Ako ste ljubitelj kroasana tada će vas ovi okrugli oboriti s nogu. Sigurna sam da ste naišli na njih na nekoj od društvenih mreža jer su potpuni hit, a kako i ne bi kad su jako lijepi i jako, jako ukusni.

Priprema se sastoji od nekoliko koraka kod presavijanja i malo vremena dok se tijesto ohladi, ali sve ostalo je zaista jednostavno.

Ja sam kroasane punila s kremom od čokolade, mascarponea i Korlat Teranina i ovo je bio pun pogodak. Hrskavi i mekani kroasani te krema bogata okusom prava su poslastica.

 

Svoje kroasane možete puniti bilo kojom kremom, možete ih posuti šećerom i cimetom ili koristiti nadjeve od džemova i sl.

 

 

CROISSANT ROLL (OKRUGLI KROASANI) S KREMOM OD TERANINA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 450 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 45 g šećera (3 žlice)
  • 1/2 žličice soli
  • 180 ml mlijeka, mlako
  • 100 ml vode
  • 50 g maslaca, sobne temperature

PASTA OD MASLACA

  • 250 g maslaca, sobne temperature
  • 100 g brašna (tip 00 ili glatko)

KREMA OD TERANINA

  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 300 g tamne čokolade
  • 100 ml Korlat Teranina
  • 250 g mascarpone sira

DODATNO

  • bijele čokoladne kapljice za preljev ili bijela čokolada
  • tamne čokoladne kapljice ili tamna čokolada za preljev
  • roze čokoladne kapljice ili rubi čokolada
  • kokos, sjeckani lješnjaci, jestive mrvice
PRIPREMA

PASTA OD MASLACA

  1. Brašno i maslac pomiješajte, možete koristiti sjeckalicu, nastavke za tijesto na mikseru ili zamijesiti rukama. Kada dobijete tijesto nalik na pastu stavite ga ha papir za pečenje.
  2. Papir savinite u oblik pravokutnika okvirnih dimenzija 25 x25 cm te ga valjkom prođite po papiru kako bi tijesto bilo jednake debljine i kako bi cijeli pravokutnik bilo popunjen. Spremite u hladnjak na dva sata.

TIJESTO

  1. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, kvasac, šećer i sol.
  2. Dodajte mlako mlijeko i vodu te maslac. Zamijesite tijesto. Mijesite ga nastavcima za tijesto oko 5 minuta.
  3. Tijesto stavite u posudu, prekrijte prozirnom folijom te ostavite 40 minuta na sobnoj temperaturi.
  4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na okvirne dimenzije 60 x 30 cm. Na sredinu postavite pravokutnik od maslaca i brašna.
  5. Presavinite vrhove tako da dobijete spojeno tijesto. Valjkom lagano pritisnite tijesto i razvaljajte na debljinu 2 cm. Presavinite ga tako da gornju stranu prvu presavinite pa donjom stranom preklopite cijelo tijesto.
  6. Spremite u hladnjak na 30 minuta.
  7. Na pobrašnjenoj podlozi ponovo razvaljajte tijesto. Ponovite preklapanje. Spremite u hladnjak na 30 minuta. Ponovite preklapanje, spremite u hladnjak na 30 minuta te zadnji, 4. put ponovite preklapanje. Spremite u hladnjak na 3 sata.
  8. Tijesto razvaljajte na debljinu 3 cm. Rubove izrežite kako bi dobili pravilan oblik pravokutnika.
  9. Režite na trake širine oko 4 cm pazeći da su vam kalupi duboki oko 4 cm. Ako imate kraće kalupe režite uže trake. Ja sam dobila 8 okruglih kroasana
  10. Tijesto zarolajte u krug te postavite na pripremljen lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i postavili kalupe na isti.
  11. Tijesto ostavite 1 sat da odmori u kalupima, prekrijte ga prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom.
  12. Ugrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
  13. Preko kalupa s croissantima postavite drugi, prazni lim za pečenje kako vam croissanti ne bi rasli u visinu.Pecite 20- 25 minuta.
  14. Tople croissante maknite iz kalupa te ostavite da se ohlade.

KREMA

  1. Čokoladu usitnite na sitne komadiće te stavite u posudu.
  2. Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja. Dodajte čokoladi te ulijte Korlat Teranino. Alkohol će ispariti zbog topline. Miješajte dok ne dobijete sjajnu i glatku kremu.
  3. Ohladite pola sata u hladnjaku.
  4. Nakon što ste ohladili kremu mikserom umiješajte mascarpone. Krema je spremna za korištenje. Stavite je u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji, najbolje je koristiti onaj za punjenje peciva, ali bilo koji će poslužiti.

PUNJENJE I DEKORIRANE

  1. Croissant probodite na dva ili tri mjesta štapićem. Na ta mjesta stavite kremu te je istisnite unutar croissanta.
  2. Otopite čokolade u mikrovalnoj ili na pari pa pomoću vrećice ili žlice nanesite glazuru preko rupa koje ste napravili za punjenje.
  3. Ukrasite jestivim mrvicama, orašastim plodovima, kokosom ili po želji.
  4. Poslužite uz čašicu Teranina ili po želji.

 

 

TIPS & TRICKS

  • Pastu od maslaca i brašna možete zamijeniti samo s maslacem. Tada hladni maslac izrežite na kockice i stavite na papir za pečenje, zamotajte papir u oblik pravokutnika (25 x 25 cm) te valjkom prođite po papiru kako bi se maslac povezao. Ohladite. Ja radim s brašnom jer mi se tako lakše razvalja tijesto kod kasnijeg valjanja.
  • Ako nemate kalupe promjera 10 cm možete koristiti kalupe za krafne (9 i 10 cm su uglavnom dimenzije) ili napraviti od folije.