Ako ste ljubitelj kroasana tada će vas ovi okrugli oboriti s nogu. Sigurna sam da ste naišli na njih na nekoj od društvenih mreža jer su potpuni hit, a kako i ne bi kad su jako lijepi i jako, jako ukusni.
Priprema se sastoji od nekoliko koraka kod presavijanja i malo vremena dok se tijesto ohladi, ali sve ostalo je zaista jednostavno.
Ja sam kroasane punila s kremom od čokolade, mascarponea i Korlat Teranina i ovo je bio pun pogodak. Hrskavi i mekani kroasani te krema bogata okusom prava su poslastica.
Svoje kroasane možete puniti bilo kojom kremom, možete ih posuti šećerom i cimetom ili koristiti nadjeve od džemova i sl.
CROISSANT ROLL (OKRUGLI KROASANI) S KREMOM OD TERANINA
SASTOJCI
TIJESTO
- 450 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 45 g šećera (3 žlice)
- 1/2 žličice soli
- 180 ml mlijeka, mlako
- 100 ml vode
- 50 g maslaca, sobne temperature
PASTA OD MASLACA
- 250 g maslaca, sobne temperature
- 100 g brašna (tip 00 ili glatko)
KREMA OD TERANINA
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 300 g tamne čokolade
- 100 ml Korlat Teranina
- 250 g mascarpone sira
DODATNO
- bijele čokoladne kapljice za preljev ili bijela čokolada
- tamne čokoladne kapljice ili tamna čokolada za preljev
- roze čokoladne kapljice ili rubi čokolada
- kokos, sjeckani lješnjaci, jestive mrvice
PRIPREMA
PASTA OD MASLACA
- Brašno i maslac pomiješajte, možete koristiti sjeckalicu, nastavke za tijesto na mikseru ili zamijesiti rukama. Kada dobijete tijesto nalik na pastu stavite ga ha papir za pečenje.
- Papir savinite u oblik pravokutnika okvirnih dimenzija 25 x25 cm te ga valjkom prođite po papiru kako bi tijesto bilo jednake debljine i kako bi cijeli pravokutnik bilo popunjen. Spremite u hladnjak na dva sata.
TIJESTO
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, kvasac, šećer i sol.
- Dodajte mlako mlijeko i vodu te maslac. Zamijesite tijesto. Mijesite ga nastavcima za tijesto oko 5 minuta.
- Tijesto stavite u posudu, prekrijte prozirnom folijom te ostavite 40 minuta na sobnoj temperaturi.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na okvirne dimenzije 60 x 30 cm. Na sredinu postavite pravokutnik od maslaca i brašna.
- Presavinite vrhove tako da dobijete spojeno tijesto. Valjkom lagano pritisnite tijesto i razvaljajte na debljinu 2 cm. Presavinite ga tako da gornju stranu prvu presavinite pa donjom stranom preklopite cijelo tijesto.
- Spremite u hladnjak na 30 minuta.
- Na pobrašnjenoj podlozi ponovo razvaljajte tijesto. Ponovite preklapanje. Spremite u hladnjak na 30 minuta. Ponovite preklapanje, spremite u hladnjak na 30 minuta te zadnji, 4. put ponovite preklapanje. Spremite u hladnjak na 3 sata.
- Tijesto razvaljajte na debljinu 3 cm. Rubove izrežite kako bi dobili pravilan oblik pravokutnika.
- Režite na trake širine oko 4 cm pazeći da su vam kalupi duboki oko 4 cm. Ako imate kraće kalupe režite uže trake. Ja sam dobila 8 okruglih kroasana
- Tijesto zarolajte u krug te postavite na pripremljen lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i postavili kalupe na isti.
- Tijesto ostavite 1 sat da odmori u kalupima, prekrijte ga prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom.
- Ugrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
- Preko kalupa s croissantima postavite drugi, prazni lim za pečenje kako vam croissanti ne bi rasli u visinu.Pecite 20- 25 minuta.
- Tople croissante maknite iz kalupa te ostavite da se ohlade.
KREMA
- Čokoladu usitnite na sitne komadiće te stavite u posudu.
- Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja. Dodajte čokoladi te ulijte Korlat Teranino. Alkohol će ispariti zbog topline. Miješajte dok ne dobijete sjajnu i glatku kremu.
- Ohladite pola sata u hladnjaku.
- Nakon što ste ohladili kremu mikserom umiješajte mascarpone. Krema je spremna za korištenje. Stavite je u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji, najbolje je koristiti onaj za punjenje peciva, ali bilo koji će poslužiti.
PUNJENJE I DEKORIRANE
- Croissant probodite na dva ili tri mjesta štapićem. Na ta mjesta stavite kremu te je istisnite unutar croissanta.
- Otopite čokolade u mikrovalnoj ili na pari pa pomoću vrećice ili žlice nanesite glazuru preko rupa koje ste napravili za punjenje.
- Ukrasite jestivim mrvicama, orašastim plodovima, kokosom ili po želji.
- Poslužite uz čašicu Teranina ili po želji.
TIPS & TRICKS
- Pastu od maslaca i brašna možete zamijeniti samo s maslacem. Tada hladni maslac izrežite na kockice i stavite na papir za pečenje, zamotajte papir u oblik pravokutnika (25 x 25 cm) te valjkom prođite po papiru kako bi se maslac povezao. Ohladite. Ja radim s brašnom jer mi se tako lakše razvalja tijesto kod kasnijeg valjanja.
- Ako nemate kalupe promjera 10 cm možete koristiti kalupe za krafne (9 i 10 cm su uglavnom dimenzije) ili napraviti od folije.