Ako volite smokve onda će vam ova torta postati omiljena. Pjenasti čokoladni biskvit, domaća marmelada od smokava, karamel i nježna krema od mascarponea dobitna su kombinacija.

 

 

Možda će vam djelovati komplicirano zbog kuhanja smokava i izrade karamela, ali svaka stavka ne oduzima puno vremena, a konačni rezultat je zaista vrijedan svake sekunde. Ako se odlučite pojednostavniti posao tada možete koristiti kupovnu marmeladu i karamel.

 

Torta je divna i bez karamela, iako je moj favorit definitivno s njim. Možete ga izostaviti.

Čokoladni biskvit je divno pjenast i spužvast, prepun okusa. Ovo je jedan od mojih omiljenih biskvita te ga koristim za razne varijante.

Savjetujem da krenete s pripremom po redu kako bi se sve na vrijeme stiglo ohladiti. Karamel pa marmelada te potom biskvit. Kremu napravite na kraju jer je odmah možete koristiti.

ČOKOLADNA TORTA SA SMOKVAMA, MASCARPONEOM I KARAMELOM

SASTOJCI

BISKVIT

  • 225 g maslaca, sobne temperature
  • 180 g šećera
  • 4 jaja L veličine
  • 220 g glatkog brašna
  • 2,5 žličice praška za pecivo (12 g, jedna vrećica)
  • prstohvat soli
  • 50 g kakaa u prahu, nezaslađen
  • 50 ml mlijeka

MARMELADA OD SMOKAVA

  • 1 kg smokvi
  • 50 g šećera, može i bez
  • voda (oko 30 ml)
  • limun (dvije fete)
  • 1 žličica cimeta

KREMA OD MASCARPONEA

  • 500 g mascarponea, sobne temperature
  • 250 g maslaca, sobne temperature
  • 180 g šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

KARAMEL

  • 60 ml vode
  • 200 g šećera
  • 160 ml vrhnja za šlag, sobne temperature
  • 45 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica soli

DODATNO

  • smokve za dekoraciju, po želji
PRIPREMA

KARAMEL

  1. U lonac s debljim dnom stavite šećer i vodu. Kuhajte na srednje jakoj vatri. Ako vam se za stijenku lonca zalijepe kristalići šećera možete ih maknuti pomoću kista, nemojte miješati.
  2. Kada šećer poprimi svjetlo do srednje tamnu smeđu boju maknite lonac s vatre.
  3. U tankom mlazu dolijevajte vrhnje za šlag (sobne temperature) te cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Na kraju dodajte maslac iskidan na kockice.
  4. Karamel vratite na vatru dok se maslac ne rastopi i dok vam karamel ne zakuha. Miješajte cijelo vrijeme pjenjačom. Na kraju umiješajte vaniliju i sol.
  5. Karamel potom prebacite u čistu staklenku i ostavite da se ohladi.

MARMELADA OD SMOKAVA

  1. Smokve operite i pobrišite. Ogulite deblji dio kore, ostatak kore ogulite koliko ide. Smokve narežite na četvrtine te stavite u lonac sa šećerom (ako ga koristite).
  2. Limun operite te narežite na fete debljine par milimetara. Dvije fete dodajte smokvama.
  3. Ulijte malo vode, ali možete i bez. Dodajte cimet.
  4. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje 15-20 minuta, odnosno dok vam se marmelada dovoljno ne zgusne. Stavite marmeladu na poleđinu žlice te prođite prstom po sredini. Ako se marmelada ne skuplja već ostaje trag od prsta tada je gotova.
  5. Marmeladu usitnite štapnim mikserom, po želji.
  6. Marmeladu prebacite u čistu staklenku i ostavite po strani da se ohladi.

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa promjera 180 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje i rubove namastite.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature i šećer pa ih mikserom izradite. Koristite metlicu na kuhinjskom robotu ili spiralne nastavke na klasičnom mikseru.
  3. Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kakao.
  5. Dodajte suhe sastojke (brašno, kakao, prašak i sol) sa smjesom maslaca i šećera. Na kraju umiješajte mlijeko.
  6. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe.
  7. Pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Biskvite ostavite u kalupima 10-ak minuta potom ih izvadite na rešetku za hlađenje i ostavite da se potpuno ohlade.

KREMA

  1. Maslac sobne temperature i šećer u prahu izradite mikserom dok ne postignete kremastu strukturu. Dodajte mascarpone te izradite kremu. Na kraju umiješajte vaniliju.
  2. Kremu možete odmah koristiti.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za torte postavite prvi biskvit. Ako vam je površina biskvita neravna poravnajte je nazubljenim nožem.
  2. Sada gornji sloj biskvita premažite marmeladom od smokava.
  3. Stavite trećinu kreme te premažite biskvit.
  4. Postavite drugi biskvit koji ste prethodno poravnali. Ponovite kao i s prvim, premažite marmeladom a potom i kremom.
  5. Na kraju postavite treći biskvit (prethodno poravnat) te cijelu tortu premažite preostalom kremom.
  6. U slastičarsku vrećicu stavite ohlađeni karamel. Napravite maleni otvor (pola centimetra). Ako nemate slastičaraku vrećicu tada karamel možete nanijeti žlicom. Istisnite karamel uz rub torte kako bi curio uz tortu. Kada ste obrubiti tortu karamelom tada ispunite unutrašnjost površine.
  7. Ohladite prije ukrašavanja. Ostatak karamela spremite u hladnjak te poslužite uz tortu.
  8. Po  želji tortu ukrasite smokvama.

 

 

Dobar tek!

Nina