Hot cross buns su jedna od najpoznatijih uskrsnih peciva i iako se tradicionalno vežu za Englesku i Ameriku, rade se diljem svijeta.
Obično su punjena suhim voćem od kojih glavnu ulogu imaju grožđice te premazuju toplom marmeladom i poslužuju za doručak.
Svoj prepoznatljiv izgled duguju smjesi od brašna i vode koja se istisne u oblik križa te se takva peku.
Ja sam ove godine napravila čokoladnu verziju i ovakva peciva su mi preukusna. U pastu brašna i vode sam nadodala i kakao kako bi mi križ bio u boji peciva, ali i bijeli bi bili jednako lijepi.
Čokoladnim hot cross bunsima možete dodati i čokoladne kaplijce (od tamne ili bijele čokolade) te time dobiti još čokoladnija peciva.
Poslužite ih topla, uz maslac, marmeladu ili po želji.
ČOKOLADNI HOT CROSS BUNSI
SASTOJCI
ZA PECIVA
- 300 ml mlijeka
- 50 g maslaca, rastopljen i ohlađen
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 85 g šećera
- 460 g glatkog brašna (tip 550) ili manitoba
- 40 g kakaa u prahu
- 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
- prstohvat soli
- 1 jaje L veličine
- korica jedne naranče i sok pola naranče
ZA KRIŽ
- 65 g glatkog brašna (tip 550) ili manitoba
- 10 g kakaa u prahu
- 90 – 100 ml vode
ZA PREMAZIVANJE
- marmelada od naranče ili marelice
PRIPREMA
PECIVA
- Ugrijte mlijeko, neka bude mlako (nikako ne vruće), prebacite ga u usku i dugu posudu (ja koristim mjernu posudu) pa mu dodajte suhi ili razmrvljeni svježi kvasac, žlicu šećera i 60 g brašna. Pomiješajte kako ne bi ostalo suhih dijelova i ostavite 10 minuta.
- Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte mu prethodno razmućeno jaje, rastopljen maslac, šećer, ekstrakt vanilije te koricu i sok naranče. Nastavkom za tijesto (kuka) krenite miksati smjesu.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao u prahu i sol pa ih dodajte smjesi s kvasom.
- Tijesto izrađivajte električnim mikserom 7 -10 minuta ili rukama 10 minuta, odnosno dok ne postane sjajno i glatko i ne lijepi se za stijenke (ako koristite mikser).
- Tijesto prebacite u nauljenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Neka se udvostruči, oko 1 sat.
- Nakon što se udvostručilo tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu, kratko ga premijesite te iskidajte 12 jednakih komada (oko 85 g po komadu).
- Pripremite dva lima za pečenje, svaki obložite papirom za pečenje.
- Svaki komad tijesta oblikujte u kuglu te posložite na pripremljen lim. Napravite razmak kako bi tijesto moglo nesmetano rasti.
- Tijesto prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom te ostavite 45 minuta do 1 sat na sobnoj temperaturi.
- Pećnicu upalite na 200 stupnjeva, od brašna, kakaa i vode napravite pastu. Pastu prebacite u slastičarsku vrećicu s malim otvorom.
- Preko svakog peciva pomoću slastičarske vrećice nacrtajte križ te ih stavite peći 17 -20 minuta.
- Dok se peciva peku zagrijte marmeladu.
- Pečena peciva premažite zagrijanom marmeladom.
Dobar tek!