Čokoladni truffle su mi omiljene čokoladne poslastice. Toliko su profinjene i lijepe, a u drugu ruku su toliko jednostavne i relativno brze za izradu.
Ono što mi je posebno lijepo je što ih možete raditi u toliko različitih varijanti i prilagoditi trenutnim željama. Mogu vam biti kao dio ukrasa za tortu, predivan su poklon i savršen ukras na stolu.
Možete ih raditi bez pečenja, koristeći mljevene čokoladne kekse po želji, možete koristiti ostatak biskvita od torti ili ispeći svoj čokoladni biskvit. Također, truffle možete uvaljati u kakao prah umjesto da ih umačete u čokoladu.
Ja sam ih ovaj put radila s mojim omiljenim čokoladnim biskvitom. Ovi truffle kolačići su mi jedni od najdražih. Vjerujem da ćete uživati u njima.
ČOKOLADNI TRUFFLE
SASTOJCI
- 100 g glatkog brašna
- 125 g šećera
- 25 g kakaa
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 50 g ulja
- 1 jaje L veličine
- 95 g mlijeka
- 95 g kipuće vode
- 7 g instant kave ili jedan espresso
DODATNO
- 60 g sirnog namaza
- 250 g čokolade za kuhanje – 100 g za smjesu i 150 g za umakanje
- malo mlijeka – po potrebi
- 50 g čokolade za dekoriranje po želji, ja sam koristila tamnu
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje okvirnih dimenzija 20 x 15 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- Sve suhe sastojke osim instant kave stavite u posudu i pomiješajte ih. Dodajte im ulje i mlijeko te sve dobro izradite mikserom. Dodajte jaje i nastavite miksati.
- Sada dodajte vrelu vodu pomiješanu s instant kavom ili espressom.
- Biskvit pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvit malo prohladite prije formiranja loptica.
TRUFFLE
- Otopite svu čokoladu na pari pa je stavite po strani. Biskvit razmrvite. Možete se koristiti sjeckalicom za hranu ili ga razmrviti prstima.
- Razmrvljenom biskvitu dodajte 100 g rastopljene čokolade, ostalo ostavite za umakanje. Dodajte i sirni namaz. Pomoću špatule povežite sva sastojke u kompaktno tijesto. Ako vam djeluje suho dodajte malo mlijeka.
- Od dobivenog tijesta formirajte loptice težine 10-12 g. Po želji možete i veće. Pripremite papir za pečenje na kojem će vam se loptice sušiti.
- Svaku lopticu uronite u rastopljenu čokoladu pomoću vilice. Neka vam se malo ocijedi prije stavljanja na papir za pečenje.
- Kada ste uronili sve loptice, ostavite ih na papiru dok se čokolada ne stisne i osuši.
- Na pari zagrijte malo čokolade za kuhanje, možete koristiti bijelu, mliječnu ili tamnu čokoladu.
- Rastopljenu čokoladu prohladite pa je stavite u slastičarsku vrećicu. Koristite nastavak za pisanje ili napravite malu rupicu na vrećici. Pomoću vrećice prošarajte čokoladu po gotovim truffle lopticama.
- Ostavite da se i ona osuši do kraja.
Dobar tek!