoji od žumanjaka, limunovog soka i ulja. Žumanjak pomaže spajanju ulja i vode pri čemu nastaje emulzija. Najvažniji korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu naše majoneze. Jednostavno, zar ne?

 

Također, izminmo je važno da koristite kvalitetno ulje. Ja savjetujem ulje neutralnijeg okusa s pogodnim svojstvima za zdravlje. Jedno od takvih je i  Letifico ulje uljane repice. Osim što se koristi kao antioksidans, pomaže i kod regulacije masnoće u krvi. Ako žlite klasičan okus majoneze, koristite suncokretovo ulje.

DOMAĆA MAJONEZA

SASTOJCI
 • 2 žumanjka¨
 • 1 žličica dijon senfa
 • prstohvat soli
 • 500 ml Letifico ulja uljane repice
 • 1 žličica vinskog octa ili svježeg soka limuna
PRIPREMA
 1. U blender stavite žumanjke, dodajte im senf i sol. Koristite jaja provjerenog uzgoja.
 2. Dobro ih izblendajte kako bi se smjesa povezala.
 3. Sljedeći korak je navajžniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodajite postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksajte smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja.
 4. Kada ste dodali polovicu ulja, a smjesa je postala komapktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendajte dok se ne poveže i postane kremasto.
 5. Na kraju dodajte žličicu vinskog octa i umiješajte je u majonezu.
 6. Pripremljenu majonezu spremite u staklenku i spremite u hladnjak.
 7. Majonezu možete raditi i na malo duži način ručno. Treabt će vam pjanjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. Ja majonezu radim na ovaj način kako vi vidjela sve faze njenog nastajanja.

 

Dobar tek!