Hot cross buns su jedna od najpoznatijih uskrsnih peciva i iako se tradicionalno vežu za Englesku i Ameriku, rade se diljem svijeta.

 

Obično su punjena suhim voćem od kojih glavnu ulogu imaju grožđice te premazuju toplom marmeladom i poslužuju za doručak.

 

Svoj prepoznatljiv izgled duguju smjesi od brašna i vode koja se istisne u oblik križa te se takva peku.

 

Ja sam ove godine napravila čokoladnu verziju i ovakva peciva su mi preukusna. U pastu brašna i vode sam nadodala i kakao kako bi mi križ bio u boji peciva, ali i bijeli bi bili jednako lijepi.

 

Čokoladnim hot cross bunsima možete dodati i čokoladne kaplijce (od tamne ili bijele čokolade) te time dobiti još čokoladnija peciva.

 

Poslužite ih topla, uz maslac, marmeladu ili po želji.

ČOKOLADNI HOT CROSS BUNSI

SASTOJCI

ZA PECIVA

  • 300 ml mlijeka
  • 50 g maslaca, rastopljen i ohlađen
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 85 g šećera
  • 460 g glatkog brašna (tip 550) ili manitoba
  • 40 g kakaa u prahu
  • 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
  • prstohvat soli
  • 1 jaje L veličine
  • korica jedne naranče i sok pola naranče

ZA KRIŽ

  • 65 g glatkog brašna (tip 550) ili manitoba
  • 10 g kakaa u prahu
  • 90 – 100 ml vode

ZA PREMAZIVANJE

  • marmelada od naranče ili marelice
PRIPREMA

PECIVA

  1. Ugrijte mlijeko, neka bude mlako (nikako ne vruće), prebacite ga u usku i dugu posudu (ja koristim mjernu posudu) pa mu dodajte suhi ili razmrvljeni svježi kvasac, žlicu šećera i 60 g brašna. Pomiješajte kako ne bi ostalo suhih dijelova i ostavite 10 minuta.
  2. Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte mu prethodno razmućeno jaje, rastopljen maslac, šećer,  ekstrakt vanilije te koricu i sok naranče. Nastavkom za tijesto (kuka) krenite miksati smjesu.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao u prahu i sol pa ih dodajte smjesi s kvasom.
  4. Tijesto izrađivajte električnim mikserom 7 -10 minuta ili rukama 10 minuta, odnosno dok ne postane sjajno i glatko i ne lijepi se za stijenke (ako koristite mikser).
  5. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Neka se udvostruči, oko 1 sat.
  6. Nakon što se udvostručilo tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu, kratko ga premijesite te iskidajte 12 jednakih komada (oko 85 g po komadu).
  7. Pripremite dva lima za pečenje, svaki obložite papirom za pečenje.
  8. Svaki komad tijesta oblikujte u kuglu te posložite na pripremljen lim. Napravite razmak kako bi tijesto moglo nesmetano rasti.
  9. Tijesto prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom te ostavite 45 minuta do 1 sat na sobnoj temperaturi.
  10. Pećnicu upalite na 200 stupnjeva, od brašna, kakaa i vode napravite pastu. Pastu prebacite u slastičarsku vrećicu s malim otvorom.
  11. Preko svakog peciva pomoću slastičarske vrećice nacrtajte križ te ih stavite peći 17 -20 minuta.
  12. Dok se peciva peku zagrijte marmeladu.
  13. Pečena peciva premažite zagrijanom marmeladom.

 

Dobar tek!