Whoopie pies su keksići koji nisu toliko poznati kod nas, ali su neodoljivo ukusni i lijepi. Sastoje se od pjenastog keksića prepunog nekog okusa ići arome i nježne kreme.
Whoopie keksiće možete raditi s različitim kombinacijama i okusima. Ima ih čokoladnih, voćnih, rađenih uz dodatke začina poput cimeta, mente, metvice itd.
Ja sam se odlučila napraviti ovu varijantu s pjenastim čokoladnim biskvitom i kremom od mascarponea i naranče. Ova kombinacija je toliko ukusna da će vas oduševiti na prvu.
Znate kad vas neki okus naprosto očara. E, pa ovi whoopie pies su upravo to.
Izrada im je jako jednostavna. Smjesa koja se napravi se odmah peče. Oblik keksića je toliko jednostavan, pomoću žlice stavite tijesto na lim obložen papirom i to je to. Mala hrpica tijesta će se sama oblikovati pečenjem u oblik polovice. Ono na što je bitno pripaziti je da radite razmak među hrpicama tijesta jer će narasti u pečenju i da vam hrpice budu približno jednake veličine kako bi dobili jednake polovice.
Krema od mascarponea i naranče je lagana i prozračna. Za njenu izradu vam treba svega nekoliko minuta.
Ove keksiće volim i jer su jako brzo gotovi. Sigurna sam da ćete uživati u njihovoj izradi.
ČOKOLADNI WHOOPIE PIES
SASTOJCI
KEKSIĆI
- 125 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 80 g smeđeg šećera
- 1 jaje L veličine
- 250 g glatkog brašna
- 80 g kakaa (nezaslađeni)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 90 g mlijeka
- 70 g jogurta
KREMA
- 200 g mascarponea
- 120 g šećera u prahu
- 100 g vrhnja za šlag
- 25 g soka od naranče, svježe cijeđen (cca 3 žlice, jedna polovica)
- korica jedne naranče
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac i obje vrste šećera pa ih pjenasto izradite.
- Dodajte jaje i povežite smjesu mikserom.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Polovicu smjese dodajte smjesi s maslacom i šećerom.
- Pomiješajte mlijeko i jogurt pa ih dodaje tijestu. Mikserom na laganoj brzini sve izradite. Sada dodajte preostalu smjesu s brašnom i kratko miksajte dok se sve ne poveže i dobijete kompaktnu smjesu.
- Pomoću dvije žlice stavljajte hrpice na lim. Jednom žlicom izvadite tijesto (dovoljno je pola žlice tijesta), a pomoću druge tijesto postavite sa žlice na papir. radite razmake jer će keksići narasti u pečenju.
- Pecite 10-14 minuta (ja ih pečem točno 12). Keksići će biti mekani nakon pečenja.
- Ohladite ih na rešetki za hlađenje prije slaganja.
KREMA
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite mascarpone sobne temperature i šećer u prahu. Nastavkom za kreme ili običnim mikserom ih izradite dok ne postanu kremasti i kompaktni.
- Dodajte hladno vrhnje za šlag pa mikserom izradite kremu dok se ne udupla i postane čvrsta. Dovoljno je dvije minute miksanja.
- Sada dodajte sok i koricu limuna i kratko sve izradite.
- Kremu možete odmah koristiti ili je spremiti u hladnjak.
SLAGANJE
- Na polovicu whoopie keksića stavite kremu (jedna žlica) i poklopite s drugom polovicom. Lagano pritisnite polovice kako bi vam se krema ravnomjerno rasporedila po unutrašnjosti.
- Keksiće ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da sa se krema stisne.
Dobar tek!
Draga Nina,
Recept je odličan. Baš kako ste rekli kombinacija osvaja na prvu! Super su mi jer nisu preslatki, lijepa kombinacija gorkog kakaa i krema s narančom totalni odmak od klasika. Drugu turu sam malo ljepse oblikovala pa su ispali još ljepši i manji. Puno hvala na receptu.
Lijepi pozdrav
Draga Ira,
Baš mi je drago da vam se sviđaju keksići.Hvala vam puno na poruci.
Pozdrav 🙂 zanima me stavite li obje tepsije keksica istovremeno pec ili jednu ispecete, pa drugu? 🙂 super recept, jedva cekam probat!
Drada Koraljka,
uvijek pečem jednu pa drugu.
Lp,
Nina