Ako ste zaljubljenik u tjesteninu, poput mene, tada će vas ova kombinacija ostaviti bez riječi. Čokoladna tjestenina, krema od mascarponea i jagoda i preljev od jagoda uz malo tučenog vrhnja. Savršeno i gotovo!

 

Da bi tjestenina bila zanimljivija možete je raditi u obliku prugica poput mene. Ja sam za njenu izradu koristila svoj kMix i nastavak za tjesteninu lasagne. Nastavak za tjesteninu možete koristiti na bilo kojem Kenwood kuhinjskom robotu, a ovaj za lasagne je idealan za razvlačenje tijesta.

ČOKOLADNI RAVIOLI PUNJENI KREMOM OD MASCARPONEA I JAGODA S PRELJEVOM OD JAGODA

SASTOJCI
  • 380 g brašna tip 0 ili glatkog (tip 550)
  • 20 g kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • 4 jaja L veličine
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 300 g mascarponea
  • 500 g jagoda
  • 200 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije

DODATNO

  • 1 jaje za premazivanje
  • 150 g šećera za kuhanje tjestenine
  • tučeno vrhnje, po želji
PRIPREMA

TJESTENINA

  1. Odvojite 200 g brašna te ga stavite u posudu od električnog miksera ili na radnu podlogu, dodajte sol te pomiješajte. Sada napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte ulje.
  2. Nastavkom za tijesto ili vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
  3. Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure.
  4. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama, ako koristite robot pustite da on odradi cijeli posao.
  5. Tijesto oblikujte u kuglu te prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

ČOKOLADNA TJESTENINA

  1. Preostalo brašno (180 g) stavite u posudu od električnog miksera ili na radnu podlogu, dodajte kakao i sol te pomiješajte. Sada napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte ulje.
  2. Nastavkom za tijesto ili vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
  3. Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure, ako koristite robot on će odraditi sve.
  4. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama, ako koristite robot pustite da on odradi cijeli posao.
  5. Tijesto oblikujte u kuglu te prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

KREMA OD JAGODA

  1. Jagode operite, posušite i odstranite im peteljke. Izrežite ih na kockice te ih stavite u lonac s debljim dnom. Dodajte šećer te kuhajte 15-ak minuta na laganoj vatri ili dok se smjesa ne zgusne. Dodajte ekstrakt vanilije pri kraju. Jagode usitnite štapnim mikserom te prebacite u staklenku da se ohlade.

TJESTENINA

  1. Nakon pola sata izvadite tijesta iz hladnjaka. Tijesta podijelite na 2 dijela (dva klasična i dva čokoladna) te svaki dio malo pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komade koje ne koristite.
  2. Ja tijesto razvlačim pomoću Kenwood kMix ručnog miksera s nastavkom za lasagne. Vi možete koristiti bilo koju mašinu za tijesto ili ga razvaljati pomoću valjka za tijesto.
  3. Komad tijesta pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak za tijesto namješten na broj 0 (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo provucite kroz najširi dio. Ponovo pobrašnite, preklopite te još jednom provucite kroz najširi dio.
  4. Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj 2. Provucite jednom. Sada sve ponovite i provucite kroz nastavak namješten na broj 3. Ja sam tijesto provlačila do broja 6, ili oko 1 milimetra debljine.
  5. Kada ste razvukli sva tijesta pobrašnite ih.
  6. Uzmite jedno klasično i jedno čokoladno te izrežite rezance širine po želji. Moji su široki 3 milimetara te sam ih rezala nožem.

RAVIOLI

  1. Na čokoladno tijesto postavite kremu od mascarponea koju ste dobili tako da ste mascarponeu dodali polovicu kuhanih jagoda te sve mikserom izradili.
  2. Možete stavljati hrpice mascarponea na sredinu pomoći žlice ili slastičarske vrećice. Ja koristim vrećicu. Razmućenim jajem obrubite kremu kako bi se gornje tijesto lijepo zalijepilo.
  3. Razvučeno klasično tijesto premažite jajem te poredajte naizmjenično rezance (jedan klasični, jedan čokoladni i tako dok ne popunite sve tijesto).
  4. Sada nastavak za lasagne stavite na broj 4 pa provucite jednom kroz broj 4 i jednom kroz broj 5. Ako nemate nastavak ovo napravite valjkom.
  5. Dobiveno tijesto postavite preko čokoladnog tijesta s mascarpone kremom. Utisnite prstima rubove te rezačem za tijesto ili oštrim nožem izrežite raviole.
  6. U kipuću vodu dodajte šećer, kad se šećer rastopi dodajte raviole te kuhajte oko 3 minute. Raviole ocijedite te odmah dodajte u kremu od jagoda.
  7. Po želji poslužite uz tučeno vrhnje.