Još 12 dana do Božića! Vrijeme je za pripremu božičnih keksića, jedni od neizostavnih su i raspucanci. Radim ih uglavnom dva puta, jer rijetko kada dočekaju Božić.
Osim što su jednostavni, jako su lijepi. Oni mi se obavezno nalaze u staklenim posudama za kekse, da se vide iz vitrine. Postoji nekoliko različitih vrsta raspucanaca koje jako volim, jedni su od limuna, jedni s dodatkom mente itd. Ali, prvi na redu i na blogu su ovi klasični, čokoladni.
S njima sam se prvi put susrela kada su u pitanju raspucanci, a i oni su mi najljepše prošarani s ovim pukotinama na sebi. Znate li što ih čini raspucanima? Šećer u prahu. Kuglice tijesta se uvaljaju prije pečenja. I to je sva mudrost.
Sigurna sam da postoji mnogo različitih recepata za ove božične keksiće. Ja sam svoj dobila od susjede Antonije i ovaj njen mi je najbolji. Malo sam ga prilagodila, neznatno. Bilo bi šteta da ga imamo samo nas dvije, već kad je tako dobar.
Ako se slažete, najbolje da krenemo na recept.
ČOKOLADNI RASPUCANCI
SASTOJCI
- 200 g tamne čokolade
- 200 g glatkog brašna
- 2 jaja L veličine
- 100 g smeđeg šećera
- 50 g maslaca sobne temperature
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
- pola žličice praška za pecivo
DODATNO
- šećer u prahu
PRIPREMA
- Čokoladu otopite na pari. Neka vam se malo ohladi.
- Jaja, šećer i vanilij šećer pjenasto izradite. Dodajte im maslac sobne temperature i otopljenu čokoladu. Sve povežite mikserom.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno koje ste prethodno prosijali, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Polako dodajite smjesi jaja, šećera, maslaca i čokolade. Cijelo vrijeme miksajte na laganoj brzini.
- Kada sve sastojke povezali i dobili jednolično tijesto, pokrijte ga i spremite u hladnjak na dva sata.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje koja ste obložili papirom za pečenje.
- U posudu stavite šećer u prahu (u njega ćete valjati kuglice)
- Tijesto vadite žličicom, neka vam bude veličine oraha. Rukama oblikujte kuglicu. Oblikovanu kuglicu uvaljajte u šećer u prahu. Uvaljanu kuglicu potom prebacite na lim za pečenje. Slažite ih pazeći da ostavite razmak između svake.
- Pecite ih 10-ak minuta.
- Ohlađene keksiće spremite u kutiju za kekse i potrošte unutar 14 dana.
Dobar tek!
Kada smjesu napravimo i ostavimo na dva sata. Mora li u frizuder ili je momemo na sobnoj temp ostaviti?
Smjesa ide odmah u hladnjak.Lp
Tako je.
Odmah u hladnjak, ne na sobnoj temperaturi.
Mogu li raspucanci prenoćiti u hladnjaku pa se peći sutra dan? Lp!
Draga Dora mogu.
Pozz
Draga Nina, recept za raspucance je izvrstan! Meni su doduše ispali preveliki, oko 8cm u promjeru kad su se ispekli, iako sam radila kuglice veličine oraha….pretpostavljam da su mi kuglice bule prevelike?
Draga Majo, vjerujem da ti imaš neke velike orahe . Ništa za to, sljedeći put smanji veličinu samo. Vjerujem da su bili lijepi i takvi.
Savršeno mekani iznutra.
Brz i savršen recept za sve ljubitelje čokolade
Hvala puno draga Ana
Hvala Vama na super receptu, evo radimo ih i ove godine 🙂
Prefini su, sada nam je to omiljeni recept za raspucance. Hvala Vam.
Hvala!
Pozdrav, sve sam radila po receptu no kada sam ih uvaljala u secer zatim stavila ih peći više nije bilo na njima šećera u prahu,neznam zbog čega bi to moglo biti
Draga Kate,
Sljedeći put ih dodatno ohladite, stavite u zamrzivač na par minuta pa potom uvaljajte i pecite.