Čokoladna torta mi je oduvijek bila jedan od najdražih odabira. Za koju god je prigodu radila uvijek se tako lijepo uklopi. I svi je vole!
Za čokoladu svakako možemo reći da je jedna od najomiljenijih namirnica na svijetu. Mislim da bi bilo nemoguće prikupiti sve recepte u kojima se ona nalazi, pa čak i torti napravljenih od nje ima bezbroj varijanti.
Ono što mi je bilo bitno kod čokoladne torte je da je jednostavna za pripremu, da ima prozračan i mekan biskvit i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je sve to. Tko god je proba oduševi ga prozračnost i bogati okus čokolade, a pritom nije “teška”.
Okus joj možete nadopuniti aromom kave i tako dobiti potpuno novu dimenziju torte. Meni je savršena u kombinaciji s kavom i takvu najčešće radim. Možete koristiti bilo koju instant kavu. Ja sam koristila dvije vrečice Frank instant kave od 9 grama i dobila okus koji ne dominira ali se intenzivnije osjeti. Možete smanjiti dozu na 9 grama (jednu vrečicu) i tako dobiti blagi okus kave u čokoladnom biskvitu.
Također, intezitet čokoladne kreme ovisi o čokoladi koju koristite. Ako želite blažu verziju kojoj čokolada ne dominira previše koristite onu s 50% udjela kakaa. Ja volim intenzivan, bogat okus i uvijek koristim čokoladu s udjelom od 70% kakaa. Ovo zaista ovisi o vašem ukusu i željama. Budite slobodni tortu prilagoditi vama.
Vjerujte mi kad vam kažem da je ovo jedna od najjednostavnijih i najukusnijih čokoladnih torti koje sam ikada napravila. I da je dosada oduševila sve koji su je probali.
Krenimo!
ČOKOLADNA TORTA
SASTOJCI
BISKVIT
- 200 g glatkog brašna
- 250 g šećera
- 50 g kakaa
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 0,5 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 100 g ulja
- 2 jaja L veličine
- 1 žličica arome vanilije
- 190 g mlijeka
- 190 g kipuće vode
DODATNO
- od 9-18 g instant kave – po želji
KREMA
- 300 g čokolade za kuhanje ( za blagi okus koristite čokoladu s 50% udjela kakaa, za intezivan onu s 70 % udjela kakaa)
- 300 g vrhnja za šlag
- 40 g maslaca
- 65 g šećera
- prstohvat soli
- 115 g milerama ili kiselog vrhnja
PRIPREMA
BISKVIT
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 18- 22 centimetara. Kalupe namastite i dno im obložite papirom za pečenje.
- U posudi za miksanje pomiješajte zajedno brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Smjesi brašna dodajte ulje i mlijeko pa mikserom sve povežite. Dodajte jaje po jaje i aromu vanilije pa ponovo mikserom izradite smjesu.
- Smjesi dodajte kipuću vodu i mikserom je izradite dok ne postane povezana i sjajna. Smjesa za biskvit će vam biti dosta tekuća, to je u redu. Ako ćete raditi varijantu s kavom, tada pravo instant kavu pomiješajte s kipućom vodom, ostavite po strani 5 minuta pa onda umiješajte u smjesu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u oba kalupa i pecite 30 minuta ili dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
- Gotovi biskvit izvadite iz kalupa nakon 10 minuta i pustite da se ohladi na rešetki za hlađenje.
ČOKOLADNA KREMA
- Čokoladu otopite na pari pa je stavite po strani.
- U manjem loncu pomješajte vrhnje za šlag, maslac, šećer i sol. Stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok se maslac i šećer ne otope, a smjesa postane kompaktna.
- Dodajte smjesu s vrhnjem čokoladi u tri intervala, mješajući nakon svakog dodavanja dok se sve ne poveže.
- Kada ste umiješali sve vrhnje i rastopljenu čokoladu i dobili sjajnu i povezanu smjesu, dodajte mileram ili kiselo vrhnje. Umješajte ga u kremu pjenjačom pa pustite da se krema malo ohladi i stisne. Ohlađenu kremu možete odmah koristiti. Ako vam je krema i dalje rijetka stavite je u hladnjak dok se ne stisne. Ako vam je previše stisnuta samo je mikserom dobro izradite.
SLAGANJE
- Na stalak za torte postavite jedan bisvit. Postavite ga naopako (da je donja strana ona koja je u kalupu bila gornja). Ovako će vam torta biti ravna.
- Stavite 1/3 kreme pa postavite drugi biskvit, neka bude naopako postavljen u odnosu na kalup (kao i donji biskvit).
- Tortu obložite preostalom kremom i ukrasite po želji. Možete koristiti ribanu čokoladu, čokoladne mrvice, puslice, kremu koju ste stavili u slastičarsku vrečicu s nastavkom po želji i sl.
- Tortu ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
Dobar tek!
Nina, zanima me da li je krema čvrsta tako da priko nje mogu staviti mirror glaze.
Iman dječji rođendan pa bi ovo bila dobra torta, jer nikako do sad nisan naišla na neku lipu čokoladnu tortu 🙂
Draga Ivana,
Nakon što se malo ohladi, krema je čvrsta tako da je slobodno možeš preliti s mirror glaze, iako čak nemaš ni potrebe, lijepo se da dekorirati i sa samom kremom.
Bok, da li je ovo recept za tortu 18-22 cm ili veću 24-26 cm?