Genoise biskvit je predivan, mekan i pjenast biskvit koji možete kombinirati s različtim receptima.

 

Divan je u tortama, pogotovo onima s više slojeva. Možete ga raditi u svjietloj varijanti ili ovoj čokoladnoj.

 

Genoise (đenoveški) biskvit se sastoji samo tri sastojka – jaja, šećera i brašna. Ako radite tamniju varijantu onda i od kakaa u prahu. Da bi vam biskvit bio mekan i pjenast bitno je da slijedite nekoliko koraka. Poprilično je jednostavno.

 

Jaja vam trebaju biti sobne temperature pa ih izvadite nekoliko sati prije pripreme iz hladnjaka. Bitno je da jaja sa šećerom pjenasto izradite. Odvojite 10 minuta za ovaj korak. I na kraju umiješajte brašno i kakao. Neka vam budu prosijani. I to je to!

 

Ovaj biskvit je toliko lijep i nježan da vam za njega ne treba ništa više osim malo kreme. Chantilly (krema od tučenog vrhnja za šlag i šećera) je moj idealan izbor za ovaj biskvit. Vi slobodno koristite kreme po vašoj želji.

 

 

 

 

 

ČOKOLADNI GENOISE KOLAČ

SASTOJCI

GENOISE

  • 8 jaja L veličine
  • 2 žumanjka
  • 225 g šećera
  • 200 g glatkog brašna
  • 20 g kakaa u prahu

CHANTILLY KREMA

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije

DODATNO

  • mrvice za posipanje ili po želji
PRIPREMA

GENOISE

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje približnih dimenzija 23 x 33 cm. Kalup obložite pairom za pečenje.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite jaja, žumanjke i šećer. Najvećom brzinom na mikseru pjenasto izradite jaja i šećer. Smjesa vam se treba uduplati i posvijetliti.
  3. U smjesu dodajte prosijano bračno i kakao u prahu. Sve dobro povežite špatulom.
  4. Biskvit izlijte u pripremljen kalup i pecite 20-ak minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

CHANTILLY KREMA

  1. Vrhnje za šlag, šećer i aromu vanilije mikserom izradite tako da vam krema bude kompaktna i čvrsta.

SLAGANJE

  1. Ohlađeni biskvit premažite chantilly kremom i pospite mrvicama.

 

TIPS & TRICKS
  • Jaja vam trebaju biti sobne temperature kod izrade biskvita. Ovo se odnosi na sve biskvite.
  •  Vrhnje za šlag vam treba biti dobro ohlađeno prije izrade kreme.
  • Za svijetli biskvit izbacite kakao i povećajte gramažu brašna s 200 na 220 grama.
  • Chantilly kremu možete nadopuniti mascarponeom, bijelom čokoladom i sl.

 

Dobar tek!