Dvostruko čokoladan, dvostruko ukusan. Ovaj čokoladni kolač je toliko sočan i mekan da vam uz nega neće trebati nikakva krema ili dodatak. Uz to, glavni sastojak su mu tikvice. Da, tikvice.
Ako se niste susretali s tikvicama u slasticama i tijestima znam da može zvučati pomalo čudno, ali zaista nije. Tikvica da tu sočnost i vlažnost, ne osjeti se u okusu i ne dominira kolačem. U ovoj varijanti čokolada ima glavnu ulogu.
Kolač možete poslužiti i bez glazure ili mu dodati tučeno vrhnje i sl.
Ja sam radila sjajnu glazuru te sam koristila glukozni sirup, no vi glazuru možete raditi i bez sirupa. Na vrh sam narezala tanke fetice bijele čokolade radi vizualnog dijela.
Ako se niste susreli s glukoznim sirupom, ja koristim ovaj.
Uz ovako sočan kolač i bogatu glazuru trebate samo šalicu kave ili mlijeka.
ČOKOLADNI KOLAČ OD TIKVICA
SASTOJCI
BISKVIT
- 240 g naribane tikvice (jedna veća tikvica)
- 150 g glatkog brašna
- 35 g kakaa, nezaslađen
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 jaja L veličine
- 120 g šećera
- 1 žličice ekstrakta vanilije
- 60 g ulja
- 80 g mlijeka
- 90 g čokoladnih kapljica ili komadića čokolade
ČOKOLADNA GLAZURA
- 120 g čokolade za kuhanje ili tamnih čokoladnih kapljica
- 45 g maslaca
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica glukoznog sirupa
DODATNO
- čokolada za dekoraciju
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh okvirnih dimenzija 25 x 12 cm, dno obložite papirom za pečenje, rubove namastite.
- Tikvicu operite, odstranite krajeve te je naribajte na ribež s većim zupcima. Tikvicu ribajte s kožom, no možete je i očistiti.
- Naribanu tikvicu ostavite po strani. Nemojte je cijediti od viška vode (osim ako je ispustila dosta vode, tada tu vodu maknite ali je nemojte dodatno stiskati).
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostavite po strani.
- Sada u novoj posudi u kojoj ćete kasnije sjediniti sve sastojke pomiješajte jaja, šećer, ekstrakt vanilije, ulje i mlijeko. Sastojke pomiješajte pjenjačom.
- Dodajte suhe sastojke (posudu s brašnom), sve povežite špatulom pa na kraju umiješajte naribanu tikvicu i čokoladne kapljice ili komadiće tamne čokolade.
- Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 35 – 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Kolač ostavite 10 minuta u kalupu pa ga oprezno prebacite na rešetku za hlađenje.
ČOKOLADNA GLAZURA
- U manji lonac s debljim dnom ulijte vodu do polovice te stavite na vatru da prokuha. Za to vrijeme čokoladu iskidajte na manje komadiće.
- Čokoladu prebacite u posudu otpornu na toplinu i postavite na vrh lonca s vodom. Pazite da vam posuda ne uranja u vodu i da je “sjela” na lonac. Čokoladu otopite miješajući je povremeno. Ovo možete napraviti i u mikrovalnoj.
- Sada dodajte maslac iskidan na kockice te miješajte dok se potpuno ne rastopi.
- Na kraju umiješajte glukozni sirup i ekstrakt vanilije.
- Glazuru odmah prelijte preko ohlađenog kolača.
- Kada se glazura stisla, po želji kolač dodatno ukrasite komadićima čokolade. Ja sam rezale tanke fetice bijele čokolade.
Dobar tek!
Odličan recept! Ja sam udvostručila sastojke i napravila pravu tortu u kalupu promjera 26 cm.
🙂