Ako ste zaljubljenik u tjesteninu, poput mene, tada će vas ova kombinacija ostaviti bez riječi. Čokoladna tjestenina, krema od mascarponea i jagoda i preljev od jagoda uz malo tučenog vrhnja. Savršeno i gotovo!
Da bi tjestenina bila zanimljivija možete je raditi u obliku prugica poput mene. Ja sam za njenu izradu koristila svoj kMix i nastavak za tjesteninu lasagne. Nastavak za tjesteninu možete koristiti na bilo kojem Kenwood kuhinjskom robotu, a ovaj za lasagne je idealan za razvlačenje tijesta.
ČOKOLADNI RAVIOLI PUNJENI KREMOM OD MASCARPONEA I JAGODA S PRELJEVOM OD JAGODA
SASTOJCI
- 380 g brašna tip 0 ili glatkog (tip 550)
- 20 g kakaa u prahu
- prstohvat soli
- 4 jaja L veličine
- 1 žlica maslinovog ulja
- 300 g mascarponea
- 500 g jagoda
- 200 g šećera
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
DODATNO
- 1 jaje za premazivanje
- 150 g šećera za kuhanje tjestenine
- tučeno vrhnje, po želji
PRIPREMA
TJESTENINA
- Odvojite 200 g brašna te ga stavite u posudu od električnog miksera ili na radnu podlogu, dodajte sol te pomiješajte. Sada napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte ulje.
- Nastavkom za tijesto ili vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
- Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure.
- Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama, ako koristite robot pustite da on odradi cijeli posao.
- Tijesto oblikujte u kuglu te prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
ČOKOLADNA TJESTENINA
- Preostalo brašno (180 g) stavite u posudu od električnog miksera ili na radnu podlogu, dodajte kakao i sol te pomiješajte. Sada napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte ulje.
- Nastavkom za tijesto ili vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
- Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure, ako koristite robot on će odraditi sve.
- Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama, ako koristite robot pustite da on odradi cijeli posao.
- Tijesto oblikujte u kuglu te prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
KREMA OD JAGODA
- Jagode operite, posušite i odstranite im peteljke. Izrežite ih na kockice te ih stavite u lonac s debljim dnom. Dodajte šećer te kuhajte 15-ak minuta na laganoj vatri ili dok se smjesa ne zgusne. Dodajte ekstrakt vanilije pri kraju. Jagode usitnite štapnim mikserom te prebacite u staklenku da se ohlade.
TJESTENINA
- Nakon pola sata izvadite tijesta iz hladnjaka. Tijesta podijelite na 2 dijela (dva klasična i dva čokoladna) te svaki dio malo pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komade koje ne koristite.
- Ja tijesto razvlačim pomoću Kenwood kMix ručnog miksera s nastavkom za lasagne. Vi možete koristiti bilo koju mašinu za tijesto ili ga razvaljati pomoću valjka za tijesto.
- Komad tijesta pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak za tijesto namješten na broj 0 (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo provucite kroz najširi dio. Ponovo pobrašnite, preklopite te još jednom provucite kroz najširi dio.
- Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj 2. Provucite jednom. Sada sve ponovite i provucite kroz nastavak namješten na broj 3. Ja sam tijesto provlačila do broja 6, ili oko 1 milimetra debljine.
- Kada ste razvukli sva tijesta pobrašnite ih.
- Uzmite jedno klasično i jedno čokoladno te izrežite rezance širine po želji. Moji su široki 3 milimetara te sam ih rezala nožem.
RAVIOLI
- Na čokoladno tijesto postavite kremu od mascarponea koju ste dobili tako da ste mascarponeu dodali polovicu kuhanih jagoda te sve mikserom izradili.
- Možete stavljati hrpice mascarponea na sredinu pomoći žlice ili slastičarske vrećice. Ja koristim vrećicu. Razmućenim jajem obrubite kremu kako bi se gornje tijesto lijepo zalijepilo.
- Razvučeno klasično tijesto premažite jajem te poredajte naizmjenično rezance (jedan klasični, jedan čokoladni i tako dok ne popunite sve tijesto).
- Sada nastavak za lasagne stavite na broj 4 pa provucite jednom kroz broj 4 i jednom kroz broj 5. Ako nemate nastavak ovo napravite valjkom.
- Dobiveno tijesto postavite preko čokoladnog tijesta s mascarpone kremom. Utisnite prstima rubove te rezačem za tijesto ili oštrim nožem izrežite raviole.
- U kipuću vodu dodajte šećer, kad se šećer rastopi dodajte raviole te kuhajte oko 3 minute. Raviole ocijedite te odmah dodajte u kremu od jagoda.
- Po želji poslužite uz tučeno vrhnje.