Čokoladni kolač iz kalupa je pravi comfort food. Ovaj recept volim kombinirati u tortama, kao kolač iz kalupa, s premazom od domaće marmelade i sl.

 

Mali čokoladni užitak bi bio idealan opis ovog kolača. Ovaj put ga radim u Halloween izdanju s paukovom mrežom i malenim paukovima koju šetaju po njemu.

Za paukovu mrežu koristite kupovne rastopljene marshmallowse. Ja sam radila domaću smjesu za njih, ali paukova mreža mi nije uspjela. Probala sam i s većom količinom želatine, opet neuspješno. Na kraju sam kupile gotove marshmallowse i to je bilo to. Možete ih otopiti u mikrovalnoj ili na pari, u receptu sam vam napisala pripremu za paru.

Paukovi su rađeni od čokoladnih dražeja, možete koristiti bilo koji brend, bilo kakve dražeje koje će odgovarati veličini.

Ja sam oči radila od royal icinga i čokolade, no možete koristiti i kupovne te ih zalijepiti čokoladom.

 

 

 

ČOKOLADNI HALLOWEEN KOLAČ

SASTOJCI

BISKVIT

 • 225 g maslaca, sobne temperature
 • 225 g šećera
 • 280 g glatkog brašna
 • 45 g kakaa, nezaslađen
 • 12 g praška za pecivo (2,5 žličice, jedna vrećica)
 • 4 jaja L veličine
 • 35 ml mlijeka

UKRAŠAVANJE

 • 7 -8  marshmallows-a
 • čokoladne dražeje (loptice), bilo kakve

OČI I NOGE ZA PAUKOVE

 • 1 bjelanjak za royal icing
 • 170 g šećera u prahu,za royal icing
 • 1 žličica soka limuna, za royal icing
 • 50 g čokolade za kuhanje za oči
PRIPREMA

BISKVIT

 1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup okvirnih dimenzija 30 x 20 cm. Dno obložite papirom za pečenje, rubove namastite.
 2. U zasebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, kakao i prašak za pecivo= te ostavite po strani.
 3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite maslac, dodajte šećer pa povežite sastojke dok ne dobijete kremastu smjesu. Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
 4. Dodajte brašno te ga umiješajte špatulom. Na kraju umiješajte mlijeko.
 5. Smjesu iskrenite u pripremljen kalup, poravnajte površinu te pecite  30- 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Kolač ohladite u kalupu.

UKRAŠAVANJE

 1. Na pari otopite marshmallowse. Stavite dublji lonac na vatru. Ulijte vodu, neka bude manje od pola lonca. Neka vam lonac bude manji kako bi zdjela s marshmallowsima mogla sjesti na otvor bez da utone. Pazite da voda ne dodiruje zdjelu.
 2. Marshmallowse otopite te zdjelu maknite s lonca. Pobrišite dno zdjele.
 3. Po potrebi u lonac ulijte još malo vode te na pari otopite čokoladu za kuhanju jednako kao što ste i marshmallowse.
 4. Sad slijedi malo neuredniji dio. Prstima uzmite komad rastopljenog marshmallowsa te ga razvucite po kolaču. Ovo ponavljajte dok ne postavite paukovu mrežu po cijelom kolaču.
 5. Na paukovu mrežu postavite po dvije dražeje, zalijepit će se na marshmallows, a možete i staviti malo rastopljene čokolade te na nju dražeje. Čokolade će ih isto zalijepiti za kolač.

 

OČI I NOGE ZA PAUKOVE

 1. Za oči stucite bjelanjak u meki snijeg, dodajte prosijan šećer u prahu i sok limuna, sve povežite u sjajnu glazuru i postavite u slastičarsku vrećicu s manjim otvorom.
 2. Na po jednu dražeju postavite dvije točkice od royal icinga. Kad se malo posuši (par minuta) postavite na svaku točkicu još manju od čokolade.
 3. Od royal icinga ili čokolade (ja sam koristila royal icing) napravite noge tako da postavite po tri crte sa svake strane dražeja te ih psopite perlicama.
 4. Za oči možete koristiti i kupovne ukrase.
 5. Pospite cijeli kolač čokoladnim perlicama.